JEZIVA PRIJETNJA

Transrodna aktivistica svima koji joj brane ulazak u ženski WC: ‘Kupi pištolj i nauči ga koristiti‘

Prijedlog zakona, koji će vjerojatno biti usvojen, spriječio bi natjecanje transrodnih sportašica u sportovima namijenjenim ženama
 Twitter/

Transrodna aktivistica Tara Jay u snimci na TikToku zaprijetila je ljudima da je prestanu sprječavati da koristi ženski WC jer će im u suprotnom to biti posljednja pogreška koju će napraviti. Snimku, u kojoj je pozvala druge transrodne i LGBTQ osobe na kupnju oružja zbog vlastite sigurnosti, podijelila je sa svojih 2400 pratitelja, prenosi Daily Mail.

- Ako divlju životinju stjeraš u kut, ona postane opasna životinja. Ovo je poziv na akciju, kupi pištolj i nauči ga koristiti, rekla je Jay.

Njezine su izjave snimljene nakon što je transrodna žena ubila šestero ljudi u kršćanskoj školi u Nashvilleu 27. ožujka. Snimka je izazvala bijes na internetu i u međuvremenu je uklonjena.

- Nije me briga ako mi obrišu profil, prijavite što god želite. I dalje ću koristiti ženske WC-e i svlačionice, rekla je u jednoj od snimaka.

Istog dana kad je objavljena kontroverzna snimka, republikanci su u Zastupničkom domu jednoglasno usvojili zakon kojim se štite ženski sportovi tako što se zabranjuje biološkim muškarcima da se natječu protiv žena.

- Ovo je samo još jedan primjer biološkog muškarca koji je ohrabren da upadne u ženske prostore pozivajući se na vlastito identificiranje koji tako prijeti sigurnosti žena, rekla je Oli London, britanska K-Pop pjevačica.

Proizvođači Bud Light piva našli su se u velikom problemu nakon sklapanja partnerstva s transrodnim influencerom Dylanom Mulvaneyem. Svojim potezom izgubili su šest milijardi dolara tržišne vrijednosti tvrtke zbog čega je potpredsjednica za marketing prošlog tjedna odstupila s dužnosti.

Ni u sportu situacija nije bajna, sve je počelo transrodnom plivačicom Lijom Thompson koja je njenu suparnicu, biološku ženu, Riley Gaines motivirala da pokrene kampanju protiv trans žena u natjecateljskom sportu. Uputila je apel zakonodavstvu Sjeverne Karoline da usvoji prijedlog zakona kojim se onima koji su rođeni kao muškarci sprječava sudjelovanje u ženskim sportskim natjecanjima.

Prijedlog zakona Zastupnički dom usvojio je u srijedu, a Senat ga je odobrio u prvom čitanju u četvrtak. Nakon toga upućen je odboru Senata na daljnje proučavanje.

- Opasno je dopustiti biološkim muškarcima da se natječu protiv bioloških žena. Možda sam prva koja je pred vas došla s ozljedom, ali sigurno neću biti zadnja, rekla je Payton McNabb koja je u odbojkaškoj utakmici zadobila ozljede nakon što je transrodna osoba zakucala loptu u njenu glavu.

Prijedlog zakona, koji će vjerojatno biti usvojen, spriječio bi natjecanje transrodnih sportašica u školskim sportovima namijenjenim ženama. Do sad je 20 saveznih država donijelo zakone koji štite prava sportašica od suočavanja s nepravednom konkurentskom prednošću. Protivnici zakona iz aktivističke skupine Equality NC pozvali su političare da odbace zakon jer se tako onemogućuje natjecanje transrodnim sportašima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:45