POZITIVAN TREND

Trgovina robom ove se godine snažno oporavila, ali rast bi mogao usporiti zbog posustajanja izvoza

Barometar globalne robne trgovine porastao je na 110,4 boda, najvišu razinu otkada je WTO u srpnju 2016. počeo objavljivati izvješća
Luka u gradu San Pedru u Kaliforniji
 Frederic J. BROWN/AFP

Svjetska trgovina robom snažno se oporavila ove godine, ali posustajanje izvoznih narudžbi signalizira da bi njezin rast od sredine godine mogao usporiti, izvijestila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Barometar globalne robne trgovine porastao je na 110,4 boda, najvišu razinu otkada je WTO u srpnju 2016. godine počeo objavljivati izvješća.

Rast odražava snažan rast razmjene, ali i duboki šok koji je u prošloj godini izazvala pandemija koronavirusa, ističe WTO.

Sve sastavnice barometra bile su iznad trenda, a najsnažnije su porasli indeksi kontejnerskog i zračnog prijevoza tereta i trgovine sirovinama.

Porastao je i indeks trgovine automobilskim proizvodima, unatoč smanjenoj proizvodnji i prodaji u pojedinim zemljama zbog nestašice poluvodiča, koja se očitovala i u blagom padu trgovine elektroničkim komponentama.

Pad indeksa novih izvoznih narudžbi signalizira pak da će tempo oporavka vjerojatno usporiti, upozoravaju iz WTO-a.

Obujam globalne robne razmjene poskočio je u prvom tromjesečju 5,7 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najsnažnije u nešto više od devet godina, a vrijednost barometra signalizira da će rast u drugom tromjesečju biti još snažniji, ističe WTO.

Od sredine godine tempo oporavka trebao bi usporiti, preciziraju, upozorivši i da bi razmjenu mogli ograničiti poremećaji u lancima nabave, poput nestašice poluvodiča.

Dodaju i da je vrijednost najnovijeg barometra u skladu s procjenom iz ožujka da bi svjetska robna trgovina ove godine trebala porasti osam posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 16:39