SKANDAL U BAVARSKOJ

Treba li ministar podnijeti ostavku zbog antisemitskog letka u svojoj školskoj torbi od prije 30 godina?

Hubert Aiwanger ne sjeća se hitlerovskog pozdrava, ali nije mogao ‘niti zanijekati niti potvrditi‘ neukusne šale i viceve

Hubert Aiwanger 

 Peter Kneffel/Dpa Picture-alliance Via AFP

Kao 17-godišnjak nosio je u školskoj godini 1987./88. u gimnazijskom ruksaku antisemitski letak, koji je možda i sam napisao. Danas je Hubert Aiwanger ministar gospodarstva u Bavarskoj, koju 8. listopada čekaju izbori. Aiwanger se nekoliko dana nakon otkrića ispričao, ali je usprkos žestokom političkom pritisku odbio dati ostavku.

Aiwanger je predsjednik stranke Slobodnih birača, Freie Wahler, i potpredsjednik bavarske vlade. Afera je izbila prije desetak dana.

"Nisam ni antisemit ni ekstremist", brani se Aiwanger. U četvrtak se ispričao za svoje pogreške, a sve nakon toga naziva lovom za vještice.

Afera je zasjenila predizbornu kampanju u Bavarskoj, glasanje poštom već je počelo. Hoće li CSU ostati u koaliciji s njegovom strankom, odlučit će Markus Söder.

Povjerenik njemačke vlade za antisemitizam, Felix Klein, kritizirao je Aiwangera da ruši njemačku kulturu sjećanja i pruža loš primjer mladima, prenosi Spiegel. Aiwanger je mijenjao izjave zadnjih tjedana otkako su novinari počeli kopati po njegovim grijesima iz mladosti.

"Iskreno, najviše me potresao način na koji se Aiwanger odnosio prema optužbama, za koje je znao unaprijed", kaže predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj, Josef Schuster.

"Sve što se dosad saznalo vrlo je deprimirajuće", rekao je kancelar Olaf Scholz u srijedu, dok je potpredsjednik vlade Robert Habeck poručio da mu je daljnja suradnja Södera i Aiwangera teško zamisliva.

Brat bavarskog vicepremijera, Helmut Aiwanger, naknadno je ustvrdio da je on autor antisemitskog letka. No to je upitno, piše Spiegel. Godinu dana stariji brat nosio je dugu kosu i pisao rad o Rolling Stonesima, mlađi je sa strogo urednim razdjeljkom pisao o Maxu von Mülleru, bavarskom vojnom pilotu iz Prvog svjetskog rata. Danas Helmut vodi lokalnu trgovinu oružjem.

Spiegel piše kako su i oni istraživali slučaj, ali Süddeutsche Zeitung prvi je u petak 25. kolovoza odlučio objaviti da je "Aiwanger navodno kao školarac napisao antisemitski letak". Citirali su anonimne svjedoke te izvješće vještaka da je letak mogao biti natipkan u obitelji Aiwanger.

U veljači 1989. srednjoškolac Roman Serlitzky poslao je rad od 33 stranice na savezno natjecanje iz povijesti. Istraživao je smrt 67 logoraša pokopanih na židovskom groblju u blizini Mallersdorf-Pfaffenberga, tijekom marša smrti iz koncentracijskog logora Buchenwald u proljeće 1945. Pri kraju rada Serlitzky je kao negativan primjer "odnosa drugih mladih ljudi prema Trećem Reichu" citirao letak koji mu je dao učitelj. Rugajući se natjecanju iz povijesti, letak reklamira izmišljeno natjecanje tko je veći izdajica domovine. Prva nagrada: "Slobodan let niz dimnjak u Auschwitzu". Druga nagrada: "Doživotni boravak u masovnoj grobnici". Treća: "Metak u vrat". Četvrta: "Jednogodišnji boravak u Dachauu". Letak je tad kružio po školskim WC-ima.

Nakon objavljivanja Aiwanger je iznenada priznao da je uhvaćen s "jednim ili nekoliko" neonacističkih letaka u školskoj torbi i da je zbog toga kažnjen: morao je održati seminar o nacizmu. Naknadno se javio brat Helmut da kaže kako je on autor letka, koji je napisao frustriran jer je pao razred. Nije siguran kako su leci dospjeli u Hubertovu školsku torbu, ali vjeruje "da ih je Hubert ponovno skupio kako bi deeskalirao situaciju".

Aiwanger se još 2008. požalio Horstu Seehoferu da CSU istražuje njegovu srednjoškolsku prošlost. To znači da je CSU već 15 godina znao za slučaj. Nekoliko bivših učenika i nastavnika, piše Spiegel, sjeća se Huberta Aiwangera kao nepokolebljivog konzervativca do desnog ekstremista. Branio je Wehrmacht i tvrdio da su se "ponašali časno". Nekad bi koristio hitlerovski pozdrav, rekao je za Bayerischer Rundfunk bivši razredni kolega Mario Bauer. Drugi je ispričao o školskom posjetu bivšem koncentracijskom logoru u DDR-u 1987. Navečer je Aiwanger ispričao vic protiv Židova. Bivši prijatelj ispričao je za SZ da je Aiwanger u školskoj torbi nosio Hitlerov "Mein Kampf".

Hubert Aiwanger u četvrtak se ispričao. Priznao je da je "kao tinejdžer radio pogreške", ne sjeća se hitlerovskog pozdrava, ali nije mogao "niti zanijekati niti potvrditi" neukusne šale i viceve. Pročitao je pripremljenu izjavu: "Duboko žali što je svojim ponašanjem povrijedio tuđe osjećaje".

"Moje iskrene isprike idu prije svega svim žrtvama nacističkog režima, preživjelima i svima koji su uključeni u vrijedno komemorativno djelo".

Nijemci su podijeljeni: za ostavku bavarskog ministra gospodarstva je njih 38 posto, a protiv 39 posto, prenosi Bild am Sonntag. Hubert Aiwanger ističe da škola "mora ponovno postati zaštićeni prostor u kojem se učenici mogu razvijati", a ne da ih se desetljećima kasnije uništava zbog tadašnjih pogrešaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:14