STIŽE - GAZPROM!

Totalna psihoza i uvod u kaos: U Kremlju razmišljaju o formiranju još jedne vojske!

Plaća dvostruko veća od iznosa koji nudi grupa Wagner...

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin

 Profimedia/Ilustracija

Nakon što su u posljednje vrijeme dodatno pojačane napetosti između šefa zloglasne privatne plaćeničke vojske Wagner, Jevgenija Prigožina te Kremlja i ruske vojske, američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) u najnovijem izvještaju navodi kako je moguće da Kremlj sada radi na stvaranju nove ruske oružane formacije, ali pod kontrolom ruskih vlasti. To bi, kako se navodi, trebala biti dragovoljačka borbena jedinica, koja bi bila osnovana preko ruskog državnog energetskog diva Gazproma.

ISW navodi kako je jedan istaknuti ruski vojni bloger objavio da Gazpromova podružnica Gazprom Njeft formira dragovoljačku formaciju nalik na jednu od najvećih dragovoljačkih ruskih skupina - Specijalnu borbenu vojnu pričuvu (BARS). Inače, na bojnom polju u Ukrajini dragovoljci se bore uz obične vojnike, rezerviste unovačene tijekom "djelomične mobilizacije" te plaćenike skupine Wagner.

Vojni bloger je prvo tvrdio da Gazprom Njeft formira privatnu vojnu tvrtku (PMC), kao što je i Wagner, te aktivno raspoređuje neutvrđene resurse u okupiranoj ukrajinskoj regiji Doneck, da bi naknadno objavio ispravak prema kojem je Gazprom Njeftova dragovoljačka jedinica, a ne privatna vojna tvrtka. Bloger također navodi da je kampanja zapošljavanja Gazprom Njefta izazvala velik interes u gradu Donecku jer tvrtka nudi plaću od 400.000 rubalja (oko 5.260 dolara) mjesečno i dodatne bonuse po učinku.

Adut Gazprom Njeft - daleko veća primanja

Pritom je istaknuo da je ta ponuđena plaća dvostruko veća od iznosa koji nudi grupa Wagner te da dragovoljac jedinice Gazprom Njefta može s bonusima zaraditi i do 600.000 rubalja (oko 7.890 dolara) mjesečno. ISW ističe kako je moguće da se Gazprom Njeft pokušava natjecati s Wagnerom u privlačenju regruta iz regije Doneck, s obzirom da Wagner tamo također provodi vlastitu kampanju regrutiranja.

Ruska je vlada, kako navode u američkom think tanku, 6. veljače ovlastila Gazprom Njeft da osnuje privatnu sigurnosnu organizaciju - ne privatnu vojnu tvrtku - u svrhu zaštite ruske energetske infrastrukture.

Ukrajinska obavještajna služba ranije je istaknula kako je formiranje privatne zaštitarske tvrtke Gazprom Njefta u skladu s procijenjenim nastojanjima Kremlja da Prigožina i njegovu privatnu vojsku makne u stranu, odnosno marginalizira, te ublaži ovisnost vladajućih struktura o snagama Wagnera. Ruski vojni bloger pritom se retorički upitao u kojem će trenutku rusko Ministarstvo obrane postati "ljubomorno" i na nove postrojbe Gazprom Njefta i ukinuti im pristup streljivu, pri čemu je vjerojatno sugerirao na sukob ruskog Ministarstva obrane s Prigožinom.

Analitičari ISW-a ranije su istaknuli da je Wagner u ‘klaonicu‘ Bahmut, gdje su njihove postrojbe mjesecima predvodile ruske snage i trpjele neutvrđene, ali goleme gubitke, poslao svoje elitne snage kako bi pokušali probiti ukrajinsku obranu.

Krvava bitka za Bahmut vodi se više od sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno razrušenom gradu u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi. No, ona nije posve izvjesna, budući da su Ukrajinci odlučili nastaviti braniti grad, a ne taktički se povući.

Prigožin već neko vrijeme povremeno upozorava na snagu ukrajinskog otpora. Pritom ponovno sve glasnije javno negoduje i proziva Ministarstvo obrane i vrh regularne ruske vojske zbog nestašice streljiva. Štoviše, Šef Wagnera smatra da ministarstvo namjerno ne šalje oružje njegovim snagama jer želi na Wagner svaliti krivicu ukoliko bitka za Bahmut, pa i sam rat, budu izgubljeni.

Prigožinove prijetnje i optužbe

Nedavno je zaprijetio Moskvi da će se, ako Wagner bude prisiljen na povlačenje kod Bahmuta, urušiti cijela ruska bojišnica i pasti bokovi obrane, regija Luhansk i Krim. "Raspast će se do ruskih granica, a možda i dalje", rekao je Prigožin, koji je ranije ruska napredovanja na bojištu na bojištu kod Bahmuta i zauzimanje Soledara pripisivao uglavnom svojim snagama.

ISW je ranije istaknuo da šef Wagnera strahuje da će Moskva žrtvovati njegove najbolje ljude na bojištu te da se zato žali na nedostatak streljiva i ostale logističke probleme. "On smatra da su njegove elitne snage u velikoj opasnosti", naveli su iz ISW-a. Također su dodali da bi neki veći poraz Wagnera mogao pozitivno djelovati na razvoj rata u Ukrajini, ali i na neborbene aspekte ruske invazije na Ukrajinu. "Putin Ministarstvu obrane Rusije dopušta da ga žrtvuje... dugoročno gledano, Prigožinov bi poraz mogao biti važan doprinos naporima da se normalizira stanje u Rusiji. To je u interesu SAD-a i Ukrajine, što bitku za Bahmut čini važnijom od borbe za teritorij", dodao je ISW.

Prigožin je i ranije u brojnim navratima ulazio u sukob s Ministarstvom obrane, prozivao ministra Sergeja Šojgua i vrhovnog zapovjednika ruske vojske i ujedno zapovjedniku ruskih snaga u Ukrajini Valerija Gerasimova zbog nesposobnosti u vođenju rata te ih optuživao da ga bojkotiraju i ne isporučuju dovoljno streljiva njegovim jedinicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56