STIGAO I KIM JONG UN

Topnička grmljavina na granici Koreja, državni mediji objavili: Seul je u našem dometu!

U lučkom gradu Nampho izvršeno je probno ispaljivanje višecijevnih raketnih bacača i samohodnih topničkih granata prema Žutom moru

Vježba u Sjevernoj Koreji

 Str/Afp

Kim Jong-un nadgledao je topničku vježbu velikih razmjera koja je uključivala jedinicu za koju Pjongjang tvrdi da je sposobna napasti južnokorejski glavni grad Seul, objavili su u petak sjevernokorejski državni mediji.

Kako prenosi Daily Mail, u vježbama su sudjelovale pogranične jedinice "koje su neprijateljsku prijestolnicu stavile u domet napada", izvijestila je Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

Dok je pomno promatrao vježbe, Kim je "izrazio veliko zadovoljstvo što su njegove jedinice potpuno spremne za stalnu mobilizaciju za bitke". Osim toga, pozvao je južnokorejske vojnike da "intenziviraju pripreme za redovitu borbenu mobilizaciju" kako bi, u slučaju stvarnog rata, "nemilosrdnim i brzim udarima preuzeli inicijativu".

image

Kim Jong-un

Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Neovisni novinari nisu smjeli pokrivati događaj, ali sjevernokorejska vlada objavila je fotografije s vježbe.

Združeni načelnik stožera Južne Koreje rekao je da je vojska Sjeverne Koreje u četvrtak između 11 i 17 sati u lučkom gradu Nampho izvršila probno ispaljivanje višecijevnih raketnih bacača i samohodnih topničkih granata prema Žutom moru.

image

Vježba u Sjevernoj Koreji

Str/Afp
image

Vježba u Sjevernoj Koreji

Str/Afp

- Naša vojska pomno prati situaciju. Ako Sjeverna Koreja počini provokaciju, kaznit ćemo ih nadmoćno i oštro, u skladu s načelom ‘odmah, snažno i do kraja‘ - stoji u priopćenju Združenog stožera Seula.

Pjongjang je, podsjetimo, ove godine Južnu Koreju već proglasio svojim glavnim neprijateljem.

A južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol prošli tjedan pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži napore za ujedinjenjem kako bi se "napokon oslobodili svi na poluotoku".

image

Kim Jong-un

Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

- Nema govora o ponovnom ujedinjenju. Nećemo tolerirati povredu našeg teritorija ni za 0,001 mm, ako se to i dogoditi, mogu računati s našom odmazdom - zaprijetili su iz Sjeverne Koreje.

Nova topnička vježba održana je nakon što su Washington i Seul u ponedjeljak započeli svoje godišnje proljetne vojne vježbe s dvostruko većim brojem vojnika nego što ih je bilo lani.

Sjeverna Koreja odmah u utorak upozorila je da će "Seul i Washington skupo platiti zbog svojih bjesomučnih vježbi", nazivajući ih "probama za invaziju".

Sjever, koji ima nuklearno oružje, u prošlosti je izvodio testiranja kao odgovor na spomenute zajedničke vježbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:53