PAKLENO EUROPSKO LJETO

Toplinski val u Europi bi se mogao zadržati i idući tjedan, dok zrak biva sve onečišćeniji

U Britaniji je u utorak zabilježena najviša temperatura u povijesti - iznosila je više od 40 Celzijevih stupnjeva

Toplinski val u Londonu

 Vuk Valcic/Zuma Press/Profimedia/Vuk Valcic/Zuma Press/Profimedia

Čini se da će toplinski val u Europi dosegnuti svoj vrhunac u utorak, no temperature bi mogle ostati iznad uobičajenih i do sredine sljedećeg tjedna, objavila je Svjetska meteorološka organizacija, upozorivši da bi se takav obrazac u budućnosti mogao češće događati.

"Pitanje koje svi postavljaju je - kada će ovo završiti?", rekao je Robert Stefanski, jedan od meteorologa WMO-a. "Nažalost, gledajući sve modele svih naših partnera na nacionalnoj i regionalnoj razini, odgovor je - vjerojatno tek sredinom sljedećeg tjedna."

U Britaniji je u utorak zabilježena najviša temperatura u povijesti - iznosila je više od 40 Celzijevih stupnjeva. Istodobno se vatrogasci u jugozapadnoj Francuskoj bore s golemim šumskim požarima, a gotovo cijelu zapadnu Europu zahvatio je toplinski val koji je stigao s juga.

Stefanski je rekao kako očekuje da će temperature u utorak dosegnuti vrhunac, no da će i dalje ostati iznad prosjeka za ovo doba godine.

Na istoj je konferenciji za novinare glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas upozorio da u budućnosti zbog klimatskih promjena očekuje "puno veći" broj toplinskih valova.

"Smjer je jasan i u budućnosti će ovakvi toplinski valovi postati uobičajeni. Možemo očekivati još veće ekstreme", rekao je Taalas.

Dužnosnici su kazali i da, zbog toplinskog vala koji je u tijeku očekuju više smrtnih slučajeva među starijom populacijom i osobama s postojećim zdravstvenim tegobama, kao i pojačan pritisak na zdravstvene sustave zbog povećanog broja hitnih liječničkih intervencija.

Istovremeno, zrak u Britaniji, Francuskoj i na jugu Europe sve je onečišćeniji u vrijeme dok te dijelove kontinenta pogađaju rekordne temperature i razorni šumski požari.

Znanstvenici iz europske Agencije za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) upozorili su u utorak na po zdravlje štetne razine onečišćenja ozonom diljem južne i zapadne Europe koje bi mogle utjecati i na sjeverozapadne regije.

Svjetska zdravstvena organizacija je odredila granicu od 100 mikrograma ozona po prostornome metru na površini Zemlje. Jugozapadna Engleska, sjeverna Francuska i zemlje Beneluxa imaju dnevnu koncentraciju veću od 120 mikrograma.

"Utjecaj ovoga toplinskog vala na kvalitetu zraka nije zanemariv", rekao je znanstvenik iz CAMS-a Mark Parrington.

Onečišćenje ozonom događa se u rekaciji topline i sunčeve svjetlosti sa stakleničkim plinovima poput dušikova oksida, ugljičnog monoksida i štetnih organskih spojeva nastalih izgaranjem fosilnih goriva.

Prilikom velikih vrućina proizvodnja ozona se povećava, jer se te kemijske reakcije događaju brže, rekao je Parrington.

Znanstvenici upozoravaju da će ozonsko onečišćenje rasti s klimatskim promjenama. Globalne temperature su sada 1.2 stupnja veće u odnosu na predindustrijsko razdoblje i valovi vrućine postaju sve češći i sve su jači.

Razina ozona na površini Zemlje pogoršava respiratorne i kardiovaskularne bolesti i u vezi je s povećanim stopama mortaliteta.

Dugotrajna izloženost tim razinama odgovorna je za 55.000 preuranjenih smrti u Europi, prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Environmental Research Letters.

Istraživanje je pokažalo da bi se mortalitet povezan s ozonom mogao do 2050. povećati za 11 posto u nekim zemljama srednje i južne Europe. No, ako se emisije stakleničkih plinova smanje, očekuje se da bi trebao padati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:50