PRESUDA U KAIRU

TRI GODINE ROBIJE ZA NOVINARE AL-JAZEERE U EGIPTU Šok u sudnici, Amal Clooney tješila uplakanu suprugu osuđenog

Amal Clooney je tijekom suđenja oštro kritizirala pravosudni sustav Egipta
 Twitter

Egipatski sud u Kairu osudio je u subotu trojicu novinara Al-Jazeere na tri godine zatvora.

Kanadski državljanin egipatskog porijekla Mohammed Fahmy, Australac Peter Greste i Egipćanin Baher Mohammed uhićeni su u prosincu 2013. dok su radili za englesku verziju televizijske mreže sa sjedištem u katarskoj Dohi. Osuđeni su pod optužbom da su pomagali zabranjenom Muslimanskom bratstvu i objavljivali netočne vijesti o Egiptu.

Dugotrajno suđenje izazvalo je kritike zagovornika ljudskih prava i aktivista za zaštitu ljudskih prava diljem svijeta. Sud je nakon ponovljenog postupka svoju odluku objavio u subotu, a u sudnici se na izricanju presude pojavila i odvjetnica Amal Clooney, supruga slavnog američkog glumca Georgea Clooneyja, koja je zastupala Fahmyja.

Amal Clooney je tijekom suđenja oštro kritizirala pravosudni sustav Egipta te je u veljači prošle godine podnijela izvještaj međunarodnoj organizaciji za ljudska prava u kojem je ukazala da sudstvo u Egiptu nije neovisno. U subotu je ponovila svoje kritike, a u jednom je trenutku tješila Fahmyjevu suprugu kojoj su u sudnici krenule suze na oči.

Početkom ove godine najviši egipatski sud poništio je otprije izrečene zatvorske kazne trojici novinara Al Jazeere i naložio novo suđenje, koje je okončano danas izrečenom presudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 03:04