SVE NA BUBANJ

TOTALNA RASPRODAJA OTOKA: CIJENA? PRAVA SITNICA Kupite oazu u Grčkoj za 'samo' 50 milijuna eura

Grčka država ima imovinu vrijednu oko 300 milijardi eura, uglavnom na otocima, a u najam će dati 70.000 nekretnina, također na moru

Kupite svoj komad raja na zemlji za “samo” 50 milijuna eura. To je trenutačna cijena koju trebate platiti kako biste uživali na jednom od najskupljih otoka ponuđenih na prodaji u Grčkoj, ali i Europi - Omfori. Taj raj od 1112 hektara privatni je nenaseljeni grčki otok, smješten na Jonskome moru i jedan od stotinu otoka koji se trenutačno prodaju u Grčkoj.

Prije samo jednog desetljeća nitko nije niti sanjao da će toliko otoka biti ponuđeno na prodaju na svjetskom tržištu nekretnina. Teška ekonomska kriza, koja vuče gospodarstvo u ponor, dovela je mnogo Grka u bezizlaznu situaciju. Mnogi od njih su morali prodati svoje nekretnine kako bi se spasili od bankrota zbog sve viših poreza na imovinu. Ne znamo je li vlasnik otoka Omfori u tako teškoj ekonomskoj situaciji i mora li prodati svoj otok, ali mnogo grčkih milijunaša pred ekonomskim je kolapsom.

Upravo je zato prodaja nekretnina jedno od najčešćih rješenja za izlazak iz krize. Osim klasičnog grčkog turizma, u modi je i turizam nekretnina. Prodaje se sve: od obične kuće do luksuzne vile, dvoraca, hotela, plaža, pa čak i onoga najpoželjnijeg - otoka. Stranci se često tijekom odmora zaljube u prirodne ljepote Grčke pa nakon povratka kući provjeravaju tržište nekretnina kako bi pronašli nešto dostupno za svoj džep. A cijene grčkih nekretnina posljednjih su godina dramatično pale i nikad još nisu bile ovako dostupne. No, jedna od najvećih prepreka za veću prodaju otoka su birokratski problemi jer su katkad potrebni mjeseci, pa čak i godine za dobivanje svih dozvola.

Emir i ruski tajkun

Ove su godine već provedene dvije velike prodaje otoka. U ožujku je Hamad bin Khalifa Al-Thani, katarski emir i šef jedne od najbogatijih zemalja svijeta, potrošio manje od devet milijuna eura za šest otoka iz arhipelaga Echinades u blizini Itake. Kako prenose grčki mediji, emir planira kupiti otoke za svako od svoje 24 djece. No, čak ni emir ne može dobiti građevinsku dozvolu preko noći, nego mora čekati 18 mjeseci.

Obitelj koja je prodala te otoke imala je financijskih problema.

- Otoci su bili u mojoj obitelji više od 150 godina, ali nismo dovoljno bogati da bismo mogli zadržati tako vrijednu imovinu s visokim stopama poreza - rekao je nakon prodaje Denis Grivas čija je grčko-australska obitelj bila vlasnik otoka.

Mjesec dana kasnije unuka Aristotela Onassisa prodala je otok Skorpios na Jonskome moru gdje se brodarski tajkun vjenčao s Jackie Kennedy. Nagađa se da je dogovor težak oko 76 milijuna eura. Skorpios sada pripada ruskom poduzetniku Dmitriju Ribolovlevu koji ga je kupio navodno kao poklon za svoju kćer Ekaterinu.

No, ni ova prodaja nije prošla glatko. Grčko državno vijeće u svibnju je pokrenulo reviziju kupoprodajnog ugovora za otok Skorpios kako bi se provjerilo je li sve u skladu s uvjetima Onassisove oporuke. To je uslijedilo nakon tvrdnje da je Onassis, koji je pokopan na otoku, navodno u oporuci zahtijevao da njegovo vječno počivalište ostane u obitelji.

Stručnjaci za nekretnine ističu da je kupnja otoka rijetka prilika koja se pruža nakon nekoliko desetljeća jer su oni u vlasništvu obitelji i generacijama se prenose s koljena na koljeno. Grci sada otoke u svom vlasništvu prodaju zbog nedavnog povećanja poreza na imovinu kojim vlada pokušava napuniti državnu blagajnu nakon četiri godine gospodarske krize.

Brojne agencije i agenti za nekretnine, koji posluju na globalnoj razini, trenutačno po Grčkoj traže luksuznu imovinu za prodaju. A prilika ima puno jer Grčka ima više od 15.000 kilometara obale, preko 190.000 plaža te 6000 otoka i otočića.

Kanadska privatna agencija za nekretnine Private Islands u ovom trenutku prodaje 17 grčkih otoka. Najjeftiniji je mali otok Modi na Jonskome moru, za koji treba platiti manje od 1,2 milijuna eura, a najskuplji, za koji je javno objavljena cijena, jest otok Omfori za koji u agenciji tvrde da je jedan od najljepših u regiji.

