TAKO TO RADE FRANCUZI

Trgovački div prestaje prodavati Pepsijeve proizvode: ‘To koliko su digli cijene je neprihvatljivo‘

Glasnogovornik trgovačkog lanca potvrdio je da će kupci i dalje moći kupovati Pepsijeve proizvode koji su trenutno na policama

Ilustracija

 Denis Guignebourg/Bestimage/Profimedia/Denis Guignebourg/bestimage/profimedia

Francuski trgovački lanac Carrefour prestat će prodavati Pepsijeve proizvode u Francuskoj, navodeći kao razlog "neprihvatljivo povećanje cijena", prenosi BBC.

Supermarket je u četvrtak počeo postavljati znakove u trgovinama kako bi obavijestio kupce o odluci, koja uz Pepsijeve sokove uključuje proizvode poput Doritosa i Quaker žitarica. Prestaje i prodaja Lay‘s čipsa, kako je izvijestila agencija Reuters.

Reuters je također javio da će od četvrtka na policama za PepsiCo proizvode u trgovinama Carrefoura u Francuskoj, ali - kako navodi agencija - i u Italiji, Španjolskoj i Belgiji, nositi natpise koji daju do znanja da trgovina više neće nuditi robne marke "zbog neprihvatljivog povećanja cijena", kako je rekao je glasnogovornik francuskog trgovačkog giganta.

Glasnogovornik trgovačkog lanca potvrdio je da će kupci i dalje moći kupovati Pepsijeve proizvode koji su trenutno na policama.

"Mjesecima smo razgovarali s Carrefourom i nastavit ćemo s angažmanom u dobroj vjeri kako bismo pokušali osigurati da naši proizvodi budu dostupni", naveo je PepsiCo u izjavi.

Pepsi je tijekom posljednjih nekoliko godina podigao cijene proizvoda, ukazujući na sve veće troškove. U listopadu je priopćeno da se ponovno očekuju daljnja povećanja u 2024. godini.

Tvrtka je optužena i za ‘shrinkflation‘ - smanjenje veličine proizvoda bez spuštanja njihove cijene. Carrefour, drugi po veličini francuski lanac s mješovitom robom, bio je jedan od najistaknutijih trgovaca koji se protivio toj praksi.

U rujnu je objavljeno da su stavljali znakove ‘shrinkflation‘ na određene proizvode, uključujući Lipton Ice Tea, koji je jedan od Pepsijevih brendova.

Francuska se trenutno bori s cijenama hrane koje stalno rastu, a najnovije izvješće vladine agencije za statistiku procjenjuje da su cijene hrane porasle za 7,1 posto tijekom prosinca u odnosu na prethodnu godinu.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire, prošle je godine potaknuo velike prehrambene tvrtke da snize cijene, zaprijetivši posebnim porezima na "neopravdanu" dobit.

Ovakav javni spor oko cijena svakako je neobičan, ali već je prethodno zabilježeno nekoliko sličnih slučajeva diljem svijeta. Na primjer, njemački trgovački lanci Edeka i Rewe također su obustavili prodaju određenih proizvoda Mars, navodeći kao razlog poskupljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:53