STRAVA U TURSKOJ

Tragedija na covid-odjelu: Eksplodirala boca s kisikom, u velikom požaru poginulo 8 pacijenata

Bolnica je izjavila da su žrtve imale između 56 i 85 godina te da je druge pacijente iz intenzivne prebacila u druge bolnice
Bolnica u kojoj je došlo do eksplozije
 Kerem Kocalar/Anadolu Agency via AFP

Osam je osoba oboljelih od covida-19 poginulo u požaru koji je u subotu izbio u jedinici intenzivne njege u privatnoj Sveučilišnoj bolnici Sanko u turskom gradu Gaziantepu, piše Associated Press.

Novinska agencija Anadolu izvještava da je požar u bolnici izbio nakon eksplozije boce s kisikom te da je brzo stavljen pod kontrolu.

Bolnica je izjavila da su žrtve imale između 56 i 85 godina. Također je rekla i da je četrnaest pacijenata koji su se također liječili u intenzivnoj prebačeno u druge bolnice.

U tijeku je istraga okolnosti izbijanja požara.

Guverner provincije Gaziantep rekao je da je požar u intenzivnoj izbio u 4:45 sati u subotu te da je u tom trenutku ondje bilo 19 pacijenata. Požar je, kako je rekao guverner, uzrokovala eksplozija "sprave s kisikom pod tlakom". Osim osmero poginulih, u požaru nitko nije ozlijeđen.

Prema podacima države, 74 posto kreveta u jedinicama intenzivne njege u turskim bolnicama popunjeno je zbog pandemije koronavirusa. Zdravstvena udruženja, međutim, tvrde da je popunjenost još veća te da su bolnice prepune covid-19 pacijenata.

Turska je u petak navečer prijavila da je zabilježila 26.410 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih od ožujka do 18. prosinca popeo se na 1,98 milijuna.

U taj su izračun uključeni i asimptomatski pacijenti, koje službena Ankara u periodu od kraja srpnja do kraja studenog uopće nije bila evidentirala. To je navelo mnoge da državu optuže za zataškavanje pravog stanja stvari.

U Turskoj je dosad od covida-19 preminulo 17.610 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:30