ROBERT GOLOB ZA BBC

‘Treba izvući lekcije iz odnosa Zapada prema Rusiji. Ne smijemo ignorirati naklonost stanovnika Balkana Rusiji‘

Događaji u Ukrajini možda bi se odvijali drukčije da je NATO u odnosu prema njoj postupao onako kako je postupao prema Kini, rekao je.

Robert Golob

 John Thys/AFP

Slovenski premijer Robert Golob upozorio je, vezano uz ruski utjecaj na Balkanu, kako zemlje tog područja moraju "skovati planove" kako se suprotstaviti očitom ruskom utjecaju na tamošnju javnost i "informacijskom ratu" koji dolazi iz Moskve.

U razgovoru za britanski BBC, Golob je, na marginama jučer završenog samita NATO-a u Madridu, kazao kako su "dijelovi tamošnjeg stanovništva naklonjeni stajalištima Moskve i zato s vladama na Balkanu treba poraditi kako ih približiti europskom stajalištu". No, naklonost stanovništva prema Rusiji moramo ukalkulirati, a ne ignorirati, te naći makar krhku ravnotežu, upozorio je slovenski premijer.

Kako prenose slovenski mediji, on je upozorio i na dosadašnje pogreške u odnosu Zapada prema Rusiji, iz čega, kako je dodao, treba izvući pouke.

"Događaji u Ukrajini možda bi se odvijali drukčije da je NATO u odnosu prema njoj postupao onako kako je postupao prema Kini. To je lekcija iz koje moramo učiti", kazao je slovenski premijer, kako ga citiraju slovenski mediji.

U razgovorima za slovenske medije tijekom samita, Golob je najavio ubrzanje napora da Slovenija što prije postigne cilj o podizanju financiranja svoje vojske na 2 posto BDP-a, prema dogovorima u NATO savezu, te naveo da će njegova vlada promijeniti raniji plan da se to postigne tek do 2030. godine.

"Ja vjerujem da slovenski vojnik na zapadnom Balkanu može bitno više doprinijeti nego na nekom drugom području kojega manje poznaje", kazao je Golob u vezi obrambenog akcijskog plana zapadne alijanse za jačanje njenog istočnog krila prema Rusiji.

Taj plan će, po njegovim riječima, sadržavati i ocjenu koja članica može na pojedinom području dati komparativno gledano veći doprinos od ostalih.

"To svakako znači da će Slovenija morati temeljito odvagati dosadašnju obrambenu i sigurnosnu doktrinu, ali uvijek unutar NATO-a. Jer samo unutar NATO-a i kroz zajedništvo svih članica možemo biti uspješni u suočavanju s budućim izazovima", istaknuo je Golob. Dodao je da će njegova vlada u roku nekoliko mjeseci donijeti plan povećanja proračunskih sredstava za vojsku kako bi se prilagodila novoj situaciji i promjeni doktrine obrane i odvraćanja NATO saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 02:46