DOGOVORENI BRAKOVI

Totalni očaj u Afganistanu: ‘Kćer od 8 godina prodala sam za 3.000 dolara. Gladni smo...‘

U ruralnom Afganistanu, u pokrajini na zapadu zemlje roditelji krive glad zbog prodaje vlastitih kćeri
Malo imućniji susjedi za one najsiromašnije sačuvaju korice kruha da prehrane djecu
 Hoshang Hashimi/Afp/Profimedia

Obitelji koje žive u humanitarnom kampu na sjeverozapadu Afganistana, u gradu Qala-e-Naw u provinciji Badghis pravdaju se neimaštinom i gladi zbog prodaje svojih maloljetnih kćeri.

Tradicija dogovorenih brakova između djevojčica i muškaraca nikad nije iskorijenjena u dijelovima svijeta poput ruralnog Afganistana, no dodatno zabrinjava činjenica kako roditelji sve mlađe djevojčice prodaju za par stotina američkih dolara.

"Prodao sam dvije kćeri. Jedna ima šest, a druga devet godina. Mlađoj je ime Edi Gul, a starijoj Siana. Edi Gul sad živi u Ab Kamari, a Siana u Obehu", govori otac djevojčica Mohammed Assan i objašnjava da je "morao prodati kćeri zbog gladi s kojom se borimo u kampu."

Assan je kazao da je kćeri prodao prije godinu dana, što znači da je njegova mlađa kćer prodana s pet godina. Tvrdi kako ih od prodaje nisu ni vidjeli, jer nemaju novca da plate prijevoz do njih. "Njihova majka razboljela se na živce od kad su nas snašle ove nesreće", dodao je Assan. Tješi se da barem one s obiteljima muževa ne gladuju.

U istoj se situaciji našla i Gul Bibi, čiju osmogodišnju kćer Asho vidimo na početku videa. Bliži se dan kad će po nju doći muškarac koji ju je kupio. "Prodala sam je za tri tisuće dolara", kazala je Gul Bibi. "Zbog gladi i duga. Za koji dan doći će muškarac koji ju je kupio i odvesti svojoj kući." Gul je kazala i da se nije dobro odreći djeteta, ali da nije imala drugog izbora. "Ni bog, ni njegov poslanik nikad nam nisu rekli da to smijemo činiti", kazala je majka prodane djevojčice. Ženik čijem se povratku ne nada inače je iz Irana.

Suša u provinciji u kojoj kiša u prosjeku pada 45 dana godišnje, prouzrokovala je dodatnu glad i neimaštinu u regiji u kojoj je inače čak 49% tla neplodno. Vođe kampa išle su kod novog talibanskog namjesnika Maulvi Abdul Sattara tražiti neku vrstu pomoći, no on im je kazao da djevojčice u posljednje vrijeme sve više prodaju čak i u većim gradovima poput Herata.

Obitelji sad žive u privremenom kampu za raseljeno stanovništvo Shamal Darya.

UNICEF-ov poseban program za zbrinjavanje najgladnijih skupina stanovništva procijenio je kako će u Afganistanu od studenog ove godine oko 22,8 milijuna Afganistanaca osjetiti akutnu nesigurnost za prehranjivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:07