IZVJEŠĆE INSTITUTA MARKIT

Tračak svjetla: Recesija u eurozoni vjerojatno je dotaknula dno krajem 2012.

 Thinkstock

LONDON - Pad aktivnosti u privatnom sektoru eurozone dodatno je usporio u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu, pokazalo je u petak pomno praćeno izvješće londonskog instituta Markit, sugerirajući da je recesija možda dotaknula dno krajem 2012.

Indeks menadžera nabave za privatni sektor eurozone iznosio je u prosincu 47,2 boda, što je njegova najviša vrijednost u devet mjeseci. U studenom iznosio je 46,5 bodova a u početnoj je procjeni za prosinac njegova vrijednost određena na 47,3 boda.

Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, a one više na njihov rast.

Aktivnosti su se u prosincu smanjile i u prerađivačkom i u uslužnom sektoru, pri čemu je prerađivačka industrija ipak zabilježila slabiji rezultat s obzirom na pad aktivnosti deseti mjesec zaredom, popraćen slabom domaćom i inozemnom potražnjom.

U uslužnom su se sektoru aktivnosti smanjile jedanaesti mjesec zaredom, iako najsporijim tempom od srpnja 2012.

Posebno pak ohrabruje povratak rastu u Njemačkoj, gdje je solidan rast uslužnog sektora nadoknadio nastavljeni pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru, napominju u Markitu.

Francuska, Italija i Španjolska i dalje su u recesiji, ali tračak svjetla nudi sporiji tempo pada u sve tri zemlje u posljednjem mjesecu 2012.

"Ankete provedene radi izračuna indeksa menadžera nabave (PMI) ulijevaju nadu da eurozona pokazuje naznake postupnog izlaska iz duboke recesije s dvostrukim dnom", zaključio je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:41