NASTAO KAOS

Traže se odgovori nadležnih zbog prekida struje diljem Britanije

 
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Energetski regulatori zatražili su u subotu hitno izvješće operatera britanske elektroenergetske mreže o tome što je uzrokovalo prekid struje koji je doveo do kaosa u cijeloj zemlji zbog čega su vlakovi kasnili, a semafori nisu radili.

Nestanak struje na sat vremena u petak navečer ostavio je gotovo milijun domova bez struje, dok su dvije najprometnije željezničke stanice u Londonu bile zatvorene u vrijeme gužvi zbog kašnjenja ili otkazivanja vlakova.

Bolnica u istočnom gradu Ipswichu navela je da njezin rezervni generator nije radio, a prekid struje pogodio je aerodrom i metro u Newcastleu na sjeveroistoku Engleske.

- Ofgem (vladin energetski regulator) zatražio je hitno i detaljno izvješće od Nacionalne mreže kako bismo saznali što je pošlo po zlu i mogli odlučiti koje ćemo daljnje korake poduzeti - navodi se u izjavi promatrača.

Iz nacionalne mreže, koja posjeduje sustav za prijenos električne energije u Engleskoj i Walesu, rekli su da je došlo do rijetkog i neobičnog problema koji je uzrokovao istodobni nestanak struje iz dvaju generatora.

- Naši uobičajeni mehanizmi za automatsko reagiranje pomogli su upravljanju incidentom - izjavio je za BBC-jevu radijsku postaju direktor nacionalne mreže Duncan Burt.

- Gubitak struje bio je toliko snažan da su postavke prešle na sekundarni sigurnosni sustav zbog čega je potražnja za električnom energijom u nekim dijelovima diljem zemlje bila onemogućena kako bi se održao ostatak sustava - naveli su.

- Provjerit ćemo što je dovelo do automatskog niza događaja - rekao je. Nacionalna mreža poslat će Ofgemu detaljno tehničko izvješće o incidentu, ali uvjereni su da to nije bio zlonamjerni ili kibernetički napad, dodao je Burt.

Iako se sustav vratio u normalu u petak navečer, očekuju se prekidi i u subotu. Željeznički prijevoznici navode da vlakovi nisu stigli do točnih odredišta zbog čega će usluge i dalje biti ugrožene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:57