GOVOR MRŽNJE

Totalna panika u X-u zbog sporne objave o Hitleru: ‘Sada barem svijet zna zašto je to učinio‘

Jedan je zaposlenik čak rekao da su oglašivači zaprijetili povlačenjem

Elon Musk

 Kirsty Wigglesworth/Afp

Tijekom vikenda na platformi X osvanula je skandalozna objava u kojoj jedan političar u Pakistanu daje podršku Adolfu Hitleru i holokaustu. Objavljen je na profilu Afnana Ullaha Khana, zastupnika Senata u Pakistanu, izvijestio je Jerusalem Post. Objava je u međuvremenu uklonjena, a sadržavala je Hitlerovu fotografiju s naslovom: "Sada barem svijet zna zašto je učinio, to što je učinio." Objavu su mnogi zasuli kritikama, a bila je pregledana oko milijun puta u samo nekoliko sati, prije nego što je uklonjena, piše Insider.

Insider prenosi kako je među osobljem X-a zavladao bijes zbog spore reakcije, a jedan je zaposlenik čak rekao da su oglašivači zaprijetili povlačenjem ako se objava ne ukloni, javlja The Information.

Dvije osobe upoznate sa situacijom objasnile su da je objava uklonjena nakon što se umiješala izvršna direktorica X-a Linda Yaccarino.

image
Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

Kako prenosi The Information, objava je uklonjena jer je u suprotnosti s politikom X-a, a ne zbog oglašivača. X je za The Information poručio da je Yaccarino poslala objavu X-ovu timu za globalnu eskalaciju, koji ju je zatim uklonio.

Neki zaposlenici X-a bili su navodno vrlo uznemireni jer smatraju da je vrh X-a sporo reagirao.

Otkako je prije gotovo mjesec dana počeo sukob između Izraela i Hamasa, društvenim mrežama se šire brojne informacije, osobito preko X-a.

Jedan je stručnjak ranije izjavio za Insider da je Elon Musk kriv za širenje dezinformacija zbog promjena koje je uveo otkako je kupio popularnu društvenu mrežu. Jedna od promjena bila je smanjenje X-ova tima za povjerenje i sigurnost s 230 na samo 20 ljudi. Kada je započeo sukob na Bliskom istoku, krenula je lavina dezinformacija s kojima se manji tim X-a nije mogao nositi.

Oko mjesec dana nakon što je Musk preuzeo Twitter, današnji X, u listopadu 2022. izvješće Europske komisije je pokazalo da ta društvena mreža sporije reagira na prijave govora mržnje i da je manje vjerojatno da će ukloniti sadržaj prijavljen zbog govora mržnje. To uključuje i antisemitizam.

U tjednu nakon preuzimanja Elona Muska, Centar za borbu protiv govora mržnje ustvrdio je da je bilo 22% više antisemitskih uvreda. New York Times je izvijestio da je broj antisemitskih tweetova porastao za 61% nakon što je Musk preuzeo tvrtku.

Podsjetimo, Musk je za sebe govorio da je "apsolutist slobode govora". Odgovor na Hitlerov tvit pokazuje da ona možda ima nešto drugačiji pristup moderiranju platforme.

Dan prije sporne objave, u blogu objavljenom 27. listopada, Yaccarino je ustvrdila da je sigurnost "ključni prioritet" za X. Također je rekla da tim i dalje radi na "dosljednom provođenju pravila u područjima govora mržnje, manipulacije platformom, sigurnosti djece, lažnog predstavljanja i slično".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:54