OPASNE VRUĆINE

Toplinski val stiže na Mediteran: Temperatura će ponegdje rasti do 45 stupnjeva!

Za brojne turiste koji su trenutačno u Ateni, grčki Crveni križ postavio je štandove na središnjem trgu Sintagma i na Akropoli

Toplinski valovi

 Europski Centar Za Srednjoročne Prognoze Vremena/

Mase toplog zraka nad sjevernom Afrikom i središnjim Sredozemljem probijaju se prema istoku, pa će od utorka do petka u Grčkoj i Turskoj ponegdje uzrokovati porast temperatura do 45 Celzijevih stupnjeva, prenosi u utorak dpa.

Najviše temperature očekuju se u srijedu i četvrtak, a tijekom vikenda trebale bi se smanjivati, prognozira grčka meteorološka služba.

Od utorka škole će se u dijelovima zemlje ili zatvoriti u 11.30 sati ili ostati potpuno zatvorene ako lokalne općine odluče da je vrućina prejaka.

Grčko ministarstvo rada pozvalo je ljude u javnom i privatnom sektoru da, ako je moguće, rade od kuće.

Za brojne turiste koji su trenutačno u Ateni, grčki Crveni križ postavio je štandove na središnjem trgu Sintagma i na Akropoli, gdje osoblje dijeli besplatnu vodu.

Ljudima se savjetuje da izbjegavaju izlaske van u vrućim podnevnim satima, da piju puno vode, izbjegavaju alkohol, ne jedu previše i izbjegavaju intenzivno vježbanje na otvorenom.

Mnogi gradovi i općine u Grčkoj otvaraju javne, klimatizirane zgrade u kojima mogu potražiti utočište beskućnici, potrebiti i ljudi koji kod kuće nemaju klima uređaj.

Turska meteorološka služba također je upozorila na toplinski val, koji će posebno pogoditi zapad zemlje, gdje se očekuju temperature od oko 45 stupnjeva Celzija.

Savjetuje se izbjegavanje boravka na otvorenom u vremenu od 11 do 16 sati, posebice starijim osobama, djeci i kroničnim bolesnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 22:22