KOBNA POGREŠKA

Trenutak nakon kojeg je Amerika proključala: ‘Šoker, šoker, šoker... Sr****, upucala sam čovjeka‘

‘Bio je moj život, bio je moj sin i više ga nema. Zbog pogreške? Zbog nesreće?‘, kazala je mladićeva očajna majka
Trenutak ubojstva Dauntea Wrighta
 Handout/AFP

Ubojstvo mladog crnca od strane policijskih snaga u američkom gradu Brooklyn Center u Minnesoti bila je nesreća, rekao je šef tamošnje policije, piše BBC.

Daunte Wright (20) ustrijeljen je nakon što je policajka namjeravala upotrijebiti elektro-šoker, ali je umjesto toga greškom izvukla pištolj, rekao je načelnik Tim Gannon.

Policajka, kasnije identificirana kao Kim Potter, već 26 godina radi za policiju Brooklyn Centera.

Smrt Dauntea Wrighta izazvala je prosvjede zbog čega je proglašen policijski sat.

image
Prosvjedi zbog ubojstva Dauntea Wrighta
Nathan Howard/AFP

Kasno u ponedjeljak, mnoštvo se unatoč tome okupilo drugu noć zaredom ispred sjedišta policije Brooklyn Center. Svjedoci su rekli kako su neki bacali petarde i boce na policajce koji su reagirali suzavcem i šok bombama.

Tenzije u obližnjem Minneapolisu otprije su vrlo visoke jer se nastavlja suđenje bivšem policajcu optuženom za ubojstvo Georgea Floyda.

Kobno zaustavljanje

Daunte Wright zaustavljen je u nedjelju zbog prometnog prekršaja, ali do natezanja je došlo kada se pokušao vratiti u svoj automobil.

image
Tim Gannon
Stephen Maturen/AFP

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, šef Gannon pustio je kratki video s kamere koju je nosila policajka, a na kojoj se vidi kako se Wright pokušava vratiti u svoj automobil dok mu policajci pokušavaju staviti lisice na ruke.

Na snimci se čuje i policajka kako govori: "Taser, Taser, Taser" - uobičajeni policijski postupak prije upotrebe šokera. Wright potom ulazi u svoj automobil i odlazi, dok ista policajka kaže: "Sranje, upravo sam ga upucala."

Smrtno ranjen, Wright se srušio nekoliko ulica dalje.

image
Prosvjedi zbog ubojstva Dauntea Wrighta
Kerem Yucel/AFP

"Vjerujem da je policajka namjeravala koristiti šoker, ali je zabunom izvukla pištolj", rekao je načelnik Gannon, dodajući: "Ne mogu ništa reći da umanji bol."

Policajka je poslana na administrativni dopust - što znači da će primati plaću dok traje istraga.

Na istoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Brooklyn Centra, Mike Elliott, rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi "osigurao da pravda bude izvršena za Dauntea Wrighta".

image
Prosvjedi zbog ubojstva Dauntea Wrighta
David Ryder/AFP

"Srce nas trenutno boli. Shvaćamo da se ovo nije moglo dogoditi u gorem vremenu. To se događa u vrijeme kada cijela naša zajednica, cijela Amerika, doista cijeli svijet gleda", rekao je.

Prosvjedi i policijski sat preko noći

Ljutiti prosvjedi izbili su u Brooklyn Centeru u nedjelju navečer kad su se proširile vijesti o smrti Dauntea Wrighta.

Stotine prosvjednika koji su skandirali njegovo ime okupili su se kasno navečer ispred policijskog sjedišta.

image
Prosvjedi zbog ubojstva Dauntea Wrighta
Kerem Yucel/AFP

Kasnije je provaljeno u dvadesetak tvrtki u obližnjem trgovačkom centru, izvijestio je StarTribune, a sporadične pljačke proširile su se na dijelove Minneapolisa.

