PRIZNAO TRI UBOJSTVA

TOTALNI PAD BOGATOG MOĆNIKAŠčepali ga na ulasku u hotel: 'Što sam to učinio? Sve sam ih ubio!'

Kontroverzni Robert Durst snimljen je kada je sam sa sobom pričao u WC-u nakon intervjua

Evo ti ga, uhvaćen si. Što si, dovraga, učinio? Ubio ih sve, naravno - rekao je sam sebi ekscentrični milijunaš Robert Durst (71) u hotelskom toaletu u koji je otišao nakon intervjua s autorima HBO-ova dokumentarca “The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst”.

U tom trenutku na sebi je još uvijek imao mikrofon koji je nosio za potrebe intervjua, a njegovo navodno priznanje, koje su mnogi, uključujući i njegovu obitelj, čekali desetljećima, emitirano je ove nedjelje, u posljednjem od šest nastavaka dokumentarnog serijala koji je tematizirao trostruko ubojstvo s kojim se milijunaša povezuje - njegove prve žene Kathie, susjeda Morrisa Blacka te prijateljice Susan Berman.

Propucani zatiljak

Dan prije nego što je dokumentarac prikazan, dakle u subotu, Durst je ponovno uhićen, ovaj put u hotelu u New Orleansu. Agenti FBI-a ščepali su ga pri ulasku u hotel, u koji se bio prijavio pod imenom Everett Ward, i to nakon što je tužiteljstvo u Los Angelesu izdalo nalog za njegovo uhićenje zbog ubojstva Susan Berman 2000. godine.

Durst sada u pritvoru čeka saslušanje. I dalje inzistira da je nevin.

Milijunašu ovo nije ni približno prvi susret s policijom.

Prvi je put uhićen 1982. godine kada je njegova supruga Kathie misteriozno nestala iz njihove vikendice pod potpuno nerazjašnjenim okolnostima. Za njezin nestanak nikad nije optužen i slučaj je bio neriješen 18 godina sve dok policija 2000. nije ponovno otvorila istragu. Stvari se tada dodatno kompliciraju.

Na Badnjak 2000. godine Durstova prijateljica i glasnogovornica Susan Berman (inače, kako je se opisuje, “kći gangstera koji je pomagao sagraditi Las Vegas”) nađena je ubijena u svom stanu, propucanog zatiljka. Likvidirana je tik prije nego što ju je policija željela ispitati o Kathienu nestanku jer je navodno imala informacije o tome.

Ostaci u vrećama

Sumnja je isti tren pala na Dursta, ali on se ponovno izvukao (policija ga nije mogla smjestiti na mjesto zločina) sve do listopada 2001. kad je naposljetku uhićen u Pennsylvaniji nakon više od 40 dana dugačke policijske potjere. Uhićen je u supermarketu kad je pokušavao ukrasti sendvič s piletinom, flastere i novine, iako je u džepu imao 500 dolara. U automobilu koji je unajmio pronađena su dva pištolja, 35 tisuća dolara, marihuana i vozačka dozvola čovjeka po imenu Morris Black.

Black je bio Durstov susjed i policija je milijunaša lovila upravo zbog njegova ubojstva. Naime, Blackovi su raskomadani ostaci pronađeni kako plutaju u zaljevu Galveston u istoimenom gradu u Teksasu u kojem je Robert Durst privremeno živio, i to prerušen u gluhonijemu ženu.

Potraga za glavom

Policija ga je uhitila, zatim pustila uz jamčevinu, ali nije se pojavio na sudu pa je krenula potjera. Nakon neslavnog epiloga sa sendvičem, Durst je doista završio na sudu zbog Blackova ubojstva, no porotu je uspio uvjeriti da ga je ubio u samoobrani. Posvađali su se, fizički obračunavali i zatim je opalio pištolj. Uvjeren da mu nitko neće vjerovati, Durst se uhvatio pile i raščetvorio ga. Torzo, ruke i noge su pronađeni, ali glava nije.

Nakon njegova najnovijeg uhićenja oglasila se i Durstova obitelj (čije se bogatstvo procjenjuje na najmanje četiri milijarde dolara), rekavši kako osjeća olakšanje te “zahvaljuje svima koji su pomogli u njegovu uhićenju”.

Htio ubiti i brata?

- Nadamo se da će konačno preuzeti odgovornost za sve što je učinio - rekao je njegov brat Douglas za novinsku agenciju AP. Douglas i ostali članovi obitelji već dugo nisu u dobrim odnosima s njim. Protiv Roberta su, tvrdeći da ga se boje, tražili ukupno 13 sudskih zabrana približavanja. Prema novim detaljima koji izlaze u javnost, Durst je navodno prijetio da će ubiti mlađeg brata, koji trenutačno vodi njihovo njujorško carstvo nekretnina koje im je ostavio otac Seymour Durst.

U petom nastavku dokumentarca spominje se i pismo koje bi na kraju možda moglo odigrati bitnu ulogu u cijelom misteriju. Naime, na dan kad je Susan Berman ubijena, policija je dobila anonimno pismo u kojemu ih se obavještava o truplu u njenoj kući. Poruka je bila napisana tiskanim slovima i imala je pravopisnu pogrešku. Umjesto Beverly Hills, pisalo je “beverley”. Sad autori tvrde da je među starim stvarima Susan Berman pronađeno i pismo od Dursta iz ožujka 1999. I to je pismo napisano tiskanim slovima, a riječ “Beverly” je ponovno krivo napisana, na isti način kao i u pismu policiji. Kad su ga suočili s tim u dokumentarcu, Durst je negirao da je napisao pismo policiji, no zaključio je da su ona “vrlo slična”.

Nakon toga je pričao sam sa sobom u WC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:52