ROK U PONEDJELJAK

TOTALNA BLOKADA JEDNE OD NAJBOGATIJIH DRŽAVA SVIJETA Kataru istječe ultimatum, sve se glasnije spominje vojna intervencija: 'Ne bojimo se...'

Šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani
 REUTERS

Katar se ne boji bilo kakvog vojnog pritiska zbog odbijanja da ispoštuje rok (koji istječe u ponedjeljak!) u kojem je trebao ispuniti popis zahtjeva četiriju arapskih država koje su uvele blokadu ove malene, ali naftom bogate države.

Katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani u subotu je tijekom posjeta Rimu ponovno odbio sve zahtjeve koje smatra povredom katarskog suvereniteta. Bilo koja zemlja može imati spor s Katarom, kazao je, ali bilo koji spor mora se riješiti pregovorima, a ne nametanjem ultimatuma.

- Mi vjerujemo da svijetom upravlja međunarodno pravo koje ne dozvoljava velikim zemljama da zlostavljaju male zemlje. Nitko nema pravo postaviti ultimatum suverenoj zemlji, kazao je Al Thani na konferenciji za medije u Italiji, kako prenosi britanski Guardian.

Prošlog su mjeseca Saudijska Arabia, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli diplomatske veze s Katarom, kao i sve kopnene, pomorske i zračne veze. Pritom su sastavili popis zahtjeva u 13 točaka, koje uključuju rezanje diplomatskih veza s Iranom, Muslimanskim bratstvom i gašenje televizijske mreže Al Jazeera. Katar optužuju da podržava terorističke skupine u regiji, što Katar poriče.

Al Thani, član vladajuće katarske dinastije, je odbio zahtjeve, za koje kaže da nisu ni postavljeni tako da mogu biti prihvaćeni.

- Postoji međunarodno pravo koje se ne smije kršiti i postoji granica koja se ne smije prijeći, kazao je Al Thani koji se susreo s talijanskim ministrom vanjskih poslova Angelinom Alfanom koji je pak podržao pokušaj medijacije što ga vodi Kuvajt i pozvao uključene strane da se suzdrže od daljnjih akcija koje bi mogle pogoršati situaciju.

Usput je dodao kako se nada da će talijanske tvrtke konsolidirati svoju prisutnost u Kataru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:52