STRADALA I DJECA

TRAGEDIJA U BANGLADEŠU Najmanje 15 osoba se utopilo u potonuću broda prekrcanog Rohindžama koji su bježali prema Maleziji

 AFP

Najmanje se petnaest osoba utopilo a pedesetak se vodi kao nestalo pošto je u utorak blizu Bangladeša potonuo prekrcan brod s Rohindžama koji su bježali od siromaštva i beznađa u izbjegličkom kampu.

Sto trideset osam putnika, većinom žene i djeca, ukrcali su se na ribarski brod dug jedva 13 metara u nadi da će preko Bengalskog zaljeva doploviti do Malezije, izlažući život opasnosti na putu dugom 2000 kilometara, priopćile su bangladeške vlasti.

Brod je potonuo nedaleko od bangladeškog otoka Svetog Martina, blizu okruga Cox Bazar, na jugoistoku, gdje gotovo milijun izbjeglih Rohindža, muslimanske manjine progonjene u susjednom Mijanmaru, živi u krajnjem siromaštvu u kampovima koje im je zabranjeno napustiti.

"Potonuo je zbog prekrcanosti. Brod je bio namijenjen za najviše 50 ljudi. Prevozio je i teret", rekao je Hamidul Islam, glasnogovornik bangladeške obalne straže.

Sedamdeset jedna osoba je spašena, među kojima 46 žena. Poginulo je 11 žena a ostalo su djeca.

Preživjeli su rekli za agenciju France Presse da je brod naišao na koraljni greben u pličini blizu otoka Svetog Martina. Ribari su pritekli u pomoć preživjelima i pozvali pomoć.

Procjenjuje se da je 25.000 Rohindža izbjeglo 2015. iz Bangladeša i Mijanmara pokušavajući se domoći Tajlanda, Malezije i Indonezije. Stotine su se utopile na tom putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:41