STRAVA U RUMUNJSKOJ

Tragedija u covid bolnici: U velikom požaru poginula četiri pacijenta, većina je bila na kisiku

Evakuirani pacijenti poslani su u ostale bolnice u Bukureštu ili su premješteni u druge zgrade bolnice Matei Bals
 Daniel Mihailescu/AFP

U požaru koji je izbio u Covid bolnici u rumunjskom glavnom gradu Bukureštu u noći s četvrtka na petak smrtno su stradale četiri osobe, a 102 su evakuirane.

Vatrogasci su oko 3 ujutro stigli u jednu od zgrada Matei Bals bolnice u kojoj je požar zahvatio četiri prostorije, a istražitelji ispituju uzrok nesreće, javlja Reuters.

image
Daniel Mihailescu/AFP

Evakuirani pacijenti su srednje do teže oboljeli od koronavirusa te ih je većina bila na kisiku. Njih 44 poslani su u ostale bolnice u Bukureštu, a ostali su premješteni u druge zgrade bolnice Matei Bals.

image
Daniel Mihailescu/AFP

- Nijedan od evakuiranih pacijenata nema opekline - kazao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Raed Arafat.

Bolnica koju je zahvatila vatra sagrađena je 1953. godine i u međuvremenu je kompletno renovirana. Jedna je od najvećih covid bolnica u Rumunjskoj.

image
Daniel Mihailescu/AFP

Trenutno Rumunjska ima 7700 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a 989 ih je na intenzivnoj njezi.

Ovo je drugi put da je smrtonosna vatra zahvatila bolnicu u Rumunjskoj u protekla tri mjeseca. U studenom je požar izbio na intenzivnoj jedinici bolnice Piatra Neamt pri čemu je poginulo deset ljudi.

image
Daniel Mihailescu/AFP

Inače, ta zemlja ima najslabije razvijenu zdravstvenu skrb u Europskoj Uniji. U proteklih 30 godina sagrađena je samo jedna bolnica, a država daje najmanje za zdravstvo, te su deseci tisuća liječnika i medicinskih tehničara otišli trbuhom za kruhom u druge europske zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:25