RADIKALNI ATENTATOR

TRČI, TEŠKO DIŠE, PSUJE NA ORUŽJE I ISPRIČAVA SE PUBLICI Jeziva snimka ubilačkog pohoda u Halleu otkriva svu monstruoznost napadača iz Hallea

 
Stephal Balliet
 REUTERS

Stephal Balliet, 27-godišnji atentator iz Hallea je svojom kamerom pričvršćenom za kacigu snimao svoj ubilački pohod i time pokazao kako djeluje sam.

Preko 35 minuta je preko game-streaming platforme „Twitch" (koja pripada kompaniji Amazon) prenosio svoj zločin. Deutsche Welle je u posjedu videa koji je u međuvremenu izbrisan s platforme.

Na njemu se vidi da je Stephan B. pod svaku cijenu htio ubijati: Židove, strance, žene. Već na samom početku negira postojanje holokausta. Malo priča na engleskom, malo na njemačkom. Izrazi koje upotrebljava su antisemitski, rasistički i svjedoče o mržnji prema strancima. Kada govori njemački, služi se uvredama tipičnima za neonacistički milje.

Usamljenici u napadu ubilačkog ludila

Na videu se također vidi i kako teško diše, trči, psuje na oružje koje je sam izradio jer zakazuje u presudnom trenutku. I ispričava se na engleskom svojoj publici što nije ubio još više ljudi. Kada mu ne uspijeva ući u sinagogu prepunu ljudi, daje se u potragu za drugim ciljevima.

Prvo na otvorenoj ulici, a zatim u jednoj turskoj zalogajnici. Preklinjanja njegovih žrtava ga ostavljaju hladnim. On je u ubilačkom deliriju. Vraća se na mjesta zločina kako bi se uvjerio da su pogođeni muškarac i žena zaista mrtvi.

Stephan B. djeluje pomalo kaotično no način na koji kreće u svoj napad podsjeća na dva druga radikalna počinitelja: Andreasa Breivika, koji je 22. srpnja 2011. u Norveškoj ubio 77 osoba, pretežito mladih u jednom ljetnom kampu lokalnih socijaldemokrata. I na djelo atentatora koji je 15. ožujka ove godine u novozelandskom Christchurchu napao dvije džamije i ubio 51 osobu. Kao i Stephan B. i ova dvojca su na internetu ostavila pisane dokumente koji su slični po stilu i sadržaju. I koji dijele slične desno radikalne svjetonazore.

Usamljeni teroristi?

Je li Stephan B. zaista djelovao kao usamljeni vuk ili su i drugi bili upućeni u njegove planove, sve to još mora otkriti istraga. I Breivika i atentatora iz Christchurcha mediji opisuju kao „usamljene vukove" koji ne stoje pod ničijom komandom, a isto tako ne uživaju ni potporu neke grupe. No istraživanja pokazuju da su teroristički pojedinci dobro umreženi i da žude za tim da svoje misli i djela podijele i s drugima. Oni ne djeluju spontano nego svoje zločine planiraju dugotrajno, piše Deutsche Welle.

German special police escorts Stephan B., suspected of killing two people in a shooting in Halle October 9, 2019, as he arrives prior to a hearing at the Federal Court in Karlsruhe, Germany, October 10, 2019. REUTERS/Ralph Orlowski
REUTERS
Stephal Balliet

Međunarodni centar za terorističke studije Državnog sveučilišta u Pennsylvaniji je 2013. analizirao profile 119 terorista koji su djelovali kao pojedinci.

Gotovo svi su bili muškarci, a kod dvije trećine je okolina itekako bila upoznata s njihovim ideološkim ekstremnim uvjerenjima. U 64 posto slučajeva je počinitelj prije toga svoje namjere otkrio prijateljima ili rodbini. Većina njih je i prije počinjenja zločina bila aktivna u određenim socijalnim strukturama ili interesnim grupama.

Desna mreža

Internet je pun ekstremističkih zajednica u kojima se ostvaruje kontakt s istomišljenicima. Ove zajednice su itekako realne i opasne jer se ovdje ekstremisti i kovači teorija zavjere međusobno podržavaju i osokoljuju na još ekstremnija djela. Posebno omiljeni su forumi poput „8chan" u kojima korisnici dijele poruke i slike, često bez ikakve kontrole administratora.

