VELIKA ISTRAGA

Treniranje s Putinom, vila u Kitzbühelu, ljubavnica iz Latvije... Konačno razotkrivena braća Rotenberg!

Arkadij i Boris Rotenberg odrastali su u Lenjingradu, gdje su pohađali satove borilačkih vještina s Putinom

Vladimir Putin i Boris Rotenberg

 Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Boris i Arkadij Rotenberg bili su dva najistaknutija ruska oligarha koji su sankcionirani nakon što je Rusija 2014. anektirala Krim. Istraga NGO-a Projekt izvještavanja o korupciji i organiziranom kriminalu (OCCRP) u suradnji s više od 20 novinara diljem svijeta otkriva kako su braća Rotenberg uspjela zaštititi svoje bogatstvo i kako su im u tome pomogle veze s ruskim predsjednikom Putinom.

Novinari su došli u posjed više od 50.000 dokumenata i e-mailova, tzv. Rotenbergovi dosjei, koji pokazuju kako su braća uspjela gotovo desetljeće nakon što su im uvedene sankcije zgrnuti bogatstvo od pet milijardi dolara.

Arkadij i Boris Rotenberg odrastali su u Lenjingradu, danas Sankt Peterburgu, gdje su pohađali satove borilačkih vještina sa svojim bliskim prijateljem, aktualnim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kako je rastao Putinov politički utjecaj, tako je raslo i bogatstvo braće Rotenberg.

Centralna figura bio je Maksim Viktorov, 50-godišnji moskovski biznismen, čiji je odvjetnički ured odigrao ključnu ulogu u koordinaciji poslova Rotenbergovih nakon što su ih sankcionirale zapadne zemlje.

Nekoliko mjeseci nakon što su braća sankcionirana, Viktorov je dobio izravnu uputu Borisova sina Romana: "Moramo razgovarati i pripremiti dokumente", napisao je u e-mailu naslovljenom "CILJ: RAŠČISTITI SANKCIJE".

U nastavku je opisan zamršen plan restrukturiranja poduzeća radi očuvanja udjela braće Rotenberg u Helsinki Halliju, velikoj finskoj areni u kojoj su se održavali koncerti, hokej na ledu i drugi sportski događaji. Činilo se da je plan bio uspješan - obitelj Rotenberg uspjela je godinama zadržati svoj udio u areni preko Romana, sve do 2022. kad je konačno i Roman sankcioniran.

To je samo jedan od brojnih slučajeva u kojima se, uz pomoć Viktorova, njegovih kolega i brojnih unajmljenih stručnjaka, obitelj Rotenberg koristila nizom manipulativnih tehnika za prijenos svoje imovine, štiteći je od zapadnih sankcija.

Dokumenti otkrivaju kako je Arkadij Rotenberg financirao kupnju dvokatnice u skijalištu Kitzbühel u Tirolu koju je, među ostalima, posjećivala Putinova najstarija kći Marija Voroncova i njezin bivši suprug, nizozemski državljanin Jorrit Faassen. Službeni vlasnik kuće je ciparska tvrtka Wayblue Investments koja ju je kupila 2013. godine za 10,8 milijuna eura.

Prema dokumentima do kojih je došao OCCRP, ciparska tvrtka Olpon Investments, koju je kontrolirao Arkadij Rotenberg, u siječnju 2013. pristala je dati 11,5 milijuna dolara upravi latvijske banke SMP. U to je vrijeme banka još bila u vlasništvu obitelji Rotenberg. Banka je taj novac dala kao zajam tvrtki Wayblue Investments.

Prema Tomu Keatingu, direktoru londonskog Centra za financijski kriminal i sigurnosne studije pri Kraljevskom institutu za obrambene studije, zamršena shema kupnje kuće u Austriji "tipična" je za transakcije koje uključuju osobe bliske Putinu.

Godine 2014., nakon uvođenja sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, braća Rotenberg počela su povlačiti dionice iz ruskih kompanija i prenositi udjele u njima. Te su dionice prebačene u zatvorene uzajamne fondove (closed-end investicijski fondovi), kojima je upravljala tvrtka Evocorp - njezin vlasnik je bio Maksim Viktorov.

Prema istrazi, do srpnja 2017. Evocorp je upravljao s 13 zatvorenih investicijskih fondova, od kojih su dioničari većinom bili Rotenbergovi. Putinovi prijatelji poriču bilo kakve veze s Evocorpom.

U dokumentima koji su procurili novinari su otkrili kako braći Rotenberg pripadaju i dva stana u središtu Rige (po 200.000 eura), vila u Valenciji od gotovo devet milijuna eura, avion Bombardier od 42 milijuna dolara, vila na Azurnoj obali vrijedna 4,25 milijuna eura, stan i konjički klub u Monaku te nekoliko vila u Francuskoj vrijednih 15,8 milijuna eura.

Novinari su doznali i za blisku vezu Arkadija Rotenberga s 36-godišnjom latvijskom državljankom Marijom Borodunovom, koja ima brojne nekretnine u Rusiji i EU. Arkadijeva ljubavnica Borodunova posjeduje vilu na Azurnoj obali i stan u elitnom kompleksu Sun Tower u središtu Monaka, a 2017. je stekla 80 posto udjela u ruskoj kompaniji RG-Development, među čijim je osnivačima Arkadij Rotenberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:20