UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Totalni kaos, Prigožin kipti od bijesa: Putin je odlučio žrtvovati elitnu jedinicu Wagnera?!

Ruska vojska već mjesecima pokušava zauzeti Bahmut te tvrdi da će joj zauzimanje istog omogućiti da zagospodari cijelim Donbasom

Jevgenij prigožin

 -/Afp

Ključni događaji 377. dana rata u Ukrajini:

- Ukrajina odlučila da će nastaviti braniti Bahmut

- Nakon kampanje koja je traje već devet mjeseci, Rusi zauzeli 40 posto Bahmuta

- Poljska kaže da će ovog tjedna poslati još 10 tenkova Leopard 2 Ukrajini

- Ministar vanjskih poslova Kine: ‘Dobri odnosi Pekinga i Moskve ključni u ovom nestabilnom svijetu‘

- Lukašenko otkrio detalje napada u zračnoj bazi blizu Minska: ‘Znam sve o tom teroristu‘



Ukrajina o smrti svog strijeljanog vojnika: ‘Osveta za našeg junaka bit će neminovna‘

Ukrajinska vojska je u utorak poručila da će osvetiti smrt svog vojnika koji je navodno kao zarobljenik ubijen rafalnom vatrom pošto je uzviknuo "Slava Ukrajini!", na videosnimci pogubljenja koja se širi društvenim mrežama.

"Po prvim podacima, pogubljeni vojnik je bio pripadnik 30. mehanizirane brigade, Timofij Mikolajovič Šadura", navodi ukrajinska kopnena vojska na Telegramu, dan nakon objave snimke na društvenim mrežama.

Glasnogovornik brigade Anatolij Javorski rekao je za AFP da je 41-godišnji vojnik, mobiliziran u prosincu, bio iz okolice Žitomira, na zapadu zemlje.

Tijelo vojnika je na okupiranom teritoriju i njegova "konačna" identifikacija bit će moguća tek nakon predaje (ukrajinskim vlastima) i vještačenja, dodaje vojska dok mediji navode drugo ime.

"Osveta za našeg junaka bit će neminovna", obećala je vojska, rekavši da je pokojnik proglašen nestalim 3. veljače dok je sudjelovao u borbama za Bahmut, u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Na videosnimci koja traje desetak sekunda vidi se muškarac u vojnoj odori, razoružan, kako mirno puši posljednju cigaretu. Drugi, kojeg se ne vidi, kaže suborcu na ruskom "snimaj".

"Slava Ukrajini!", uzvikuje Ukrajinac i odmah pada pokošen iz strojnice. Muški glas iza kamere kaže "Crkni, nitkove".

Snimka se u ponedjeljak proširila društvenim mrežama, a pratile su je brojne objave, fotografije i crteži kojima je odana počast tom vojniku, njegovoj odvažnosti i domoljublju.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da će "pronaći ubojice", a njegov ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je istragu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) o tom slučaju.

Ruske vlasti nisu komentirale video.


Poljska kaže da će ovog tjedna poslati još 10 tenkova Leopard 2 Ukrajini

Poljska će ovoga tjedna u Ukrajinu poslati deset dodatnih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje, objavio je poljski ministar obrane u utorak.

"Četiri (tenka) su već u Ukrajini, a dodatnih 10 ide u Ukrajinu ovoga tjedna". kazao je Mariusz Blaszczak na novinskoj konferenciji.

Poljska je ukupno obećala Ukrajini 14 tenkova Leopard 2.

Blasczak će u utorak u Stockholmu s ostalim ministrima obrane Europske unije raspravljati o sigurnosti Europe i podršci Ukrajini.

"Dogovoreni su razgovori s njemačkim ministrom obrane Borisom Pistoriusom. Temeljno pitanje o kojem ćemo razgovarati je slaba dostupnost rezervnih dijelova za tenkove Leopard", istaknuo je Blasczak.

Problem primarno može riješiti njemačka vojna industrija, a Poljska je također spremna proizvoditi dijelove, dodao je.

"Spremni smo pokrenuti servisni centar u Poljskoj koji će vršiti popravak i servisiranje tenkova Leopard isporučenih Ukrajini", zaključio je poljski ministar obrane.


