FRANCUSKA U ŠOKU

TRAGEDIJA U REALITY SHOWU Umro natjecatelj u Survivoru, a onda se ubio doktor koji ga je liječio

Thierry Costa se ubio jer ga je javnost optuživala da nije na vrijeme pomogao 25-godišnjem Géraldu Babinu. Show ‘Koh-Lanta’ je prekinut

Trebala je ovo biti 13. sezona super popularne emisije Koh-Lanta , francuske inačice američkoga Survivora . No, najpopularniji reality show u Francuza pretvorio se u najgoru noćnu moru natjecatelja, ekipe, rodbine.

Sve je “nesretno” počelo već prvog dana snimanja, 22. ožujka iznenadnom smrću jednog od kandidata 25-godišnjeg Géralda Babina. U ponedjeljak je javnost šokirala nova tragedija ovoga puta samoubojstvo službenog liječnika realitija 38-godišnjeg Thierrya Coste.

A snimanje emisije tijekom koje kandidati moraju preživjeti na jednom od nenaseljenih otoka te se zajedno s ostalim kanidatima natjecati u različitim zahtjevnim fizičkim disciplinama, ove je godine počelo na atraktivnim plažama Cambodge.

No, već tijekom snimanja prve igre 25-godišnjem je mladiću pozlilo, očito uslijed velikih vrućina i prevelikog fizičkog napora. Navodno je neposredno prije osjećao jake bolove u ruci i prsima, nakon čega se, jednostavno srušio.

Francuski su mediji posljednjih dana objavivali svjedočenja pojedinih članova ekipe koji među ostalim tvrde i kako je pomoć mladiću stigla prekasno. Tako su brzo nakon smrti Géralda Babina krenule polemike je li prerana smrt mladog čovjeka u nekim drugim okolnostima ipak mogla biti spriječena.

Naime, nakon što se mladić srušio i zatražio pomoć, liječniku navodno nije odmah odobrena intervencija. Jedan je anonimni svjedok, u francuskom je tjedniku “Closer” tvrdio kako je liječnik morao čekati dopuštenje odgovorne producentske kompanije Adventure Line Productions kako bi mogao pomoći mladiću.

Naime, producenti su navodno inzistirali da se najprije završi započeta igra među natjecateljima i snimanje, a tek tada, 10-ak minuta nakon što je mladiću pozlilo, dopustili liječničku intervenciju. Također su se pojavile insinuacije da je dodatno vrijeme izgubljeno jer produkcijska kuća zbog visokih troškova nije odmah odobrila korištenje helihoptera za njegov transport u bolnicu.

Babin je tako najprije brodicom prebačen na susjedni otok na kojemu je bila preostala liječnička ekipa, a tek kasnije, helihopterom u bolnicu. Liječnici su uslijed nekoliko uzastopnih zatajenja srca uspjeli stabilizirati njegovo stanje, no kratko prije nego što su stigli u bolnicu, Gérald je, ipak preminuo.

Obdukcija je kasnije pokazala kako Gérard Babin nije imao urođenih srčanih problema ni anomalija, te kako je umro “prirodnom smrću”. Prije nego što je postao natjecatelj showa, prošao je i sve potrebne liječničke testove koji nisu ukazivali na neki zdravstveni problem, a redovito je prakticirao body building i druge sportove.

Desetak dana nakon njegove smrti, novi šok - samoubojstvo liječnika koji je na projektu najpopularnijeg francuskog realityja angažiran već četvrtu godinu zaredom. 38-godišnji Thierry Costa, u oproštajnoj je poruci, napisanoj na hotelskom memorandumu Cambodganskog hotela, istaknuo kako je bio meta “nepoštenih optužbi i pretpostavki” o liječenju preminulog mladića. - Tijekom 20 godina rada, uvijek sam djelovao za dobrobit svih svojih pacijenata i vjerno slijedio Hipokratovu zakletvu. No, danas su svi ti moji napori uništeni od strane neistinitih članaka - poručio je među ostalim obitelji i javnosti liječnik koji si je uslijed medijskog pritiska zbog navodne odgovornosti, odlučio oduzeti život.

Inače, riječ je o jednom od najgledanijih reality emisija u Francuskoj s prosječnom gledanošću od oko 7 milijuna ljudi. Reality emitira privatna nacionalna TV postaja TF1, koja je odmah nakon iznenadne smrti jednog od kandidata, obustavila daljnje snimanje, a natjecatelje poslala kućama.

Tragična događanja izazvala su u Francuskoj brojne polemike, a sud u Parizu zbog optužbi koje su se pojavile u medijima, pokrenulo je i službenu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti smrti 25-godišnjeg mladića. Sav je snimljeni materijal predan policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 00:12