DRAMA U AVIONU

TOTALNA POMUTNJA U ZRAKU Piloti izbjegavali oluju, pa skrenuli ravno prema vulkanu. Jedva su ga izbjegli!

 cc

Francuska agencija za istraživanje zrakoplovnih nesreća BEA potvrdila je da je pokrenula istragu u slučaju aviona Air Francea koji je u posljednji trenutak izbjegao zabijanje u aktivni vulkan u Kamerunu.

Boeing 777 s 36 putnika i članova posade poletio je 2. svibnja iz Malaboa, glavnog grada Ekvatorijalne Gvineje, prema najvećem kamerunskom gradu Douali, u kojem je trebao pokupiti još putnika i nastaviti let za Pariz. No, dok je letio na visini od 9.000 stopa (oko 2.800 metara), naišao je na loše vremenske uvjete.

Pilot je promijenio kurs kako bi izbjegao olujne oblake, ali je krenuo ravno prema planini Kamerun, koja je ujedno i aktivni vulkan. Riječ je o najvišem vrhu centralne Afrike, koji doseže 4.040 metara. Posljednja erupcija zabilježena je 2000. godine.

U pilotskoj se kabini oglasila automatska uzbuna koja se aktivira kada se letjelica počne približavati tlu. Posada je bila prisiljena poduzeti manevre za hitno izbjegavanje planine pa se avion u iznimno kratkom periodu s 9.000 stopa uspeo na nešto više od 13.000 stopa.

Vulkan su uspjeli izbjeći i nastavili su let prema Douali bez većih problema.

U Air Franceu navode da je posada radila ono za što je trenirana u takvim situacijama, ali unatoč tome pilote su maknuli s letova do daljnjega i poslali su ih na dodatnu obuku. 'Do okončanja naše interne istrage posada dobiva pedagošku, upravljačku i medicinsku podršku', navode u Air Franceu, a citira ih britanski Daily Telegraph .

Aviokompanija je svim svojim posadama poslala dodatne informacije o reljefu u okolici Douale.

Na spornom su letu bila 23 putnika, trojica pilota te još deset pripadnika kabinskog osoblja. U Air Franceu inzistiraju da putnici ni u jednom trenutku pojma nisu imali da su se umalo zabili u vulkan.

No, agencija BEA sve tretira kao prilično ozbiljan incident. Zasad nije poznato koliko bi istraga mogla potrajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:07