To je potaknulo vlasti da uvedu noćni policijski sat u nedjelju navečer, a u ponedjeljak su gradonačelnici Minneapolisa i susjednog St. Paula proglasili lokalno izvanredno stanje. Još je jedan policijski sat na snazi ​​od 19:00 do 06:00 po lokalnom vremenu u ta dva grada.

Kad je u ponedjeljak pao mrak, policija je naredila prosvjednicima da se raziđu, ali gomila je ostala, izvijestio je CBS. Policija je tada počela raspoređivati ​​kanistere za plin i šok bombe, javili su novinari s mjesta događaja.

image
Prosvjedi zbog ubojstva Dauntea Wrighta
Nathan Howard/AFP

Članovi Nacionalne garde Minnesote, koji su već raspoređeni zbog suđenja Dereku Chauvinu, također su poslani u Brooklyn Center.

Odgođene su nacionalne utakmice u hokeju na ledu, košarci i bejzbolu koje su se trebale održati u ponedjeljak navečer.

Na mjestu događaja

Barbara Plett-Usher je za BBC News opisala stanje u gradu.

"Jedan natpis na prosvjedu opisao je ukupno raspoloženje: 'Tijekom suđenja!!?', pisalo je jarko narančastim slovima na transparentu.

'To je smiješno', rekao je mladić koji ga je nosio. 'Oni znaju da su trenutno u osjetljivom odnosu sa crnačkom zajednicom i trebalo bi barem izgledati da se stvari popravljaju, a ne ovo.'

image
Prosvjedi zbog ubojstva Dauntea Wrighta
Nathan Howard/AFP

Gradske vlasti rekle su da se pucnjava nije mogla dogoditi u gore vrijeme, s visokim tenzijama zbog slučaja Georgea Floyda.

Neki prosvjednici bacali su boce i petarde prema policijskim linijama. Ispoljavali su sav svoj bijes dok su policajci u zaštitnoj opremi stajali nepomično. 'Oduzeo si mu život, zbog čega?' vikala je mlada žena.

'Bio je sin, bio je otac, bio je crnac koji je zaslužio život.' 'Znate li razliku između pištolja i šokera?', vikao je netko drugi. 'Dovraga, da', urlala je gomila, sumnjajući u istinitost riječi šefa policije da je pucnjava zapravo tragična pogreška.

'Nema mjesta za nesreće', rekao je jedan čovjek. 'Činjenica je da smo još jednog crnog muškarca izgubili zbog policajca.'"

Kako je reagirala obitelj Dauntea Wrighta?

Daunteova majka, Katie, rekla je da joj je srce 'slomljeno u tisuću dijelova ... toliko mi nedostaje'.

'Bio je moj život, bio je moj sin i više ga nema', rekla je u ponedjeljak. 'Zbog pogreške? Zbog nesreće?'

Ranije je ispričala kako ju je sin nazvao nakon što ga je policija zaustavila. Rekao je da su ga zaustavili zbog 'osvježivača zraka koji mu vise s retrovizora'. Rekla je da je tada čula prepucavanje i telefonska linija je prekinuta.

'Minutu kasnije sam nazvala, javila se njegova djevojka, koja je bila suvozač u automobilu, i rekla da je ustrijeljen ... a moj je sin tamo beživotno ležao.'

Zašto je Minneapolis napet

Već dva tjedna u gradu traje suđenje Dereku Chauvinu zbog smrti Georgea Floyda.

Chauvin je snimljen kako kleči na Floydovom vratu više od devet minuta tijekom akcije uhićenja u Minneapolisu u svibnju prošle godine. Snimke incidenta izazvale su globalne prosvjede protiv rasizma.

Suđenje je sada u trećem tjednu, a policija se priprema za moguće nemire nakon što porota donese presudu.

Smrt Georgea Floyda izazvala je seriju prosvjeda po gradu od čega su mnogi bili mirni, no neki su bili i nasilni, a prosvjednici su oštetli stotine zgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:41