KAOS U DALLASU

TRAGEDIJA U SAD-U Prosvjed protiv rasizma prekinuli snajperisti i ubili petero policajaca

 Screenshot: Youtube / WFAA

Što znamo o pucnjavi u Dallasu:

  • Najmanje 11 policajaca je upucano, od kojih je 5 ubijeno tijekom prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti u Dallasu.
  • Policija sumnja da je koordinirani napad izvelo četvero snajperista.
  • Troje sumnjivaca je privedeno, a jedan još uvijek puca po policiji s drugog kata garaže.
  • Aktivni napadač prijeti da će ubiti još policajaca i detonirati bombe u garaži.
  • Američki mediji pišu da je posljednji aktivni napadač počinio samoubojstvo, ali to još nije potvrđeno.

NOVO 11:55 - Bivši zastupnik u američkom Kongresu Joe Walsh još je tijekom pucnjave u Dallasu objavio skandalozni tweet u kojem prijeti Obami i Afroamerikancima općenito. Nazvao je ovu situaciju "ratom", ali je poruku naknadno izbrisao. Više pročitajte OVDJE.

----------------------------

11:28 - Afroamerikanac Mark Hughes bio je kratko vrijeme osumnjičen da je jedan od napadača nakon što se sam prijavio policiji zbog oružja koje je legalno nosio tijekom prosvjeda. On je objavio kako ga je policija lažno pokušala uvjeriti da imaju snimku na kojoj je viđen kako puca. Više pročitajte OVDJE.

----------------------------

10:50 - OVDJE možete pogledati jezivu snimka napadača koji je pucao u policajca. Upozoravamo da je video uznemirujućeg sadržaja.

----------------------------

10:01 - Neki mediji javljaju da je napadač počinio samoubojstvo, a drugi kako je snajperist 'neutraliziran'.

----------------------------

9:17 - Policija iz Dallasa objavila je sliku jednog od ubijenih policajaca u napadu.

----------------------------

8:55 - I peti policajac preminuo je od posljedica ranjavanja, objavila je policija.

----------------------------

8:35 - Stigla je neslužbena informacija kako se iz zgrade gdje je zabarikadiran napadač čuju - eksplozije. Lokalni reporteri tvrde da policajci bacaju specijalne granate kako bi osvjetlili područje

----------------------------

8:28 - Ostvarila se naša najgora noćna mora. Ovo su teški trenuci za Dallas - rekao je Mike Rawlings, gradonačelnik Dallasa.

----------------------------

7:57 - Ljudi koji su privedeni ne surađuju s policijom, potvrdio je načelnik Brown.

----------------------------

7:33 - Policija u Dallasu započela je s press konferencijom o pucnjavi. Novinarima se obratio šef policije David Brown:

- Trenutno smo u pregovorima sa sumnjivcem koji se nalazi na drugom katu garaže. Ne surađuje s nama i još uvijek otvara paljbu prema policajcima. Sumnjivac u garažu rekao nam je da "stiže kraj, da su bombe po cijeloj garaži i da će poginuti još ljudi".

Također smo priveli i dvoje sumnjivca u crnom Mercedesu koji su vozili s mjesta pucnjave, a priveli smo i jednu ženu. Još uvijek nismo sigurni da su ovo svi potencijalni napadači - kazao je Brown i pohvalio držanje svojih policajaca tijekom pucnjave.

Na pitanje novinara koliko je napadača bilo, Brown je odgovorio da policija vjeruje kako je četvero ljudi, "snajpera" pucalo po policijskim službenicima.

----------------------------

7:19 - Načelnik policije u Dallasu David Brown rekao je da smatra kako su napadači postavili zasjedu policiji te pucali na njih iz dva različita smjera kako bi izazvali čim više žrtava.

----------------------------

7:09 - Počele su pojavljivati prve snimke pucnjave, jedna od njih je stavljena na YouTube prije pola sata. Ovaj video snimio je očevidac pucnjave Michael Bautista i prikazuje ranjenog policajca kojeg su kolege odnijele sa scene pucnjave.

Upozoravamo, video je uznemirujućeg sadržaja!

----------------------------

7:04 - Policija u Dallasu priopćila je da su priveli dvije sumnjive osobe zbog pucnjave u Dallasu. Jedan od sumnjivaca nosio je veliku kamuflažnu torbu niz ulicu Lamar (tamo se dogodila pucnjava) te je nakon toga ubacio u crni mercedes i odjurio. Policija ga je zaustavila kasnije na križanju.

----------------------------

Veliki prosvjed protiv rasizma i policijske brutalnosti, koji je u Dallasu, u američkoj saveznoj državi Texas, u četvrtak navečer organiziran nakon dvaju ubojstava Afroamerikanaca koje su usmrtili policajci, naprasno je prekinut pucnjavom.

Prema informacijama lokalne policije, najmanje dvojica snajperista otvorila su vatru u kojoj je pogođeno najmanje 11 policijskih službenika. Četvorica su izgubila život, još trojica su u kritičnom stanju, a dvojica su podvrgnuta operativnim zahvatima.

Čim je pucnjava započela, nastala je opća panika, sudionici demonstracija dali su se u bijeg...

Policija je pokrenula veliku potjeru za napadačima. Građane su zamolili da se jave ako imaju bilo kakve informacije o njima.

Zasad nema podataka o napadačima te jesu li i na koji način povezani s prosvjednicima. Policija je objavila fotografiju jednog od mogućih sumnjivaca, ali kasnije se ispostavilo da je riječ o rođaku jednog od organizatora prosvjeda.

Drama u Dallasu dogodila se tek koji sat nakon što je američki predsjednik Barack Obama izjavio kako ubojstva dvojice Afroamerikanaca, koja su u razmaku od dva dana počinili policajci u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani, pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s "pojavama rasnih predrasuda" u policijskim redovima.

"Tu nije riječ o izoliranim incidentima", napisao je Obama na svojem Facebook profilu. "Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sustava, na rasna razmimoilaženja koja se iz godine u godinu javljaju u svim segmentima sustava, te posljedični gubitak povjerenja između snaga reda i prevelikog broja pripadnika zajednica kojima služe", stoji u Obaminu postu.

"Mi možemo i moramo više učiniti kako bismo uspostavili bolje prakse koje suzbijaju pojavu rasnih predrasuda unutar snaga zakona", dodaje Obama, koji je nedugo po dolasku u službeni posjet Poljskoj slične riječi izrekao i u poduljem obraćanju novinarima.

Ubojstvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do prosvjeda i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s crnačkom zajednicom.

"Priznati da imamo ozbiljan problem nikako nije oprečno poštovanju i zahvalnosti koje osjećamo prema golemoj većini policajaca koji svakoga dana svoje živote stavljaju na kocku kako bi nas zaštitili", istaknuo je Obama.

Inače, osim u Dallasu, demonstracije protiv rasizma i policijske brutalnosti prema crncima organizirani su i na brojnim drugim lokacijama diljem Amerike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 16:29