Lukašenko otkrio detalje napada u zračnoj bazi blizu Minska: ‘Znam sve o tom teroristu‘

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko otkrio je kako je uhvaćen terorist koji je sudjelovao u pokušaju sabotaže ruskog zrakoplova za rano upozoravanje i kontrolu A-50 u zračnoj bazi Mačulišči blizu Minska.

Tvrdi da ih angažirala ukrajinska obavještajna agencija i njihovi pomagači.

Lukašenko je o tome govorio prilikom dodjele vladinih nagrada i ordena visokim vojnim časnicima, izvještava BelTA, bjeloruska državna novinska agencija.

- Ukrajinska služba sigurnosti SBU i američka CIA pripremile su operaciju usmjerenu protiv Republike Bjelorusije. Obučili su terorista. Bio je ruski državljanin s ruskom i ukrajinskom putovnicom. Rođen u Krivom Rohu, a živio je na Krimu. Imao je rođake u Austriji i u Kijevu. Ukrajinska obavještajna služba ga je regrutirala vjerojatno 2014. godine. Riječ je o IT stručnjaku. Bio je obučen za izvršenje terorističkih napada, detalji su koje je iznio Lukašenko.

Podsjetio je na prethodni napad na rusku zračnu bazu Engels u pokrajini Saratov na jugu Rusije.

- Pritom je oštećen ruski strateški zrakoplov. Saboter koji je ubačen u Bjelorusiju nije dobio zadatak za to. Druge skupine, koje su obučavane u Ukrajini, dobile su upute da izvedu taj napad, rekao je. Diverzanta su obučavali pripadnici SBU-a i koristili su pritom najsuvremenije tehnologije. Ono što smo vidjeli u Bjelorusiji je nešto doista nevjerojatno. Proveo je mjesece obučavajući se za to. Nakon obuke je prebačen na naš teritorij, rekao nam je KGB.

Riječ je o incidentu koji se dogodio rano ujutro 26. veljače. Nakon nekoliko eksplozija u bazi Mačulišči, aktivisti iz bjeloruske protuvladine organizacije BYPOL izvijestili su da su dva drona ispalila eksplozivne naprave na ruski zrakoplov.


Šojgu: Osvajanje Bahmuta omogućit će nove ofenzive u Ukrajini

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Šojgu rekao je u utorak da će osvajanje Bahmuta na istoku Ukrajine omogućiti ruskim snagama da pokrenu nove ofenzivne operacije.

Ruske snage vode žestoke borbe već mjesecima za taj mali grad čije će osvajanje biti njihovo prvo važnije napredovanje od prošlog ljeta.

Šojgu je rekao također da Zapad povećava isporuke oružja Ukrajini, ali i istaknuo da time neće promijeniti tijek događaja na bojišnici.

"Oslobađanje Artemovska se nastavlja", rekao je Šojgu u govoru koji je prenijela televizija, upotrijebivši staro sovjetsko ime za Bahmut.

"Grad je važno središte za obranu ukrajinskih postrojbi u Donbasu. Preuzimanje kontrole nad njime omogućit će daljnje ofenzivne akcije duboko u ukrajinskim obrambenim linijama", rekao je Šojgu.

Jevgenij Prigožin, čelnik paravojne skupine Wagner koja vodi bitku za taj grad, rekao je u petak da su njegove snage "praktički okružile" Bahmut.

Ukrajinski generali obećali su da će nastaviti braniti grad, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak navečer.


ISW: Prigožin strahuje da ga je Putin ostavio na cjedilu

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) kažu da je plaćenička vojska Wagner u Bahmut poslala svoje elitne trupe kako bi pokušala probiti ukrajinsku obranu, piše Sky News.

ISW tvrdi da će oštre borbe u Bahmutu oslabiti Wagnerove "najbolje vojnike", što znači da ih Rusija neće moći koristiti drugdje. ISW navodi da se radi o postrojbama koje se ne daju tako lako zamijeniti.

Analitičari ISW-a kažu da bi se bitka za Bahmut mogla ponovno zahuktati te da će Moskva morati odlučiti hoće li napustiti grad ili u njega dopremiti svoje najkvalitetnije snage.

Kako tvrde analitičari, ukrajinske bi snage mogle prigrliti priliku da eliminiraju Wagnerove najbolje ljude te da će urbano okruženje u kojem se vodi bitka za Bahmut to i omogućiti.

