TVRDI DA NIJE KRIV

TRAŽIT ĆE SE SMRTNA KAZNU ZA NAPADAČA NA SINAGOGU U PITTSBURGHU Poluautomatskom puškom ubio je 11 ljudi dok je vikao da svi Židovi moraju umrijeti

 REUTERS

Američki će tužitelji tražiti smrtnu kaznu za napadača na sinagogu u Pittsburghu, koji je prošle godine s poluautomatskom puškom ušao u sinagogu i ubio 11 osoba, proizlazi iz optužnice podnesene u ponedjeljak.

Četrdesetšestogodišnji Robert Bowers uzvikivao je "svi Židovi moraju umrijeti", dok je pucao na vjernike okupljene na šabat u sinagogi Drvo života, 27. listopada, navodi tužiteljstvo.

Bowers se pred američkim okružnim sudu u Pittsburghu izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 63 točke optužnice, te čeka suđenje.

Optužnicom se Bowersu, između ostalog, stavlja na teret korištenje oružja za počinjenje ubojstva i ometanje prakticiranja slobode vjeroispovijesti koje je rezultiralo smrću.

Masakr u sinagogi Drvo života najsmrtonosniji je napad na američke Židove u povijesti.

Sinagoga se nalazi u povijesnoj židovskoj četvrti u Pittsburghu, Squirrel Hill, u kojoj živi jedna od najstarijih i najvećih židovskih zajednica u SAD-u.

Bowers je izabrao tu lokaciju kako bi "maksimizirao uništenje, povećao štetu svojih zločina i usadio strah u lokalne, nacionalne i međunarodne židovske zajednice", stoji u optužnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 10:13