‘PODCIJENJENA INSTITUCIJA‘

Traže uključenje u globalne procese: Oko 3500 dužnosnika traži veću ulogu regija i gradova u EU

Regionalni i lokalni dužnosnici zatražili od EU-a da ih uključi u rješavanje globalnih problema poput klimatskih promjena, migracija i ratova

Vasco Alves Cordeiro

 Eric Lalmand/Afp

Oko 3500 europskih regionalnih i lokalnih dužnosnika okupilo se u ponedjeljak u belgijskom gradu Monsu na Europskom samitu regija i gradova s kojeg su zatražili od EU-a da ih uključi u rješavanje globalnih problema poput klimatskih promjena, migracija i ratova jer su oni najbliže ljudima u pogođenim područjima.

"Uloga regija i gradova je ključna kako bi se ojačala demokracija i suočilo s izazovima koji utječu na ljudske živote", izjavio je Vasco Alves Cordeiro, predsjednik Europskog odbora regija.

Europski odbor regija je savjetodavno tijelo osnovano prije 30 godina u Bruxellesu putem kojeg lokalni političari zastupaju interese regija i gradova.

U Monsu, gradu u nekoć industrijskoj pokrajini Valoniji, održavaju svoj deseti samit.

Klisović: Podcijenjena relevantnost

"Europa se danas suočava s velikim preokretima i prijetnjama", rekao je Elio Di Rupo, predsjednik vlade Valonije. "Nema države, regije ili grada koji se sam može nositi s tim izazovima. Moramo stoga udružiti snage, a lokalne i regionalne vlasti imaju detaljan uvid što se događa na samom terenu", dodao je.

Rekao je da je zato "ključno" uključiti gradove i regije u srce procesa donošenja odluka u EU.

Joško Klisović, hrvatski član Europskog odbora regija, smatra da je relevantnost te institucije podcijenjena unutar europskih struktura.

"Prepoznati smo kao netko tko daje mišljenje u zakonodavnoj proceduri, a to mišljenje nije obvezujuće (za usvajanje)", rekao je hrvatskim novinarima. "To je pogrešno. Europski odbor regija se treba drugačije pozicionirati unutar sustava donošenja odluka unutar EU jer su regije i gradovi oni koji provode na terenu europske politike", dodao je.

Za manje od tri mjeseca održavaju se izbori za Europski parlament.

Neke europske regije našle su se nakon proljeća 2022. pred valom izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine dok se druge nalaze na rutama migranata s drugih kontinenata.

Južne regije EU-a nalaze se i na udaru suša i vremenskih nepogoda, a građani se suočavaju s poskupljenjima hrane i stanovanja.

Infrastruktura, ‘zeleni‘ poslovi, različitost...

"Europske regije su na prvoj crti tih izazova pa su lokalni lideri bitni za donošenje globalnih rješenja", rekao je u videoporuci generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

"Regije i gradovi su nam potrebni kako bismo izgradili otpornu infrastrukturu, stvorili ‘zelene‘ poslove, promovirali različitost i izgradili čvrste socijalne veze među zajednicama", dodao je Portugalac Guterres.

Uoči početka samita u Monsu poljoprivrednici Valonije su u znak prosvjeda došli traktorima pred zgradu pa ondje razgovarali s Cordeirom i Di Rupom. Zatražili su olakšavanje ekoloških uvjeta koje je postavio Bruxelles, požalili se na uvoz "jeftinije i manje kvalitetne" hrane te rastuće troškove proizvodnje zbog koje im je "ugrožen opstanak".

Samitu koji se nastavlja u utorak prisustvuju sudionici iz 59 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:17