NOVAC IZ EU

Tramišak i Žigmanov o uključivanju vojvođanskih Hrvata u prekogranične EU projekte

Kao važne teme navedeni očuvanje kulturne baštine, turizam, zdravstvena zaštita te prateća infrastruktura i ekologija
Tomislav Žigmanov
 Goran Mehkek/Cropix

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u ponedjeljak je razgovarala s predstavnikom nacionalne manjine Hrvata u Srbiji Tomislavom Žigmanovom o uključivanju hrvatske zajednice u Vojvodini u partnerstvo na prekograničnim projektima iz EU fondova, priopćilo je hrvatsko ministarstvo.

Sastanak, održan online, pokazuje nastavak velikog interesa od strane potencijalnih korisnika za novi INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2021. – 2027., kao i za ostale programe europske teritorijalne suradnje, ističe se u priopćenju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministrica Tramišak je naglasila kako se trenutno provodi proces programiranja za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. Očekuje se da će novi program biti financijski veći, oko 40 mil. eura EU sredstava (trenutni je oko 34 mil. eura) s obzirom da je Republika Hrvatska povećala alokaciju za sami program.

Kao prvi korak u programiranju, teritorijalna i socijalno-ekonomska analiza je izrađena, a budući program će financirati projekte koji doprinose sljedećim ciljevima politika Europske unije: Pametnija Europa, Zelenija Europa te Socijalna Europa, navodi se u priopćenju.

Čelnik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, Žigmanov je istaknuo kako aktivno prate napredak procesa programiranja i u tom smislu su već započeti inicijalni razgovori sa regionalnim koordinatorima na programskom području kao potencijalnim partnerima u Republici Hrvatskoj.

Kao teme od značajnog interesa za Hrvate u Vojvodini naveo je očuvanje kulturne baštine, turizam, zdravstvenu zaštitu te prateću infrastrukturu, ekologiju i kružno gospodarstvo.

S obzirom na raznolikost tema, projekte je moguće ostvariti i kroz druge programe, pri čemu će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pružiti pomoć u vidu informiranja i prijenosa dobrih praksi te povezivanja partnera s obje strane granice, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 04:29