JEZIV SLUČAJ U SAD-U

Tri bijelca ubila 25-godišnjeg Afroamerikanca, sve su snimali. Dobili su doživotni zatvor

Video ubojstva procurio je na internet dva mjeseca nakon što se ono dogodilo te doveo do eksplozije bijesa diljem SAD-a

Ahmaud Arbery

 Ahmaud Arbery Family/Upi/Profimedia

Trojica bijelaca - Gregory McMichael, njegov sin Travis McMichael i njihov susjed William "Roddie" Bryan - osuđeni su na doživotne kazne zatvora zbog natjerivanja i ubojstva 25-godišnjeg Afroamerikanca Ahmauda Arberyja, piše The Associated Press.

Gregory i Travis McMichael nemaju pravo na uvjetni otpust dok će Bryan pravo na uvjetni otpust ostvariti nakon što u zatvoru provede najmanje 30 godina.

Ubojstvo Ahmauda Arberyja dogodilo se 23. veljače 2020. godine nedaleko od grada Brunswicka u američkoj saveznoj državi Georgiji.

image

Gregory McMichael (D) tijekom izricanja kazni za njegovog sina Travisa i njihovog susjeda Williama "Roddieja" Bryana

GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Arbery je toga dana trčao gradskom četvrti u kojoj su živjeli otac i sin McMichael. Gregory i Travis McMichael uzeli su svoje oružje te su se ukrcali u svoj kamionet i krenuli za Arberyjem.

Bryan se nešto kasnije priključio potjeri za Arberyjem.

Bryan je mobitelom snimio video na kojem se može vidjeti kako Travis McMichael sačmaricom ustrjeljuje Arberyja dok mu ovaj nastoji zadati udarac i zgrabiti njegovo oružje.

Video ubojstva koji je načinio Bryan procurio je na internet dva mjeseca nakon što se ono dogodilo te doveo do eksplozije bijesa diljem Sjedinjenih Američkih Država. Ured za istrage savezne države Georgije preuzelo je kontrolu nad slučajem od lokalne policije te ubrzo zatim uhitilo McMichaele i Bryana.

Arberyjeva je obitelj u petak prilikom izricanja kazne od suca Višeg suda u Georgiji Timothyja Walmsleyja tražila da ne bude popustljiv.

Jasmine Arbery, Ahmaudova sestra, rekla je tijekom saslušanja koje je prethodilo izricanju kazne da je njezin brat bio pozitivna osoba sa smislom za humor te da bio upečatljiv.

Wanda Cooper-Jones, Ahmaudova majka, tražila je od suca da McMichaelima i Bryanu izrekne maksimalnu dopuštenu kaznu te da je gubitak koji je pretrpjela dodatno povećan tijekom suđenja jer su odvjetnici optuženih tvrdili da je njezin sin donio određene odluke koje su dovele do njegovog stradavanja.

- Ovo nije bio nesporazum. Oni su odlučili mog sina pretvoriti u metu jer ga nisu htjeli u svojoj zajednici. Odlučili su se prema njemu ponašati drukčije nego prema drugima. Kada ga nisu mogli zastrašiti, onda su ga ubili - rekla je Cooper-Jones tijekom saslušanja.

Kada su McMichaeli i Bryan krajem 11. mjeseca proglašeni krivima za ubojstvo Arberyja, okupljeni ispred sudnice u Okrugu Glynn stali su slaviti jer su ubojstvo mladog crnca vidjeli kao dio nacionalnog suočavanja s rasnom nepravdom.

Gregory i Travis McMichael te William "Roddie" Bryan proglašeni su krivima i za napad s ciljem nanošenja teških tjelesnih ozljeda, nezakonito zatočavanje i pokušaj zatočavanja pod lažnim pretpostavkama. Zatvorske kazne za te zločine kreću se između pet i 20 godina, a moguće je da će ih osuđenici služiti istovremeno kad i doživotne kazne zatvora.

McMichaelima i Bryan idućeg će se mjeseca suditi za zločin iz mržnje. Kako navodi The Associated Press, tužitelji će u tom slučaju tvrditi da su spomenuti narušili Arberyjeva ljudska prava te da su ga napali zato što je crnac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:13