VELIKE TENZIJE

Trgovinski odnosi SAD-a i EU-a na velikoj kušnji, sastanak u Pragu nije donio olakšanje: ‘To neće biti lako popraviti‘

Katherine Tai je trebala smiriti tenzije u trgovinskim odnosima koje je izazvao američki Zakon o smanjenju inflacije

 Katherine Tai i Valdis Dombrovskis

 Jim Watson/Afp/Profimedia/Jim Watson/afp/profimedia

U ponedjeljak je u Pragu održan sastanak ministara trgovine EU na koji je, kao gošća za ručak, stigla i Katherine Tai, američka pregovaračica za trgovinu. Riječ je o osobi koju je američki predsjednik Joe Biden stavio u tim na iznenađenje brojnih, ali s jasnom političkom porukom Beijingu/Pekingu. Gospođa Tai je s Republike Kine na Tajvanu pa s njom pregovarači Narodne Republike Kine imaju dodatni problem: moraju s njom razgovarati iako smatraju taj otok svojim teritorijem.

image

Katherine Tai

Jim Watson/Afp/Profimedia/Jim Watson/afp/profimedia

Katherine Tai je trebala smiriti tenzije u trgovinskim odnosima koje je izazvao američki Zakon o smanjenju inflacije koji u sebi nosi niz klauzula jednostavno objašnjivih frazom “kupujte američko”. Uz elemente nelojalne subvencije kad je riječ, primjerice, o proizvodnji električnih automobila. “Ideja je da potrošač u SAD-u može zatražiti povrat od 7500 dolara vrijednosti električnog automobila u poreznoj prijavi. Da bi se kvalificirao, automobil mora biti sastavljen u Sjevernoj Americi i sadržavati bateriju s određenim postotkom metala iskopanih ili recikliranih u SAD-u, Kanadi ili Meksiku”, prenosi detalje ugledni Politico.

image

Valdis Dombrovskis

Euc/Zuma Press/Profimedia/Euc/zuma Press/profimedia

Razgovori su bili teški, prenosi Politico, a dozu optimizma je donio Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije, koji je nakon sastanka s gospođom Tai izjavio: “"Neće biti lako to popraviti - ali popraviti moramo to”. (“It will not be easy to fix it - but fix it we must”, da, igrao se malo Yode). Priopćenje sa sastanka koje je objavila američka strana je hermetično, gotovo ezoterično. “Ambasadorica Tai istaknula je predanost SAD-a ostvarenju visoko ambicioznog globalnog sporazuma s EU kako bi se riješio problem ugljičnog intenziteta i prekapacitiranosti u industriji čelika i aluminija.” Riječ o pregovorima dviju strana o tarifama koje je EU nametnula administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a koje nisu u potpunosti ukinute dogovorom predsjednika Bidena i Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije.

Završne informacije koje prenosi Politico potvrđuju da nije došlo do dogovora: “Ambasadorica Tai i češki ministar trgovine Jozef Síkela (Češka predsjeda EU u ovom polugodištu) razgovarali su o radu Vijeća za trgovinu i tehnologiju (TTC) i važnosti postizanja određenih rezultata za ministarski sastanak TTC-a u prosincu i nakon.”

image

Jozef Sikela

Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia/Ctk/alamy/alamy/profimedia

SAD je, kako su navodili drugi izvori, planirao iskoristiti sastanak da potakne EU da ga slijedi u nastavku ograničavanja suradnje s NR Kinom kao što je nedavna odluka Bijele kuće da se zabrani izvoz osjetljive tehnologije. EU je tu u dvojbi jer ne želi pretvoriti Beijing u protivnika.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je u ponedjeljak američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu u telefonskom razgovoru da bi SAD trebao prestati pokušavati obuzdati i potiskivati Kinu, te izbjegavati stvaranje prepreka odnosima dviju zemalja. Wang je naglasio da je kontrola izvoza (prije svega čipova) koju je Washington nametnuo Kini ozbiljno naštetila njezinim legitimnim pravima i da se to mora ispraviti, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Beijingu.

Kineski mediji na engleskom pojačano objavljuju tekstove u kojima pozivaju EU da sačuva autonomiju i ne slijedi politiku SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:06