OBJAVLJENA IMENA ŽRTAVA

Tragedija koja je slomila srce cijele nacije: Australija oplakuje mališane poginule u stravičnoj nesreći

Vjetar je cijeli dan bio lagan, no jedan nagli nalet vjetra potpuno iznenadio djecu i učitelje i digao dvorac 10 metara u zrak

Poginula djeca

 Policija Tasmanije

Najmanje petero djece poginulo je u stravičnoj nesreći u Australiji u kojoj je nalet vjetra podigao dvorac na napuhavanje oko deset metara u zrak. Još troje djece ozbiljno je ozlijeđeno. Sva su djeca bila dobi između 11 i 12 godina.

Skupina od oko 40 djece, učenika šestih razreda osnovne škole u gradu Devonportu, imala je "zabavni dan" u školi, u sklopu kojeg su skakutali i po gumenom dvorcu na napuhavanje. Vjetar je cijeli dan bio lagan do umjeren, te je nagli nalet vjetra potpuno iznenadio djecu i učitelje.

Hitne službe stigle su brzo na mjesto nesreće, no četvero je djece stradalo pri padu, a peto dijete preminulo je u bolnici. Roditelji iz malog grada - tek 30.000 stanovnika - ubrzo su doznali za nesreću i pojurili u školu po svoju djecu.

U tijeku je istraga je li dvorac bio propisno privezan za tlo nakon napuhavanja, no pojedini roditelji su istaknuli kako su se djeca i prije koristila tim dvorcem u školi bez ikakvih problema.

Australski premijer Scott Morrison izrazio je šok i žaljenje zbog nesreće. "Mala djeca na zabavnom danu na otvorenom... koji se pretvorio u takvu stravičnu tragediju," kazao je Morrison. "U ovo doba godine, slama vam srce," rekao je.

Policija je danas objavila imena žrtava: 11-godišnja Addison Stewart, te 12-godišnjaci Zane Mellor, Jye Sheehan, Jalailah Jayne-Maree Jones i Peter Dodt.

Online kampanja za prikupljanje pomoći za obitelji do sada je već zabilježila uplate od 600.000 australskih dolara

Iako su omiljena zabava za djecu svih dobi, dvorci na napuhavanje već su nekoliko puta bili uzrok nesreća u kojima su stradala djeca. U sličnoj nesreći koja se dogodila u Kini 2019. stradalo je dvoje djece, a 2018. preminula je djevojčica u Britaniji nakon što je dvorac eksplodirao i odbacio ju visoko u zrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:46