I na „Twitchu" na kojem je Stephan B. prenosio svoj krvavi pohod, se susreću osobe koje u pravom životu vjerojatno nikad ne bi stupile u kontakt. Društvene mreže usamljenim ekstremistima pružaju priliku razmjene na globalnoj razini. I Andreas Breivik i atentator iz Christchurcha su bili dio međunarodne online zajednice. U kojoj mjeri i Stephan B., to tek treba pokazati istraga, piše Deutsche Welle.

Društvena atmosfera

Ni u Njemačkoj pravi i potencijalni teroristi ne djeluju u društvenom vakuumu. Prema podacima Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka, broj desno ekstremnih djela i djela koja su uperena protiv stranaca se povećao: sa 774 u 2017. na 821 u 2018. Broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom se povećao za čak 70 posto, s 28 na 48.

Savezna pokrajina Saska-Anhalt iz koje potječe Staphan B. je posebno pogođena kriminalom koji se povezuje s ekstremnom desnicom. Desno-nacionalistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u međuvremenu zastupljena u parlamentima svih 16 saveznih pokrajina kao i u Bundestagu. Na posljednjim lokalnim izborima u Saskoj-Anhaltu 2016. AfD je s 24,3 posto postao druga po redu najjača politička stranka. U ovom društvenom okružju živi i svoje planove kuje i Stephan B.

Njemačka: Počinitelj napada u Halleu priznao antisemitizam kao motiv zločina

Napadač koji je u srijedu izvršio atentat u istočnonjemačkom gradu Halleu, Stephan Baillet, priznao je dvostruko ubojstvo te kao motiv naveo ekstremno desni i antisemitski svjetonazor, priopćilo je u petak Državno odvjetništvo u Karlsruheu.

„Stephan Baillet je tijekom višesatnog saslušanja priznao da je napad u Halleu počinio iz radikalno desnih i antisemitskih pobuda“, priopćilo je Savezno državno odvjetništvo.

Nakon saslušanja, koje je provedeno u četvrtak navečer, Bailletu je određen nastavak pritvora zbog dvostrukog ubojstva i pokušaja ubojstva u devet slučajeva.

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu, koje preuzima slučajeve kod kojih postoji sumnja da je riječ o pokušaju ugroze njemačkog ustavnog poretka, iznijelo je i detalje napada koji se dogodio u srijedu.

Prema priopćenju, Stephan Baillot se, iznajmljenim automobilom punim oružja i s „najmanje četiri kilograma eksploziva“, uputio prema sinagogi u središtu Hallea s namjerom počinjenja pokolja, s obzirom da se u tom trenutku u sinagogi nalazilo preko 50 vjernika koji su se tamo nalazili proslavljajući židovski praznik Jom Kipur.

Nakon što nije uspio ući u sinagogu jer su vrata bila zaključana, a nije uspio ni pokušaj otvaranja eksplozivom, Stephan Baillet je prvo ustrijelio jednu slučajnu prolaznicu, a zatim se uputio u obližnju tursku zalogajnicu, gdje je ubio jednog gosta.

Nakon toga je pobjegao automobilom u smjeru sjeveroistoka, no zaustavljen je tijekom potjere na autocesti.

Državno odvjetništvo je priopćilo kako bi broj žrtava bio veći, no da je Bailletovo oružje u više navrata zatajilo.

Počinitelj je svoj pohod na jednom internetskom portalu uživo prenosio kamerom koja je bila pričvršćena za kacigu koju je nosio na glavi.

Predsjednica vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer založila se za pooštrenje sigurnosnih zakona.

„Naša zemlja i naš unutarnji poredak su napadnuti“, rekla je Kramp-Karrenbauer, po čijim riječima treba i razjasniti činjenicu da sinagoga u Halleu na dan napada nije bila bolje zaštićena, za razliku od židovskih objekata u ostatku Njemačke koji se nalaze pod stalnom zaštitom.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) rekao je u četvrtak kako je čin u Halleu „velika sramota“ za Njemačku. „Tako nešto se nakon Drugog svjetskog rata ne bi smjelo dogoditi. Njemačka je nakon holokausta dala obećanje ‚Nikad više‘“, rekao je Seehofer najavivši intenzivniju zaštitu židovskih objekata u Njemačkoj.

On je, kao i njegov stranački kolega i bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, optužio desno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD) da svojom retorikom mržnje prema strancima stvara podlogu za ovakve napade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije toga izrazila šokiranost počinjenim napadom i izrazila solidarnost sa židovskom zajednicom u Njemačkoj.

(Hina)

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:55