EPIDEMIJA

TOTALNA KONFUZIJA U KINI Državni mediji objavili da je doktor koji je prvi ukazao na opasnost od koronavirusa umro, par sati kasnije povukli vijest

 
Li Wenliang
 AFP / Profimedia

Slučaj kineskog liječnika Lija Wenlianga (34), oftalmologa koji je među prvima upozoravao na opasnost od koronavirusa, pretvorio se u pravi informacijski kaos. Nakon što su kineske državne tiskovine Global Times i People's Daily, inače službena glasila Komunističke partije, prve objavile da je spomenuti doktor umro od zaraze koronavirusom, drugi državni mediji su nekoliko sati kasnije objavili da je doktor živ, a iz bolnice u Wuhanu su ustvrdili da je u kritičnom stanju. U međuvremenu je ponovno objavljeno da je Li preminuo...

Prvotna vijest o njegovoj smrti je izazvala duboku tugu i bijes među korisnicima Weiba, kineske inačice Twittera, pa je ubrzo, vjerojatno pod pritiskom same Partije, i povučena, piše BBC.

Upravo se na Weibu oglasila i središnja bolnica u Wuhanu.

- Boreći se protiv epidemije koronavirusa, naš oftalmolog je nesretno zaražen. Trenutno je u kritičnom stanju i dajemo sve od sebe kako bismo ga održali na životu, stoji u priopćenju bolnice.

Informacija da je Li preminuo plasirana je u 21:30 sati po lokalnom vremenu i izazvala val nezadovoljstva u kineskoj javnosti. Neki novinari i liječnici, koji nisu htjeli biti imenovani, izjavili su za BBC kako su tada intervenirali neki vladini dužnosnici tražeći da se izvještaji promijene te da se objavi da se oftalmolog još uvijek liječi.

Tako je prema izvještajima objavljenima nakon što je vijest o smrti povučena tvrdilo da je Li priključen na ECMO (Ekstrakorporalna membranska oksigenacija), uređaj koji se koristi kao privremena potpora bolesnicima s oštećenom respiratornoom i/ili srčanom funkcijom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svom se 'tvitu' oprostila od Lija i odala mu počast, no kasnije je nadopunila svoje priopćenje u kojem tvrde da nisu imali nikakve informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Li je postao nacionalni heroj i simbol loše reakcije kineskih vlasti nakon što je još 30. prosinca upozorio svoje prijatelje na koronavirus, a kad se ta vijest proširila u javnosti, vlasti su ga optužile za širenje lažnih vijesti i panike.

January 31, 2020.Wuhan coronavirus emergency. .Li Wenliang , Wuhan's doctor who sent a warning about seven people with a “mysterious illness†(SARS) to an online chat., Image: 496178316, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Ling/Ropi / Zuma Press / Profimedia
Ling/Ropi / Zuma Press / Profimedia
Liječnik iz Wuhana Li Wenliang

- Kad sam vidio da moje poruke cirkuliraju internetom, shvatio sam da je sve izvan moje kontrole i da ću vjerojatno biti kažnjen, rekao je tada ovaj kineski liječnik.

Morao je potpisati izjavu u kojoj priznaje prekršaj i obećava da neće više činiti ništa nezakonito. U prvoj poruci svojim kolegama je napisao da se radi o SARS-u, no kasnije je objasnio da se zapravo radi o drugačijem tipu koronavirusa, ali njegova se prva poruka već počela širiti društvenim mrežama.

U subotu je potvrđeno da Wenliang ima koronavirus, a posljednjih dana bio je na odjelu intenzivne njege. Njegova je dijagnoza izazvala bijes u Kini, gdje su protivnici državne cenzure sve glasniji.

U svom posljednjem javnom istupu, putem poruka na WeChatu, Li je poručio da mu je laknulo što ga vlada ipak neće kazniti.

WHO: 'Prerano je govoriti o vrhuncu koronavirusa'

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da je prerano govoriti o vrhuncu koronavirusa u Kini, a kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na "narodni rat" protiv epidemije.

Broj mrtvih porastao je sa 73 na 563 s preko 28.000 zaraženih u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Od srijede do četvrtka broj zaraženih se povećao za gotovo 4.000.

Glavni stručnjak WHO-a za izvanredna stanja Mike Ryan rekao je da je vrlo teško predvidjeti razvoj bolesti koja je izbila u Wuhanu krajem prosinca.

"Još uvijek smo u središtu intenzivne epidemije", rekao je Ryan na konferenciji za medije, ali dodao da je "barem u ovom trenutku, situacija stabilna".

(200206) -- NANCHANG, Feb. 6, 2020 (Xinhua) -- Staff members disinfect the intercom at the Nanchang Railway Station in Nanchang, east China's Jiangxi Province, Feb. 6, 2020. The station has intensified preventive measures to curb the novel coronavirus epidemic. (Xinhua/Peng Zhaozhi)
XINHUA / AFP

Broj zaraženih u stalnom je porastu u epicentru epidemije, provinciji Hubei. "Taj porast nismo vidjeli izvan provincije Hubei, kao ni među ljudima u Hong Kongu, Makau i Tajvanu."

Izvršni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je "teško vjerovati da nam je prije samo dva mjeseca virus bio nepoznat". Iako su mnogo toga otkrili o virusu, kaže da još trebaju pronaći izvor virusa te otkriti njegovu snagu i sposobnost širenja.

'Narodni rat'

Kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak je proglasio "narodni rat" protiv brzog širenja koronavirusa, koji je diljem svijeta utjecao od usporavanja gospodarstva do karantena na kruzerima.

U novom pokušaju sprječavanja globalne panike, Xi je rekao da će snažna kineska mobilizacija i bogato iskustvo u području javnog zdravstva omogućiti pobjedu nad koronavirusom.

"Cijela je država odgovorila najsnažnijim i najstrožim mjerama prevencije i kontrole, pokrenuvši narodni rat za sprečavanje i kontrolu epidemije", rekao je kineski predsjednik u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom, objavila je državna agencija Xinhua.

(200206) -- NANNING, Feb. 6, 2020 (Xinhua) -- Staff members of China Railway Nanning Group Co., Ltd. conduct disinfection work on a train in Nanning, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region, Feb. 6, 2020. China Railway Nanning Group Co., Ltd. conducts disinfection operations every day on the trains to help prevent and control the spread of the novel coronavirus. (Xinhua/Lu Boan)
XINHUA / AFP

U Njemačkoj 13 zaraženih

U Njemačkoj je broj zaraženih porastao na 13 nakon što je 38-godišnjoj supruzi zaraženog muškarca potvrđen koronavirus, objavile su zdravstvene vlasti u Bavarskoj. Od troje djece koje imaju, dvoje ih je također zaraženo. Cijela obitelj se nalazi u karanteni u bolnici tvrtke Webasto u kojoj je zaposlen zaraženi muškarac. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:50