STIGAO NAM JE HARON!

Toplinska kupola nadvila se nad Mediteranom: ‘Ovaj tjedan ući će u povijest, ovo se ne pamti‘

Primjerice u Italiji, na prostoru cijele zemlje mogao bi podići temperature iznad 45 stupnjeva, upozoravaju meteorolozi

Ilustracija, sunce

 Tayfun Coskun/Afp/Profimedia/Tayfun Coskun/afp/profimedia

Jug Europe na udaru je nove toplinske oluje. Meteorolozi su upozorili mediteranske zemlje da bi temperature mogle ići do 48 stupnjeva kad do njih stigne anticiklona iz Sjeverne Afrike. Svakako se očekuje obaranje temperaturnih rekorda.

Europska svemirska agencija (ESA) procijenila je da bi tjedan u koji smo ušli mogao biti najtopliji tjedan u Europi otkako postoje mjerenja.

Već je prošli tjedan toplinski val nazvan Kerber, po liku iz grčke mitologije, donio paklenski ugođaj u turistička središta diljem Europe. Zatvarala se grčka Akropola, a vlasti su posvuda upozoravale na potencijalno kobne učinke ekstremnih vrućina - i to ne samo za zdravstveno načetu populaciju.

Ovaj tjedan toplinska kupola koja napada kontinent nazvana je Haron, prema lađaru iz Hada, podzemnog svijeta u grčkoj mitologiji. Haron je stigao u nedjelju, a primjerice u Italiji, na prostoru cijele zemlje mogao bi podići temperature iznad 45 stupnjeva.

image

Paklene vrućine u Rimu

Alberto Pizzoli/Afp/Profimedia/Alberto Pizzoli/afp/profimedia

Ništa bolje nije ni izvan Starog kontinenta. Kineski grad Sanbao izmjerio je u nedjelju 52,2 Celzijeva stupnja, a američka Dolina smrti u Kaliforniji, poznata kao jedna od najtoplijih točki na planetu, zabilježila je 51,7 stupanj.

U ponedjeljak je Svjetska meteorološka organizacija objavila da je planet zabilježio najtoplije dane u povijesti mjerenja početkom srpnja, dok je ESA objavila da je lipanj bio najtopliji mjesec u povijesti bilježenja.

Nedavno objavljena studija u časopisu Nature Medicine navodi da je prošle godine više od 60.000 ljudi umrlo od posljedica toplinskih udara diljem Europe, s tim da su najviše stope smrtnosti viđene u Italiji, Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:59