ISW kaže da se šef Wagnera Jevgenij Prigožin boji da će Moskva žrtvovati njegove najbolje ljude te da se zato žali na nedostatak municije i ostale logističke probleme. "On smatra da su njegove elitne trupe u velikoj opasnosti", kažu iz ISW-a.

ISW dodaje da bi veći poraz Wagnera mogao pozitivno djelovati na razvoj rata u Ukrajini, ali i na neborbene aspekte ruske invazije na Ukrajinu.

"Putin Ministarstvu obrane Rusije dopušta da ga žrtvuje", rekao je ISW. "Dugoročno gledano, Prigožinov bi poraz mogao dati važan doprinos naporima da se normalizira stanje u Rusiji. To je u interesu Amerike i Ukrajine, što bitku za Bahmut čini važnijom od borbe za prostor", dodao je ISW.


Ruski opozicijski bloger osuđen na osam godina zatvora

Dmitrij Ivanov, osnivač i voditelj kanala na komunikacijskoj platformi Telegram koji je naveliko kritizirao Kremlj i rusku invaziju na Ukrajinu, osuđen je na osam godina zatvora zbog "širenja dezinformacija", javlja Sky News.

Ivanov je priveden u lipnju 2022. godine te optužen da je na Telegramu o ponašanju ruske vojske u Ukrajini pisao laži te je optuživao za ratne zločine.

Ivanov tvrdi da nije kriv.


Dužnosnik NATO-a: Rusi su u Bahmutu izgubili pet puta više vojnika od Ukrajinaca

Dužnosnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) rekao je CNN-u da je Rusija tijekom borbe za Bahmut izgubila pet puta više vojnika od Ukrajine.

Međutim, dužnosnik je upozorio da se radi o procjeni koja je dana temeljem obavještajnih podataka.

Dužnosnik je dodao i da Ukrajina u Bahmutu trpi velike gubitke.


Rusi tvrde da kontroliraju 50 posto Bahmuta

Jan Gagin, savjetnik ljudi koje je Moskva postavila na čelo okupiranog dijela Donjecke oblasti, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass da ruske snage kontroliraju otprilike pola Bahmuta.

- Ne isključujem mogućnost da će ukrajinske trupe pokušati probiti našu obranu kako bi zauzele grad. Spazili smo da se manje grupe osoba kaotično povlače iz grada - rekao je Gagin.

Gagin je ustvrdio i da ruske snage kontroliraju sve asfalitirane ceste oko grada.


Počeli pregovori kako bi se produljio dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica

Ukrajina i njezini partneri započeli su razgovore na temu produljenja trajanja Crnomorske žitarične inicijative, inicijative koja Kijevu omogućava da na svjetska tržišta izvozi svoje žitarice, javlja The Guardian.

Ukrajina još nije stupila u kontakt s Rusijom, koja je nakon invazije koju je pokrenula krajem veljače prošle godine blokirala ukrajinske luke, no navodi se da su je navodno kontaktirali njezini partneri.

Inicijativa je uspostavljena uz pomoć Ujedinjenih naroda i Turske, a istječe 18. ožujka ove godine. Ukrajina želi da se inicijativa produži za još najmanje godinu dana, međutim Rusija je Turskoj rekla da nije zadovoljna s nekim aspektima dogovora.


FSB: Spriječili smo napad auto-bombom na Konstantina Malofejeva

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) tvrdi da je "neutralizirala" dva muškarca koja su navodno htjela automobilom-bombom napasti ruskog biznismena Konstantina Malofejeva. Malofejev je vlasnik krajnje konzervativne televizijske postaje Tsargrad TV te podržava ruske separatiste u Ukrajini. Ruski upad u Ukrajinu nazvao je "svetim ratom".


Kina poziva Europu da ‘postigne stratešku autonomiju‘

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang rekao je kako se Peking nada da će Europa "doista postići stratešku autonomiju", sugerirajući da Peking želi da se europske zemlje distanciraju od SAD-a.

"Kinesko-europski odnosi nisu usmjereni prema trećim stranama, ovisni o njima ili podložni ", rekao je Qin na marginama ovogodišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa.

"Kina uvijek smatra EU sveobuhvatnim strateškim partnerom i podupire europsku integraciju", rekao je. "Nadamo se da će Europa, koja prolazi kroz kalvariju rata u Ukrajini, izvući pouke iz svoje boli i doista postići stratešku autonomiju i dugoročnu stabilnost."

