KAOS U EUROPI

Top deset aviokompanija s najviše otkazanih letova: ‘Nikada nismo svjedočili ovakvoj situaciji‘

Nakon EasyJeta koji je otkazao najveći broj letova, na drugom se mjestu našao Turskih Airlines koja ih je otkazao 399
 I-images/Eyevine/Profimedia/I-images/Eyevine/Profimedia

S 1394 letova koji se nisu održali, niskobudžetna aviokompanija EasyJet prva je na listi top ten operatera s najvećim brojem otkazanih letova, pokazala je analiza analitičkog portala Mabrian.

Oni su na dan 14. lipnja analizirali zakazane letove aviokompanija za period od 1. do 15. srpnja te potom opet pregledali popis letova zakazanih za isti period, ali na dan 28. lipnja.

Nakon EasyJeta koji je otkazao najveći broj letova, na drugom se mjestu našao Turskih Airlines koja ih je otkazao 399, a slijedi potom Scandinavian Airlines s 145 otkazanih letova.

Iz Mabriana poručuju da je prilično neobično vidjeti da aviokompanije otkazuju letove praktično pred polazak, a u periodu od dva tjedna, pojašnjavaju, na području Europe otkazali su ih sve skupa dvije tisuće.

- Nikada nismo svjedočili ovakvoj situaciji. Ona je odraz problema s radnom snagom zbog kojeg zračne luke i aviokompanije ne mogu dosegnuti rezultat iz 2019. godine - poručili su iz Mabriana.

image

Tablica aviokompanija s najviše otkazanih letova

Mabrian.com/

Zanimljivo, iako je EasyJet prvi na listi, gledajući ukupan broj letova koje su odradili u analiziranom periodu, otkazani dio čini udio od 5.5 posto što znači da im je otkazani zapravo bio svaki dvadeseti let.

Dapače, Turkish ima znatno viši udio otkazanih letova, gotovo sedam posto dok mnogi na listi imaju znatno manje.

Naprimjer, na četvrtom mjestu je WizzAir s 86 otkazanih letova što čini udio od 2.47 posto, a peti je Vueling s 69 otkazanih letova što je tek 0.64 posto svih letova u tom periodu. Najmanji udio otkazanih letova s ovog popisa ima Air Europa koja ih je otkazala 0.42 posto.

" Ipak, svaki otkazani let noćna je mora za putnike te financijski gubitak za aviokompaniju. Industrija je ovdje, čini se, daleko od pronalaska rješenja", kazali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:57