‘IMA DA IH NAĐU‘

Totalni gubitak zdravog razuma: Kim Jong Un ‘zaključao‘ grad od 200.000 ljudi! Razlog je nevjerojatan...

Vojnici nestanak najprije nisu prijavili, već su sami pokušali pronaći nestale metke

Kim Jong-Un

 Korean Central News Agency/Zuma Press/Profimedia/Korean Central News Agency/zuma Press/profimedia

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un zatvorio je cijeli grad nakon što su 653 metka nestala tijekom nedavnog vojnog povlačenja. Nestanak streljiva za jurišnu pušku otkriven je 7. ožujka, kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz područja oko grada Hyesan, koji se nalazi na granici s Kinom. Tamo su raspoređeni 2020. kako bi proveli zatvaranje granica na početku pandemije Covid-19.

Diktatorovi dužnosnici pretražili su streljivo od kuće do kuće u gradu Hyesanu, koji ima oko 200.000 stanovnika, rekla su dva izvora za Radio Free Asia.

- Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu sva 653 metka. Vojska se potpuno povukla između 25. veljače i 10. ožujka, ali je u tijeku opsežna istraga zbog gubitka metaka tijekom procesa evakuacije - rekao je stanovnik sjeverne pokrajine Ryanggang.

Vojnici nestanak najprije nisu prijavili, već su sami pokušali pronaći nestale metke, tvrdi izvor i dodaje da su, nakon što ih nisu mogli pronaći, obavijestili stanovnike i započeli rigoroznu potragu. U potrazi sudjeluju policija i vojska, a pretražuje se svaka kuća.

- Oni koji su vidjeli ili pokupili bilo koji broj metaka dužni su to prijaviti što je prije moguće. Oni koji ne prijave metke mogli bi biti kažnjeni – rekao je izvor.

Stanovnici su se radovali povlačenju vojske iz tog područja, ali tijekom istrage imat će još manje slobode kretanja, rekao je za Radio Free Asia dužnosnik pokrajine Ryanggang.

- Prošlog tjedna izdane su naredbe tvornicama, farmama, društvenim skupinama i jedinicama za nadzor susjedstva u pokrajini da aktivno surađuju u istrazi vezanoj za streljivo - rekao je dužnosnik, dodajući da kada meci nisu pronađeni nakon 10 dana, istražni vlasti su pribjegle laganju kako bi širile strah u javnosti.

Nasumično kažnjavanje

Izvor kaže da su pokušali izvršiti pritisak na stanovnike blefirajući da je povlačenje manevar povezan sa sigurnošću Vrhovnog dostojanstva od reakcionarnih snaga. Premještanje tako velikih snaga s pograničnog područja kako bi zaštitili Kim Jong Una ljudi bi mogli protumačiti kao da je zemlja napadnuta i da se osvajači guraju prema Pjongjangu.

- Ministarstvo državne sigurnosti, Vojno sigurnosno zapovjedništvo Korejske narodne armije i Ministarstvo socijalne sigurnosti izdali su posebno oštro upozorenje protiv pljačke, nezakonitog posjedovanja ili odlaganja oružja, streljiva i opreme za borbenu tehnologiju kako je navedeno u kaznenom zakon članak 78. Prema tom zakonu, osoba koja neovlašteno posjeduje ili prenosi vatreno oružje, streljivo ili oružje kaznit će se kaznom rada tri ili više godina - rekao je.

Stanovnici se boje da će vlasti, ako ne bude rješenja, nasumično kazniti nekoga tko bi mogao biti potpuno nevin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:23