I DALJE NAPETO

TREĆI DAN DRAMATIČNE OPSADE U HONG KONGU Stotinu studenata još je zabarikadirano na Politehničkom sveučilištu

 
 REUTERS

Stotinu protuvladinih prosvjednika ostalo je u utorak zabarikadirano na Politehničkom sveučilištu u Hong Kongu, opkoljeni policijom, dok opsada kampusa sveučilišta ulazi u treći dan.

Prema lokalnim medijima, više od 200 mladih prosvjednika napustilo je nešto ranije Politehničko sveučilište u pratnji posrednika kojima je policija dopustila ulazak.

Prosvjednicima mlađima od 18 godina dopušten je izlazak bez uhićenja, javio je BBC, no stariji su zadržani u tom području.

Politehničko sveučilište postalo je prošloga tjedna poprištem sukoba, a protuvladini prosvjednici nisu pokazivali znakove odustajanja. Sukobi na sveučilištu jedan su od najnasilnijih incidenata otkako su u lipnju počeli prosvjedi u kojima prosvjednici traže da se provede istraga o policijskoj brutalnosti kao i univerzalno pravo glasa, no u njihovoj osnovi je zapravo strah od kineskog ugrožavanja jedinstvenog identiteta Hong Konga.

Policija je ranije kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina. To je i razlog zbog kojeg su prosvjednici pokušavali pobjeći kako ne bi bili uhićeni. Tenzije bi se mogle dodatno pojačati nakon što je Kina osudila odluku honkonškog visokog suda koji je odbacio uvođenje zabrane nošenja maske na licu, kakvu nose prosvjednici želeći zaštititi svoj identitet.

Protesters wait to receive medical attention at the Hong Kong Polytechnic University campus during protests in Hong Kong, China, November 19, 2019. REUTERS/Adnan Abidi
REUTERS

Policija je u ponedjeljak uhitila dio prosvjednika koji su pokušali pobjeći iz kampusa te je potom spriječila tri pokušaja prosvjednika da se probiju van. Manja skupina uspjela je pobjeći iz kampa koristeći ljestve od užeta kako bi se spustili, a potom su ih pokupili prijatelji na motociklima.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam potvrdila je na tiskovnoj konferenciji kako je na sveučilištu pod opsadom ostalo još oko 100 prosvjednika izrazivši nadu u mirno okončanje njihova sukoba s policijom, kojoj je, po vlastitim riječima, preporučila da sukob riješe na humani način. Unatoč tome nije odbacila daljnju upotrebu sile bude li potrebno. Po njezinim riječima, kampus je napustilo 600 prosvjednika, uključujući 200 mlađih od 18 godina.

Kina osporava odluku honkonškog suda, postavila novog šefa policije

Najviše kinesko pravosudno tijelo priopćilo je da sudovi u Hong Kongu nemaju pravo donositi odluke o ustavnosti zakona na temelju mini-ustava Hong Konga, pa tako ni o zakonu koji se odnosi na uvođenje zabrane nošenja maske na licu, objavila je u utorak kineska novinska agencija Xinhua.

Istodobno, agencija je prenijela kako je kinesko državno vijeće, odnosno kabinet vlade, postavio Tang Ping-keunga, poznatog i kao Chrisa Tanga, za novog šefa policije u Hong Kongu. Imenovanje je uslijedilo nakon povlačenja Stephena Loa s te dužnosti, zbog stalnih sukoba policije i prodemokratski usmjerenih prosvjednika.

Priopćenje vezano uz nadležnost sudova u Hong Kongu uslijedilo je dan nakon što je Visoki sud u Hong Kongu odbacio zabranu nošenja maske za lice tijekom prosvjeda koji su počeli u Hong Kongu prije pet mjeseci, proglasivši tu zabranu neustavnom.

- O tome jesu li zakoni koji se odnose na Posebnu administrativnu regiju Hong Konga sukladni Temeljnom zakonu Hong Konga može odlučiti jedino Stalni odbor Nacionalnog kongresa - stoji u priopćenju Yana Tanweija, glasnogovornika povjerenstva za zakonodavna pitanja Stalnog odbora kineskog Narodnog kongresa.

- Niti jedna druga vlast nema pravo donositi presude i odluke - dodaje se u priopćenju.

Osporavana izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam predložila je zakonsku zabranu nošenja maski koje su prosvjednici počeli upotrebljavati kako bi prikrili svoj identitet u javnosti. Taj prijedlog naišao je na široku osudu svih koji podupiru protuvladine prosvjede, smatrajući kako izlaže riziku sudionike prosvjeda.

Honkonški Visoki sud u ponedjeljak je presudio da je hitan zakon koji podsjeća na kolonijalno doba, a koji je trebao opravdati zabranu nošenja maske, potpuno "inkopatibilan s Temeljnim zakonom", odnosno mini-ustavom pod kojim se Hong Kong vratio pod kinesku vlast 1997.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:19