SVE JE SNIMLJENO

Trenutak kada su veleposlanici saznali da je upravo počeo rat: ‘Mobiteli su poludjeli, Rus nije imao pojma‘

‘Vijest se proširila Vijećem sigurnosti (Ujedinjenih naroda) kao požar‘, rekla je Barbara Woodward, veleposlanica Velike Britanije pri UN

Sjednica Vijeća sigurnosti

 /Youtube

Veleposlanici svih većih svjetskih sila otkrili su da su za rusku invaziju na Ukrajinu doznali za vrijeme sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja se održala 23. veljače 2022. godine. Veleposlanici su svoje viđenje tog događaja iznijeli autorima dokumentarne serije "Putin protiv Zapada: u ratu" koja će se 29. siječnja emitirati na BBC-jevoj streaming platformi BBC iPlayer.

- Vijest se proširila Vijećem sigurnosti (Ujedinjenih naroda) kao požar. Gotovo da ste mogli čuti kako mobiteli vibriraju. Moj ruski kolega, Vasilij Nebenzja, pogledao je svoj mobitel i vidio vijesti. Očito je da mu nisu rekli da će Rusija pokrenuti invaziju - rekla je Barbara Woodward, veleposlanica Velike Britanije pri Ujedinjenim narodima.

- (Glavni tajnik Ujedinjenih naroda) António Guterres sjedio je odmah pored mene i ispitivao me jesam li znao. Rekao sam mu da je to prvi puta da čujem za (rusku invaziju na Ukrajinu) - rekao je Vasilij Nebenzja, veleposlanik Ruske Federacije pri UN-u.

- Očekivali smo da će se to dogoditi. Nitko od nas nije predvidio da će Rusija biti toliko smjela i napasti za vrijeme sjednice Vijeća sigurnosti - rekla je Linda Thomas-Greenfield, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u.

- Održavanje mira glavno je poslanje UN-a. Kad stalna članica Sigurnosnog vijeća napadne drugu zemlju, vidite kako se UN-a urušava - rekao je António Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Obraćanje veleposlanika Ukrajine pri UN-u Sergeja Kislice na temu ruske invazije počinje u 1:16:22 sati:

- Nebenzja je bio izgubljen. Očito je da je bio izgubljen. Prisjetio sam se svih izjava, svih njegovih jadnih izjava koje je izrekao prije invazije. I onda se nađete u situaciji da ste pred njim, a invazija traje - Sergij Kislica, veleposlanik Ukrajine pri UN-u.

Kislica je u jednom trenutku od Nebenzje zatražio da mu objasni što se događa.

- Imate mobitel, možete sad nazvati (ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja) Lavrova - rekao je Kislica.

- Govorio mi je da nazovem Lavrova. Ja sam se pitao: "Tko je on da mi daje upute?". Ja imam svoje šefove - rekao je Nebenzja.

- Hoću li pustiti video vašeg predsjednika (Vladimira Putina)? Veleposlaniče, hoću li ja to sada napraviti? Vi to možete potvrditi. Nemojte me ometati, molim vas. Hvala - rekao je Kislica.

- Onda mi nemojte postavljati pitanja dok govorite. Nastavite sa svojom izjavom - rekao je Nebenzja.

- Vi ste objavili rat. Odgovornost ovog tijela je da zaustavi rat - rekao je Kislica.

- Činjenica da je Vijeće sigurnosti paralizirano jer zemlja koja je napala drugu zemlju ima pravo veta u Vijeću sigurnosti. Ta je situacija apsurdna. To ne znači da ću tražiti da se raspusti Vijeće sigurnosti - rekao je António Guterres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:47