SLUČAJ SHAMIME BEGUM

TRANSFORMACIJA TINEJDŽERICE U FANATIČNU ŠTOVATELJICU KRVOLOKA 'Bila je tipična djevojka, zaluđena realityjem o Kim Kardashian, vrlo popularna u školi'

 
 Laura Lean / REUTERS

Londonska 19-godišnjakinja Shamima Begum ni po čemu se nije razlikovala od svojih vršnjakinja s kojima je uživala gledati reality show ‘Keeping Up With the Kardashians’, prije nego što se pridružila Islamskoj državi u Siriji u veljači 2015.

Tinejdžerici je dvoje male djece umrlo u Siriji, jedno od bolesti, drugo od pothranjenosti, a nedavno je rodila treće dijete, sina. On je bio okidač koji ju je potaknuo da se vrati u Britaniju. Svojom željom da pobjegne od kalifata izazvala je žestoke rasprave u Britaniji. Begum se rodila i odrastala je u Istočnom Londonu, četvrti koju su njezini roditelji iz Bangladeša odabrali zbog rastuće azijske zajednice, piše AFP.

- Zanimale su je normalne stvari, bila je kao i svaka druga tinejdžerica. Pratila je reality show ‘Keeping Up With the Kardashians’ - rekla je njezina sestra Sahima za medije. Sve njezine prijateljice i prijatelji odrasli su u otprilike jednakim uvjetima, u sličnim sredinama. Roditelji su im odlazili u lokalnu džamiju i poštovali su muslimansku tradiciju.

- Ona je bila naša beba. Bila je svoja - rekla je njezina starija sestra Renu.

No, Shamimi će odluka jedne njezine prijateljice da pobjegne u Siriju u prosincu 2014. promijeniti život. Begum i još dvije prijateljice donijele su istu odluku dva mjeseca kasnije. Istražitelji su otkrili da su djevojke s njom bile u kontaktu preko Twittera.

Bijeg

Britanska antiteroristička jedinica objavila je da je trojac putovanje u Siriju financirao od prodaje nakita koji su ukrali članovima obitelji. Međutim, rođaci su kasnije rekli da su morale pronaći novac i negdje drugdje jer njihov nakit nije mogao biti dovoljan. Ipak, skupile su dovoljno da iz Istanbula, gdje su stigle iz Londona avionom, plate autobus do Sanliurfa na jugu Turske odakle ih je nepoznati muškarac prebacio u Siriju.

BEST QUALITY AVAILABLE Undated handout file still taken from CCTV issued by the Metropolitan Police of (left to right) 15-year-old Amira Abase, Kadiza Sultana, 16, and Shamima Begum before catching a flight to Turkey in 2015 to join the Islamic State group, Shamima Begum is now heavily pregnant and wants to come home., Image: 413807718, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Snimka nadzorne kamere: Amira Abase, Kadiza Sultana i Shamima Begum na aerodromu prije ukrcavanja na let za Istanbul

Turski su ga mediji kasnije identificirali kao člana Islamske države, ali dvostrukog agenta koji je također radio i kao obavještajac za Kanadu, što je Ottawa demantirala.

Život u Raki

Begum se smjestila u IS-ovom uporištu u Raki na sjeveru Sirije. Sve tri djevojke udale su se u roku od nekoliko tjedana za strance koji su se ondje također pridružili džihadistima, kako bi zajedno s njima širile šerijatske zakone po Bliskom istoku. Begumin muž Yago Riedijk došao je iz Nizozemske. Novinarima koji su je našli u sirijskom izbjegličkom kampu ovaj mjesec rekla je da je vodila normalan život.

- Svako malo bi pala bomba, ali to je bilo to. Kad sam vidjela prvu odrezanu glavu u kanti za smeće, nisam se previše prenerazila - rekla je za The Times.

Prema izvještaju londonskog Instituta za strateški dijalog iz 2016. uloga žena na području Islamske države bila je ‘biti dobra supruga i postati majka novim generacijama džihadista’. Begum je otkrila da joj je prvo dvoje djece umrlo, jedno od pothranjenosti, drugo od bolesti.

- Bojala sam se da će mi dijete, koje trebam roditi, umrijeti kao moja ostala djeca ako ostanem. Zato sam pobjegla od kalifata - rekla je novinarima u izbjegličkom kampu u Siriji, nekoliko dana prije rođenja sina.

Britanski otpor

Britanska se vlada, ali i druge europske vlade, sad bori kako riješiti problem svojih državljana koji bježe od onoga što je ostalo od Islamske države.

Laura Lean - WPA Pool/Getty Images
Obitelji Amire Abase i Shamime Begum nakon razgovora u policiji

Manjak kajanja kod Shamime naljutio je kritičare koji je prikazuju kao prijetnju sigurnosti, te smatraju da je treba kazniti što je okrenula leđa svojoj zemlji. Njezin je odvjetnik rekao da joj Ministarstvo unutarnjih poslova sad želi oduzeti državljanstvo kako spriječili njezin povratak. Međutim, tvrdi da međunarodni zakoni brane bilo kojoj vladi oduzimanje državljanstva svom državljaninu.

Iz ministarstva pak kažu da Begum, premda nema dvojno državljanstvo, može tražiti državljanstvo u Bangladešu na temelju roditeljskog porijekla. Neki to smatraju prestrogom kaznom, a neki kažu da bi joj trebalo suditi. No, čak i oni koji se ne slažu, jednako su zbunjeni činjenicom zašto je popularna tinejdžerica umjesto dobre škole i doma odabrala terorističku mrežu i ratnu zonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:56