KINA PROTIV SAD-a

Trebao je to biti sastanak pomirenja, a ispao je skandal: ‘Potičete druge zemlje da nas napadnu‘

‘Kad su kineski delegati stigli u Anchorage, nije ih dočekala samo hladnoća Aljaske već i hladan odnos Amerikanaca‘, tvrdi Kina
Yang Jiechi (sredina) i Wang Yi (drugi slijeva)
 Frederic J. BROWN/POOL/AFP

Najviši američki i kineski diplomati upustili su se u goruću raspravu na prvom sastanku dviju svjetskih sila otkako je Joe Biden stupio na dužnost. Sastanak koji se održao na Aljasci u četvrtak, 18.ožujka, navečer, prerastao je u verbalno natjecanje pred novinarima tijekom kojeg su Kina i SAD-a iznijele optužbe na stol pred očima javnosti.

U uvodnoj izjavi američki državni tajnik Anthony Blinken, kritizirao je Kinu zbog represije nad ujgurskim muslimanima u Xinjiangu, represije nad Hong Kongom, upadu u Tajvan, kibernetičkom napadu na SAD i pogoršanih trgovinskih odnosa. "Svaka od ovih radnji ugrožava poredak zasnovan na pravilima koji održava globalnu stabilnost", rekao je Blinken.

Na to je glavni kineski diplomat Yang Jiechi optužio SAD da ima ''mentalitet hladnog rata'' izjavivši kako je Washington koristio svoj vojni i financijski utjecaj da ''suzbije'' druge nacije i ''potakne neke zemlje da napadnu Kinu''.‘’

Na kritiku o suzbijanju prava u Pekingu Yang je izjavio da i SAD ima problema unutar svoje države s ljudskim pravima, "što priznaju i same Sjedinjene Države ”. U 15-minutnom uvodnom govoru izjavio je da mnogi Amerikanci više nemaju povjerenja u svoju demokraciju zbog postupanja s manjinama u zemlji incidenata i rasizma.

Hladna Aljaska, hladni odnosi

Uvodne riječi pred novinarima za takve sastanke na visokoj razini obično traju nekoliko minuta, no bilateralni okršaj riječima trajao je više od sat vremena. Tenzije su se dodatno zapalile nakon što je Blinken zamolio novinare koji su trebali napustiti prostoriju nakon uvodnih govora da ostanu. Visoki dužnosnik američke administracije je u anonimnosti medijima rekao da je Kina ''prekršila'' protokol koji ograničava svakog govornika na dvije minute. Izjavio je da je govor Yanga "bio sjajan, usredotočen na javnu kazališnu i dramsku umjetnost umjesto na sadržaj".

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je na brifingu za novinare u Pekingu da Kina nije namjeravala pretvoriti raspravu u ''svađu'' te da to nije ono čemu Peking teži. Oštro je kritizirao sastanak izjavivši da je američka strana ''predugo govorila'' i napadala bez razloga kinesku unutarnju i vanjsku politiku''.

"Kad su kineski delegati stigli u Anchorage, ne samo da su osjećali hladno vrijeme Aljaske, već i hladan način na koji se SAD odnosio prema svojim gostima.", izjavio je.

Yang i Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova, došli su na Aljasku na dvodnevne razgovore s Blinkenom i Jakeom Sullivanom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, u nadi da će se njihovi bilateralni odnosi popraviti nakon Trumpove administracije. Pridružio im se Lloyd Austin, ministar obrane.

Prije stupanja na dužnost, Bidena su republikanci kritizirali smatrajući da će njegova administracija biti premekana prema Kini. Bivši predsjednik Donald Trump je u početku njegovao prisan osobni odnos s predsjednikom Xi Jinpingom, ali odnosi su se zaoštrili nakon izbijanja pandemije koronavirusa, što je kulminiralo izjavom da je Kina počinila genocid nad svojom ujgurskom manjinom. Još nisu poznati svi detalji Bidenove politike, uključujući kako će postupati s carinama na kinesku robu, njegova je uprava do sada snažnije naglasila demokratske vrijednosti i navode o kršenju ljudskih prava od strane Kine. Blinken je u ranije optuživao Kinu za počinjenje "genocida" zbog represije nad milijunima Ujgura. Američki su dužnosnici sugerirali da će sastanak na Aljasci biti težak i da nemaju namjeru suzdržati se od rješavanja pitanja poput ljudskih prava i demokracije.

Zatezanje odnosa

U nedavnom je govoru Yang optužio Trumpovu administraciju za sumorno stanje američko-kineskih odnosa, koji su na najnižoj točki u četiri desetljeća, i izrazio nadu u poboljšanje veza. Kina nastoji ukinuti carine iz doba Trumpa, vizna ograničenja i ograničenja američke prodaje kineskim tehnološkim kompanijama.

Sastanku u Anchorageu već je prethodilo zatezanje diplomatskih odnose. SAD je objavio niz akcija usmjerenih na Kinu, uključujući potez za početak oduzimanja licenci za kineske telekomunikacije, sudske pozive brojnim kineskim tvrtkama za informacijsku tehnologiju zbog zabrinutosti zbog nacionalne sigurnosti i ažurirane sankcije Kini zbog povratka demokracije u Hong Kongu.

Kina je ovog tjedna nagovijestila da bi trebala započeti suđenja dvojici Kanađana koji su uhićeni u prosincu 2018. zbog optužbi za špijunažu nakon što je kanadska policija po američkoj tjeralici privela Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu tvrtke Huawei. Istovremeno SAD se pribojava jačanja odnosa Kine i Rusije. Wang je u ponedjeljak pozvao Sergeja Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova, na razgovore u Kinu. Posljednjih je tjedana bilo nekoliko primjera kinesko-ruske suradnje, uključujući zajedničke pomorske vježbe s Iranom u Indijskom oceanu i najavu zajedničke stanice za istraživanje mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:18