"Voljni smo raditi s europskom stranom kako bismo se pridržavali istinskog multilateralizma, međusobnog poštovanja i suradnje u kojoj svi dobivaju, prevladali sve vrste poremećaja i poteškoća i kontinuirano produbljivali sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Europe, kako bismo ubrizgali više stabilnosti, sigurnosti i pozitivne energije u turbulentni svijet", istaknuo je šef kineske diplomacije.


Ukrajina s okupiranih teritorija vratila 307 djece

Ukrajina je s teritorija pod kontrolom ruskih snaga na istoku zemlje dovela 307 djece, uključujući i 8-godišnjeg dječaka koji je nedavno vraćen svojoj baki, rekao je u ponedjeljak ukrajinski pučki pravobranitelj.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je od početka ruske invazije prije godinu dana u Rusiju deportirano više od 16.000 djece, no Rusija tvrdi da su ljudi dobrovoljno evakuirani iz Ukrajine.

"Krajem veljače, ured Povjerenika za ljudska prava primio je zahtjev da pomogne izvući dijete s teritorija koji je privremeno pod ruskom okupacijom", rekao je pravobranitelj Dmitro Lubinec.

"U roku od nekoliko dana, uz pomoć osoblja ureda pravobranitelja, Saško se sastao sa svojom bakom", kazao je on ne otkrivajući detalje te operacije.

U prvim mjesecima rata zabilježeno je najviše kretanja i seobe ljudi. Rusko ministarstvo je sredinom kolovoza objavilo da je u Rusiju tada odvedeno 3,5 milijuna ljudi, uključujući više od pola milijuna djece.

Prema uredu ukrajinskog državnog tužitelja, do sada je u ratu poginulo 464 djece. Policija procjenjuje da ih je oko 356 nestalih.

Rusija opetovano odbacuju optužbe da namjerno gađa civile, kao i optužbe da je na silu preselila Ukrajince.


Nakon kampanje koja je traje već devet mjeseci, Rusi zauzeli 40 posto Bahmuta

Karte koje je u utorak objavio trust mozgova Institut za proučavanje rata pokazuju da su Rusi nakon devetomjesečne kampanje zauzeli 40 posto teritorija grada Bahmuta.

Objava Instituta dolazi nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da će Ukrajina nastaviti braniti Bahmut, grad koji je jedan zapovjednik opisao kao "pakao".

Institut je u ponedjeljak sugerirao da Rusi eventualnu pobjedu u Bahmutu neće moći pretvoriti u buduće dobitke te da se Ukrajina pripremila za buduću kontraofenzivu.

Institut smatra da Bahmut nije ni operativno ni strateški bitan te da Ukrajina riskira time što svoje elite trupe šalje da se u tom gradu bore protiv boraca koje je plaćenička vojska Wagner regrutirala iz ruskih zatvora.

Istovremeno, Institut kaže da je Wagner u borbu za Bahmut uključio svoje elitne vojnike te da to Ukrajincima daje šansu da ih eliminira. Nedavna izjava šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da njegove trupe nemaju dovoljno municije sugerira da strahuje da Ministarstvo obrane Rusije želi "žrtvovati" njegove vojnike, smatra Institut za proučavanje rata.

Institut kaže da bi uništenje Wagnera imalo pozitivan učinak i mimo ukrajinskog bojišta.


Ministar vanjskih poslova Kine: ‘Dobri odnosi Pekinga i Moskve ključni u ovom nestabilnom svijetu‘

Ministar vanjskih poslova Kine Qin Gang rekao je u utorak da su dobri odnosi Pekinga i Moskve ključni u ovom nestabilnom svijetu, piše CNN.

- Što svijet postaje nestabilniji, to je važnije da odnosi Kine i Rusije postepeno napreduju - rekao je Qin.

- Odnos Kine i Rusije nije baziran na nekom savezu već na izostanku sukoba i nije usmjeren prema nekoj trećoj strani. On za nijednu zemlju nije prijetnja - dodao je Qin.

Kineski je ministar rekao i da mirovni pregovori koji će dovesti do okončavanja konflikta u Ukrajini trebaju početi što prije te da sankcije i pritisak neće riješiti taj problem.

