‘MINUTA OKO SVIJETA‘

Treba li nam nuklearna energija? Pogledajte samo primjer Njemačke i sve će vam biti jasno

Sadašnja, fisijska nuklearna energija ne bi trebala biti trajno rješenje jer zakonom velikih brojeva mora doći do propusta i havarije

Minuta oko svijeta: Trebamo li se bojati nuklearne energije?

 AFP

Nakon što je tsunami udario na japansku nuklearnu elektranu u Fukushimi izazivajući havariju 2011. godine, Njemačka je donijela odluku da odustaje od nuklearne energije. Postupno je gasila nuklearne elektrane, a onda je Rusija napala Ukrajinu i Berlin je odustao od kupnje ruskog plina.

Njemačka ekonomija, proizvodna, snažno industrijalizirana, traži velike količine energije. Bez ruskog plina i nuklearne energije vlasti u Berlinu su se morale okrenuti ugljenu i na brzinu graditi LNG terminale.

Prva riječ koju konstrukcija ‘nuklearna energija‘ budi kod mnogih je – Černobil. Katastrofa čije zastrašujuće posljedice traju i danas i još će dugo. Svijet se te 1986. godine suočio s najgorom stranom miroljubivog korištenja nuklearne energije. Strah je opravdan, ali na umu treba imati da Francuska i sada oko 50% energetskih potreba podmiruje nuklearnom energijom, a havarija bilo nije (ispričavam se, ne zazivam nevolju).

Černobil je bio bolan, poguban u životima i posljedicama, signal da Sovjetski Savez više ne kontrolira sustav. Sadašnja, fisijska nuklearna energija ne bi trebala biti trajno rješenje jer zakonom velikih brojeva mora doći do propusta i havarije. Ali, u situaciju u kojoj je Europa trenutno ostala bez ruske energije, a nastoji se lišiti svih oblika fosilnih goriva, nuklearna energija može biti prihvatljiv prijelazni izvor energije. Shvatili su to i u Europskoj komisiji pa je, uz snažan pritisak Francuske, uz suradnju još nekoliko zemalja među kojima su Slovenija i Hrvatska, nuklearna energija ostala dijelom energetskih projekata koji mogu dobivati potpore.

Video pogledajte ispod!

Cilj svih članica EU mora biti potpuna zelena tranzicija, koliko zbog smanjenja onečišćenja toliko i iz strategijskih razloga: nemamo vlastitih izvora fosilnih goriva (osim ugljena i nešto plina) i ne smijemo se dovesti u situaciju da nam silnici, bili to arapski proizvođači nafte i plina, bio to SAD kao izvoznik LNG-a, bila Rusija nameću svoja pravila igre dok smo ovisni o uvozu.

Drugi cilj mora biti ubrzano istraživanje dobivanje energije nuklearnom fuzijom. Dotad, u zelenoj tranziciji prema potpunom prelasku na obnovljive izvore, nuklearna fisijska energija je korisna. Uz svijest o važnosti sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:59