ZAPELI U RATNOJ ZONI

Traži se formiranje koridora kako bi strani brodovi na siguran način mogli napustiti Crno i Azovsko more

Međunarodna pomorska organizacija procjenjuje da se u Crnom i Azovskom moru nalazi možda čak i 2000 pomoraca

Ruska je vojska ključne pomorske puteve zauzela neposredno nakon invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače

 Handout/Russian Defence Ministry/AFP

Stotine pomoraca na više od 100 stranih teretnih brodova zapelo je u ukrajinskim teritorijalnim vodama u Crnom i Azovskom moru te je zbog rata u Ukrajini izloženo riziku, piše The Guardian.

Međunarodna brodarska komora (ICS) i razni sindikati traže da se odmah oforme sigurni "plavi koridori" kako bi brodovi i njihove posade sigurno mogli napustiti spomenuta mora.

Međunarodna pomorska organizacija (IMO), specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda nadležna za sigurnost i zaštitu pomorskog prometa te sprečavanje pomorskog onečišćenja s brodova, procjenjuje da se u Crnom i Azovskom moru nalazi možda čak i 2000 pomoraca, ali navodi da je moguće da su se neki u međuvremenu vratili u svoje domovine.

Ruska je vojska te ključne pomorske puteve zauzela neposredno nakon invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače.

Hadisur Rahman (27) poginuo je kada je 2. ožujka raketa pogodila bangladeški brod Banglar Samriddhi koji je bio na vezu u luci Olviji kod Nikolajeva. Estonski teretni brod potonuo je iste večeri kada je došlo do eksplozije kod Odese. Šest članova posade spašeno je nakon potonuća broda. U periodu od početka ruske invazije do danas, još su tri plovila pogođena projektilima.

Čelnik strukovnog udruženja bangladeških pomoraca Anam Chowdhury rekao je da je Rahmanovo stradavanje šokiralo cijelu naciju te da se nikad nisu našli u ovakvoj situaciji. Dodao je da je 27-godišnjak bio sposoban inženjer. "Tisuće je ljudi došlo na njegov pogreb. Obećavao je. Sigurno bi dogurao do glavnog inženjera. Bio je najstariji sin u svojoj obitelji. Trebao se vjenčati i svojim roditeljima izgraditi kuću", rekao je Chowdhury.

Ukrajina je odmah nakon napada na Olviju Rusiju optužila da je ciljala baš tu luku. Ruska ambasada u glavnom gradu Bangladeša Dhaki tada je rekla da se okolnosti incidenta tek trebaju utvrditi. Rusija je više puta utvrdila da je tijekom rata u Ukrajini ne napada civile.

Natalie Shaw iz ICS-a kaže da je u regiji oko Crnog mora zapelo između 90 i 140 brodova te da svaki od njih ima posadu koju čini između 16 i 24 mornara. "Rečeno nam je da će Rusi zapucati na svaki brod koji se bude kretao tom regijom. Bojimo se eskalacije", rekla je Shaw te dodala da su Bangladeš, Filipini i Indija tražili da se njihovi državljani koji se nalaze na tim brodovima vrate u svoje domovine.

Shaw kaže da se pomorci trenutno iz sigurnosnih razloga ne mogu prebacivati s brodova u druge zemlje. "Humanitarni koridori su na udaru. Moguće je da ćemo ih loše situacije staviti u još goru", rekla je Shaw. "Možda se neće namjerno gađati te brodove, ali nalaze se tamo i moglo bi biti kolateralnih žrtava."

Natalija Jefrimenko, inspektorica u Međunarodnoj federaciji transportnih radnika, rekla da su inicijalno pogođeni usidreni brodovi. "Za brodove je sigurnije da su u lukama, a ne na sidru. Trenutno nemamo usidrenih brodova. Vlasnik broda odgovoran je za sigurnost posade. On odlučuje hoće li brod ići ili ostati. Brodovi trenutno ne mogu otići jer to nije sigurno. Mogli bi otići tek kada bi se oformio sigurnosni koridor", rekla je Jefrimenko.

Glavni tajnik IMO-a Kitack Lim rekao je da predan formiranju sigurnih koridora koji bi omogućili evakuaciju brodova i pomoraca iz Crnog i Azovskog mora.

Kuba Šimanski, glavni tajnik strukovnog udruženja u sektoru upravljanja brodovima i njihovim posadama InterManager, udruženja koje predstavlja upravitelje 5000 tisuća brodova i 250 tisuća pomoraca, rekao je da je InterManager do sada iz luka na Crnom moru evakuirala četiri broda ta da daje novac obiteljima ukrajinskih pomoraca kako bi ima pomogao da odu u Rumunjsku, Poljsku i Moldaviju.

"Brodovi su zapeli u tim lukama jer su vode oko njih minirane. Nije sigurno napustiti luke. Kada procijenimo da članovi posade nekog broda više nisu sigurni, tada ćemo se dati u evakuaciju. To smo do sada napravili četiri puta", rekao je Šimanski. "Tražit ćemo formiranje sigurnih koridora koji će nam omogućiti da izvučemo brodove."

Rostjislav Inžestojkov, pomoćni kapelan u jednoj dobrotvornoj udruzi za pomorce, rekao je da su posade nekih brodova već evakuirane, ali da su neke još uvijek na svojim brodovima te da ih održavaju.

"Možete li zamisliti, zapeli su u zemlji u kojoj bjesni rat. Nisu u zemlji članici UN-a, blizu su fronte. Ako čitaju vijesti, onda znaju da je jedan brod potopljen te da je jedan pomorac poginuo. Normalno je osjećati strah. Situacija u Ukrajini jako je stresna", rekao je Inžestojkov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:07