STRAŠNA NESREĆA

Tragedija u Italiji: Najmanje 14 mrtvih u padu kabine sa žičare, jedno dijete u kritičnom stanju

Talijanski mediji javljaju da su na mjesto događaja pohrlile brojne interventne službe
 Handout/Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico/AFP

U padu jedne od kabina žičare u blizini talijanskog jezera Maggiore na sjeveru države poginulo je najmanje 14 ljudi, a više ih je ozlijeđeno, javljaju talijanski mediji.

Prema prvim informacijama, među ozlijeđenima u nesreći u okolici gradića Strese bilo je dvoje djece, jedno u dobi od 5, drugo u dobi od 9 godina. Po mališane je nedugo nakon nesreće došao helikopter kako bi ih prebacio u bolnicu Regina Margherita u Torinu.

Petogodišnje dijete ima obje slomljene noge i niz drugih prijeloma, dok je devetogodišnje dijete unatoč naporima liječnika preminulo u bolnici tijekom večeri. Petogodišnje dijete bilo je pri svijesti prije nego je podvrgnuto operaciji zbog višestrukih ozljeda.

Među mrtvima navodno ima njemačkih turista.

Talijanski mediji javljaju da su na mjesto događaja pohrlile brojne interventne službe.

image
Handout/Vigili del Fuoco/AFP
image
STRINGER/ANSA/AFP

Agencija Ansa piše da se žičarom prevozilo 15 osoba, a kabina je pala sa visine od oko 80 metara, navodno s najviše točke na ruti prema vrhu.

Fotografije koje su snimili vatrogasci i gorski spašavatelji prikazuju ostatke kabine žičare usred šumovitog i nepristupačnog strmog područja.

Pukao nosivi kabel?

Popularna turistička žičara povezuje mjesto Stresu s planinom Mottarone čiji se vrh nalazi na gotovo 1500 metara. Vožnja traje 20 minuta.

image
Handout/Vigili del Fuoco/AFP
image
Handout/Polizia di Stato/AFP

Vjeruje se da je do nesreće, koja se dogodila tristotinjak metara od vrha, došlo kad je popustio nosivi kabel i to na jednoj od najviših točaka na ruti, piše Ansa.

"Teška nesreća na žičari Stresa-Mottarone. Spasilački timovi su na terenu. Intervenirala su dva helikoptera hitne pomoći", tvitala je lokalna spasilačka služba, no još nitko nije objavio pojedinosti o teškoj nesreći.

"Shrvani smo, u boli", rekla je Marcella Severino, gradonačelnica Strese za RAI.

Nesreća se dogodila dok se žičara uspinjala po planini, a kabina pala s 20 metara visine i kotrljala se dok je nije zaustavilo stablo, rekla je Severino.

Strašan prasak

Planinari su čuli strašan prasak, dodala je i navela da je vjerojatni uzrok puknuće nosivog kabela.

Severino je televiziji SKY izjavila da su neke žrtve bile u kabini, a druge razbacane po šumi.

Patolozi su počeli s identifikacijom žrtava, među kojima ima stranih državaljna, rekla je Severino ne navodeći druge pojedinosti.

"Naši timovi još izvlače tijela", izjavio je Luca Cari, glasnogovornik vatrogasaca.

Žičara Stresa-Mottarone tek je nedavno ponovno otvorena za domaće stanovnike i turiste nakon postupnog ukidanja 'lockdowna'.

Vrh Mottarone omiljen među turistima

Žičara je prvi put otvorena u kolovozu 1970. nakon trogodišnjih radova na zamjeni zupčaste željeznice.

Dvostruki kabelski sustav podijeljen je u dva dijela. Prvi se nalazi na nešto više od dva kilometra između Stresa i sela Alpina, a drugi tri kilometra između Alpina i Mottaronea.

Sastoji se od dviju kabina koje voze alternativnim smjerovima, a svaka kabina može primiti do 40 putnika.

Vrh Mottarone vrlo je popularan i omiljen među turistima zbog prekrasnog panoramskog pogleda na jezero Maggiore i na njegove živopisne otoke te zbog pogleda na Alpe.

Lago Maggiore jezero je sa 7 otoka u sjevernoj Italiji i južnoj Švicarskoj, a obuhvaća 212,2 km². Uz njegove obale niz je popularnih turističkih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:16