KONTROVERZNI TESTOVI

TRAUME MALOLJETNIH IZBJEGLICA Kako bi dokazali dob, gledaju im genitalije, snimaju ih rendgenom...

Migrants and refugees arrivr at a registration camp, after crossing the Greek-Macedonia border, near Gevgelija on October 6, 2015. Macedonia is a key transit country in the Balkans migration route into the EU, with thousands of asylum seekers and migrants - many of them from Syria, Afghanistan, Iraq and Somalia - entering the country every day. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
 ROBERT ATANASOVSKI

Djeca izbjeglice u Europi podvrgnuta su ginekološkom pregledu kako bi se utvrdilo koliko točno imaju godina - iako se metode testiranja ne moraju pokazati točnima.

Genitalni pregledi su uobičajeni u većini europskih zemalja uključujući Njemačku i Švedsku, gdje osobe mlađe od 18 godina imaju veće šanse za dobivanjem azila.

U nekim slučajevima pregledavaju se osim genitalija i pubične dlake, kao i dlake na tijelu i licu, razvijenost tijela te glas, piše Quartz. No tjelesni pregled prilično je neuvjerljiv.

Jedan primjer govori kako je u Saarbrückenu u Njemačkoj pregledan tražitelj azila te se po spolovilu zaključilo kako ima 14.9 godina, prema pubičnim dlakama dali su mu 15.2 godine, a pritom je gledana i pigmentacija penisa, te glavić i testisi.

Prema studiji objavljenoj u časopisu British Medical Bulletin, neka djeca su se pritom osjećala zlostavljano, posebice ona koja su bila žrtvama seksualnog nasilja i sakaćenja genitalija.

Drugi testovi, poput magnetske rezonance, također su svojevrsna trauma za izbjeglice.

Juana Remus, profesorica na Sveučilištu Humboldt u Berlinu kazala je kako se ljudi pritom tjeraju da uđu u 'rupu', što je posebno traumatično za tražitelje azila.

Odbor za prava djeteta UN-a osudio je ovakve preglede u Njemačkoj i nazvao ih ponižavajućim te naglasio kako se rezultati ne moraju nužno pokazati točnima.

U Švedskoj se azilanti podvrgavaju i rendgenskim snimkama zglobova i zuba, no i s tim se metodama za oko tri godine može pogriješiti u procjeni.

Prošle je godine 24.000 maloljetnika bez pratnje zatražilo azil u Europi, što je situacija koju je OECD opisao kao posebno zabrinjavajuću značajku trenutačne izbjegličke krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 03:33