SLOMLJENO SRCE

TRAGIČNA SUDBINA MLADOG PARA 'Svom sam bolesnom mužu za vjenčanje htjela donirati bubreg, ali umro je...'

Dok je ponavljala zavjete ispred dragih joj ljudi, Lisa Parcel obećala je da će voljeti i poštivati svog novog supruga dok ih smrt ne rastavi.

No tada je 27-godišnjakinja već bila dala još jedno neprocjenjivo obećanje - da će muškarcu koji s njom stoji ispred oltara donirati svoj organ kako bi mu spasila život.

Naime, Lee Parcel se borio s otkazivanjem bubrega, a njegova djevojka s kojom je bio 14 godina u vezi bila je spremna dati mu svoj bubreg čim liječnici kažu da je 33-godišnjak dovoljno dobrog zdravlja i spreman za transplantaciju.

Međutim, Lee Parcel preminuo je prije nego je supruga uspjela izvršiti obećanje. Njegove organe donirala je kako bi spasila živote trima osobama koje su čekale transplantaciju.

- Srce mi je slomljeno no sretna sam jer mogu reći da sam bila njegova žena. Bio nam je svima inspiracija - kazala je Lisa.

Parcel se razbolio prije tri godine - tada mu je dijagnosticiran dijabetes s ozbiljnim zatajenjem bubrega što je zahtijevalo hitnu dijalizu, a liječnici su mu odmah kazali da će mu trebati drugi organ kako bi preživio.

Kad je otkriveno da je Lisa odgovarajući darivatelj, par nije mogao vjerovati koliko imaju sreće. Lisa mu je kazala da će mu to biti vjenčani poklon.

Tada je Parcel ponavljao: - Ne postoji način da se zahvalim svojoj supruzi na novom životu - za to se ne mogu odužiti. Nije to 'samo' darivanje bubrega. To je velika operacija i nosi sa sobom mnoge psihološke probleme. Nije jednostavan proces niti za donora niti za primatelja. No ona zna kroz što prolazim svaki dan, odnosno kroz što mi prolazimo svaki dan i zna koliko cijenim to što čini.

Par iz engleskog Cardiffa vjenčao se prošlog lipnja, a Parcel je svakog dana išao na dijalizu. Nadali su se transplantaciji šest mjeseci kasnije, i planirali proputovati svijet kad se oboje oporave.

No uslijedile su komplikacije koje nisu dopuštale pripremu za operaciju. Njegovo se zdravlje naglo pogoršalo i Parcel je umro dok je supruga sjedila kraj njega na intenzivnoj njezi u bolnici Royal Glamorgan.

Samo četiri dana prije smrti, Parcel je ostavio poruku na svom Facebook profilu: 'Ovo je tako okrutan svijet'.

- Lee je bio tako jak i hrabar kroz cijeli svoj život. Nadam se da će nam poslati tračak te snage da izdržimo ovo - zaključila je Lisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:27