- Ukrajinska je kriza stigla u ključnu fazu. Ili će se sukob okončati ili će se na tu vatru doliti još ulja, što će dovesti do proširenja konflikta. On će tada izmaći kontroli - ustvrdio je Qin.

Kineski je ministar moguću budući vojnu potporu koju bi Peking mogao pružiti Moskvi izjednačio s vojnom potporom koju Sjedinjene Američke Države pružaju Tajvanu.

- Zašto SAD od Kine traži da Rusiji ne šalje oružje kada ga on nastavlja slati Tajvanu - rekao je Qin.

Qin je dodao da je "apsurdno" to što se "američki dužnosnici" uključuju u tajvansko pitanje kada je ono "kineska stvar".

- Nitko se u njega nema pravo petljati - dodao je ministar.

Qin se nakon toga vratio komentiranju rata u Ukrajini.

- Kina nije stvorila tu krizu, u njoj ne sudjeluje i niti jednoj strani nije slala nikakvo oružje - rekao je ministar.


Ukrajina odlučila braniti Bahmut

Unatoč tome što se steže ruski obruč oko Bahmuta, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je odlučeno da će ga ukrajinske snage nastaviti braniti, piše Reuters.

Ruska vojska već mjesecima pokušava zauzeti Bahmut te tvrdi da će joj zauzimanje istog omogućiti da zagospodari cijelim Donbasom. Zapadni stručnjaci, međutim, tvrde da će zauzimanje tog grada na istoku Ukrajine biti pirova pobjeda.

Ukrajinci su bili utvrdili svoje pozicije zapadno od grada kako bi se mogli povući, no sada se čini da se to ipak neće dogoditi.

Zelenski je rekao da je o Bahmutu pričao sa zapovjednikom bojni koje djeluju na istoku zemlje te da su se njih dvojica složili da neće biti povlačenja te da se obrana ima pojačati.

- Zapovjednici su podržali to stajalište. Nije bilo drugih. Rekao sam glavnom zapovjedniku vojske da pronađe ljude koji će pomoći našim dečkima koji brane Bahmut - rekao je Zelenski u ponedjeljak navečer.

Bitka za Bahmut prilično je iscrpila resurse ukrajinskih i ruskih snaga.

Šef ruske plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin, vođa napada na Bahmut rekao je u ponedjeljak da mu je potrebno još municije kako bi osvojio grad.

Taj je njegov apel protumačen kao dokaz da postoji jaz između Wagnera i Ministarstva obrane Rusije, koje ovaj optužuje za uskraćivanje municije njegovim snagama. Ministarstvo je takve tvrdnje odlučno odbacilo.

- Kucam na sva vrata i palim zvona za uzbunu. Treba nam municija i pojačanje. Moramo pokriti bokove. Ako smo svi koordinirani, bez privatnih ambicija, pogrešaka i izljeva bijesa, te obavimo ovaj posao, možemo blokirati ukrajinsku vojsku. Ako to ne napravimo, onda ćemo svi biti u problemima - rekao je Prigožin.

Ministarstvo obrane Ukrajine tu izjavu nije komentiralo.

Ukrajinski pukovnik Roman Svitan rekao je da se Bahmut mora obraniti kako bi se Rusima onemogućilo da krenu prema Slovjansku, Kramatorsku, Druživki i drugim gradovima na zapadu Donjecke oblasti.

Međutim, nekoliko je vojnih stratega reklo da bi bilo mudrije da se Ukrajinci postepeno povuku iz grada. Institut za proučavanje rata, trust mozgova iz Washingtona, smatra da Ukrajinci trebaju izvesti postepeno borbeno povlačenje iz Bahmuta te da će time Ruse natjerati da potroše još municije.

Vojni povjesničar Roman Ponomarenko rekao je za jednu ukrajinsku radijsku postaju da ukrajinske snage trebaju poduzeti razumno povlačenje te da trebaju očuvati svoje vojnike koji će im trebati za regrupiranje i odupiranje ruskim napadima duž fronte.

Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin rekao je da je Bahmut simbolički jako važan, ali ne i operativno te da njegov pad ne bi nužno značio da je Rusija preuzela inicijativu u ratu u Ukrajini.

Ruska ofenziva nije rezultirala opipljivim dobicima, a Rusi su na sjeveru Luganske oblasti i oko Vuhledara na jugu pretrpjeli velike poraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:27