PAZI ŠTO PIŠEŠ

Tri najpoznatije švedske novine ukidaju anonimne komentare na internetu

Pokolj koji je počinio krvnik iz Utoye prislio je novine da pripaze na raspravu na svojim stranicama
 AFP

Tri najveće švedske novine objavile su kako će dopustiti komentiranje svojih članaka samo osobama koje su se na njega registrirale putem Facebooka ili sličnog portala. Taj potez bi trebao spriječiti da anonimni korisnici u komentarima Aftonbladeta , Expressena i Dagens Nyhetera šire govor mržnje. Odluka je donesena nakon strašnog pokolja kojeg je počinio Anders Behring Breivik u Norveškoj, u kojem je živote izgubilo 77 ljudi.

- Ideal je slobodna i otvorena debata kojoj ne treba moderator. Nažalost, realnost je drugačija i forumi za komentare su iskorišteni od male skupine ljudi koji ih koriste kako bi izražavali rasistička mišljenja, između ostalog - objasnio je Bjorn Hedensjo, šef portala Dagens Nyhtera.

Sličan sistem je već uvela novina Verdens Gang , koja je ubrzo nakon toga zabilježila drastičan pad posjećenosti svojim forumima. Pad je iznosio gotovo 15 posto, ali u novinama su zadovoljni te naglašavaju kako se 'kvaliteta rasprave popravila'.

Kritičari ove odluke smatraju kako se njome narušava sloboda govora, a oni praktičniji primjećuju kako napraviti lažan profil na Facebooku i nije veliki problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:45