BOLNICE PREPUNE

Treća su najstarija nacija u Europi, a sada su na rubu kolapsa: ‘Situacija nije loša, očajna je!‘

U posljednjih tjedan dana Portugal ima najveću stopu novooboljelih i umrlih u svijetu na milijun stanovnika
 Carlos Costa/AFP

S ukupnim brojem od 668,951 zaraženih i 11,305 smrtnih slučajeva, uključujući 293 smrti samo u srijedu, Portugal se našao u potpunom kaosu što se tiče pandemije koronavirusa.

U posljednjih tjedan dana ova zemlja na samom zapadu Europe ima najveću stopu novooboljelih i umrlih u svijetu na milijun stanovnika, a tamošnji premijer António Costa ističe kako je situacija strašna. Problem je i činjenica da je Portugal zemlja u kojoj je broj građana starijih od 80 godina nakon Italije i Grčke pri samom vrhu u Europskoj uniji

Upozorava kako bi moglo proći nekoliko tjedana dok se stvari ne počnu smirivati s obzirom na to da se od susjednih zemalja može očekivati tek limitirana pomoć.

image
Patricia De Melo Moreira/AFP

Dvije trećine kapaciteta intenzivne njege je popunjeno s Covid pacijentima, a vojne bolnice u odjele pretvaraju čak i svoje restorane.

Više od 20 vozila hitne pomoći s pacijentima oboljelih od Covida stajali su u redu ispred najveće portugalske bolnice Santa Maria u Lisabonu u srijedu navečer dok su čekali da kreveti postanu dostupni, piše Reuters.

Ispred mrtvačnice bolnice instalirana su dva nova hladnjaka, s kapacitetom za 30 tijela, objavio je njezin glasnogovornik.

image
Carlos Costa/AFP
image
Carlos Costa/AFP

- Situacija nije loša, situacija je očajna - rekao je Costa za portugalski televizijski kanal TVI.

- Nema smisla poricati da se suočavamo s najgorim trenutkom. I trajat će još nekoliko tjedana, to je sigurno - kazao je i napomenuo kako se situacija dijelom pogoršala jer je vlada popustila restriktivne mjere između Božića i Nove godine, ali i zbog novog soja virusa koji je zarazniji, prenosi Reuters.

image
Patricia De Melo Moreira/AFP

Iz Njemačke su poručili u srijedu kako u Portugal šalju vojne medicinske stručnjake koji će procijeniti kako mogu pomoći toj zemlji. No portugalski premijer upozorava da europski partneri 'mogu učiniti samo toliko', dodajući da 'treba biti oprezan' oko ideje slanja pacijenata u strane zemlje.

Ministar zdravstva Antonio Lacerda Sales ističe pak kako se nadaju većoj pomoći od europskih partnera.

Problem nije nedostatak respiratora, već činjenica da se bolnice ne mogu nositi o tolikom navala pacijenata odjednom, ističe predsjednik udruženja zdravstvenih djelatnika u Portugalu Miguel Guimaraes.

- Kapaciteti su popunjeni, to je ono što zovemo medicinskom katastrofom - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:48