Kriza tržišta nekretnina

- Omfori je zemaljski raj, s prekrasnom plažom, mirnim okruženjem i tirkiznim morem. Taj je otok bit grčkog savršenstva. Trenutačno postoji samo jedna mala zgrada na otoku, ali s građevinskom dozvolom moguće je graditi na 20 posto otočnog područja. Više se može dopustiti ako se smatra da je investicija dobra za područje - ističu u agenciji za nekretnine.

Kada su se prije tri godine u njemačkim novinama pojavili naslovi “Prodajte otoke da biste izašli iz krize”, mnogi su smatrali da je to samo provokacija njemačkih političara. Oni su pozvali da Grčka proda svoje nenaseljene otoke, kojih ima mnogo. Analize pokazuju da Grčka posjeduje imovinu vrijednu između 270 i 300 milijardi eura. To su uglavnom nekretnine koje su također na otocima. Ove su godine mediji pisali i da je grčka vlada u procesu rasprodaje više od 70.000 nekretnina u državnom vlasništvu: od hotela i drevnih palača do dijelova obale i idiličnih otoka. Poslije se ispostavilo da, umjesto prodaje, planiraju dugoročne najmove, pa čak i do 100 godina.

Doktor ekonomije Prodromos Vlamis ističe da je provedba strogih mjera štednje od 2010. godine prouzročila znatan pad potražnje za robom i uslugama pa su upravo programi štednje gurnuli grčki maloprodajni sektor nekretnina u duboku recesiju.

- Zbog toga su mali i srednji trgovci bankrotirali. Dakle, trenutačna kriza ima izravne negativne posljedice na tvrtke iz tog biznisa. Grčko gospodarstvo i kriza na tržištu nekretnina se isprepleću. Fiskalna neravnoteža grčkoga gospodarstva negativno utječe na sektor nekretnina. Provođenje strogih programa i mjera štednje, koje donosi grčka vlada kako bi se smanjio proračunski deficit i stabilizirao javni dug, izazvalo je znatno smanjenje potražnje za robom i uslugama guranjem grčkog gospodarstva, a time i tržišta nekretnina, u duboku recesiju - naglašava dr. Vlamis.

Theodosios Sampaniotis, ekonomski analitičar u Eurobank Ergasiasu, smatra da veliki pad tržišne aktivnosti nije prouzročen samo recesijom, ali i da je sve veća neizvjesnost za budući porezni tretman prometa nekretnina i vlasništva. Dodaje da grčko tržište nekretnina karakteriziraju i visoki troškovi transakcije. Grčka je, prema podacima OECD-a, na trećem mjestu po visini transakcijskih troškova među zemljama OECD-a.Ipak, broker za luksuzne nekretnine Kristofer Bosvel, koji je dosad prodao imovinu vrijednu više od 300 milijuna dolara diljem svijeta i dobro poznaje grčko tržište nekretnina, za Jutarnji list ističe da je upravo sada pravo vrijeme za kupnju otoka u toj zemllji.

- Od početka ekonomske krize Grčka i njeni otoci su postali privlačna prilika za ulaganje brojnim međunarodnim investitorima. Glavni razlozi za to su vrlo jednostavni: zbog recesije su nekretnine, posebno otoci koji su uglavnom bili u vlasništvu države, prodavani kako bi se prikupio kapital te potaknulo poslovno i investicijsko okruženje s ciljem da se poboljšaju turizam i privatni sektor - objasnio nam je direktor agencije Vincitore.

Trnovit put do dozvola

Prema njegovu mišljenju, ipak postoje problemi pri kupnji otoka.

- Jedina mana za kupnju privatnog otoka grčko je povijesno značenje tog mjesta. Dozvole za gradnju i planiranje morate dobiti od lokalnog povijesnog društva, uključujući i Arheološki odjel. Budući da se ne mogu lako dobiti, taj proces može potrajati mjesecima jer ih mora odobriti mnogo pojedinaca, tako da kupac mora ponovno podnositi zahtjeve nakon mnogo odbijanja. No, ako se to stavi na stranu, ulaganje u Grčkoj sada je mudra i unosna prilika - napomenuo je Bosvel.

Dodao je da su cijene još uvijek relativno niske, a nekretnine koje su bile u vlasništvu obitelji i prenosile se niz generacija, sada su prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća na tržištu spremne za prodaju.

- Potražnja iz inozemstva za nekretnine u Grčkoj je porasla. Primjeri za to su i dvije transakcije koje su dobile velik publicitet: otoci koje je katarski emir kupio za deset milijuna eura i otok Skorpios, koji je prethodno bio u vlasništvu Aristotela Onassisa, a sad ga je kupio ruski milijarder Dmitrij Ribolovlev - kaže broker za luksuzne nekretnine.

Napomenuo je također da se tržište nekretnina polako konsolidira.

- Već smo vidjeli velike znakove oporavka na tržištima u Dubaiju, Abu Dhabiju i Saudijskoj Arabiji. S velikim boomom kineskog sektora nekretnina i pozitivnih znakova oporavka na nekim europskim tržištama nekretnina siguran sam da će Grčka jednoga dana slijediti taj primjer - zaključio je Bosvel te savjetovao: - Kupujte nekretnine kada ih drugi ljudi žele prodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 17:17