SPASILI SAMO JEDNOG

Tragedija u zoološkom vrtu u Sarajevu: Psi lutalice provalili u kavez i zaklali četiri klokana!

Čopor od jedanaest napuštenih pasa upao je u ponedjeljak u zaštićeno područje Pionirske doline u kojoj je smješten i zoološki vrt
 Robert Belošević / CROPIX

SARAJEVO - Psi lutalice ubili su četiri klokana u zoološkom vrtu u Sarajevu a još jednoga teško su ozljedili a a samo je pitanje dana kada će te napuštene životinje početi napadati ljude, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Prema pisanju "Dnevnog avaza" čopor od jedanaest napuštenih pasa upao je u ponedjeljak u zaštićeno područje Pionirske doline u kojoj je smješten i zoološki vrt. Potom su ušli i u kavez u kojemu su smješteni tek nedavno nabavljeni klokani.

Čuvari zoološkog vrta su sa zakašnjenjem čuli lavež pasa i kada su stigli do kaveza četiri su klokana već bili izgrižena do smrti dok je peti bio teško ozlijeđen i njega su uspjeli spasiti.

Klokan koji je preživio napad pod nadzorom je veterinara i dobrog je zdravstvenog stanja, priopćili su naknadno iz uprave poduzeća "Park" koje upravlja i zoološkim vrtom.

Iz uprave su upozorili kako je isti čopor pasa koji je napravio pokolj među klokanima i u utorak pokušao ući u zoološki vrt no čuvari su ih uspjeli opaziti na vrijeme i spriječiti u novom ubilačkom pohodu.

"Isti čopor pasa već danima sije strah u naselju: Samo je pitanje dana kada će psi lutalice ugristi nekoga od prolaznika ili mještana", ističu iz "Parka" podsjećajući kako je opasnost tim veća jer se u blizini nalazi i škola pa bi metom napada mogla postati djeca koja tu prolaze.

Problem pasa lutalica već godinama nerješiv je za gradske vlasti u Sarajevu otkako je na državnoj razini donesen zakon koji je ukinuo službu za hvatanje pasa i zabranio eutanaziranje takvih životinja osim u izuzetnim slučajevima poput pojave bjesnila među njima.

Zakon dopušta smještanje pasa lutalica u posebne azile a jedini do sada za područje Sarajeva u kojega se može smjestiti nekoliko stotina životinja otvoren je tek početkom ove godine. Procjena je pak kako se širim područjem Sarajeva luta na tisuće napuštenih pasa a oni se u čoporima mogu vidjeti i u samom središtu grada.

Iz gradske službe hitne pomoći opetovano upozoravaju kako im se svakodnevno javljaju prolaznici koje su psi ugrizli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 09:56