TAJNI DNEVNICI

Tri najveće španjolske tvrtke platile misici milijune kako bi kupili njezinu šutnju o aferi s pohotnim kraljem

Navodno posjeduje brojne videosnimke seksualnih odnosa s bivšim španjolskim kraljem Juanom Carlosom

Kraljica Sofia i kralj Juan Carlos te Barbara Rey

 AFP/Profimedia

Tri najveće španjolske tvrtke platile su navodnoj ljubavnici bivšeg kralja Juana Carlosa 4,6 milijuna funti kako bi dokaze o njihovoj aferi zadržala u tajnosti, piše u procurjelim dnevnicima osramoćenog policijskog povjerenika.

Repsol, Santander i Telefonica platili su državnoj sigurnosnoj službi po 1,8 milijuna funta u ratama, počevši od kasnih 90-ih, a ona je novac proslijedila Barbari Rey, manekenki i natjecateljici za Miss svijeta.

Sve se promijenilo nakon što se José María Aznar, premijer Španjolske od 1996. do 2006., sastao sa šefom Repsola Ramónom Blancom Balínom i zamolio ga da prenese sredstva, pritom ga uvjeravajući da i druge tvrtke plaćaju, stoji u dnevnicima, piše Daily Mail.

image

Barbara Rey

Dms/Solarpix/Profimedia

Sve je otkriveno nakon što je Emilio Alonso Manglano, bivši šef španjolske sigurnosne službe, u svojim memoarima naveo da je Barbara Rey imala videokasete na kojima su ona i kralj Carlos zajedno te da je primila velike svote novca kako bi te kasete zadržala u tajnosti.

Glumica i manekenka zanijekala je da je ikada primila novac od kralja Juana Carlosa ili bilo koga drugog iz njegova kruga ljudi. Niti jedna od navedenih tvrtki koje se spominju u dnevniku također nisu komentirale ovaj događaj.

Juan Carlos, koji je abdicirao 2014. i sada živi u samonametnutom egzilu u Abu Dhabiju nakon nadzora španjolske financijske službe i optužbi za korupciju, ranije je negirao bilo kakve optužbe te je rekao da je spreman razgovarati s tužiteljima.

Dnevnike je navodno napisao José Manuel Villarejo, tajni policajac koji je optužen da je "popravljao stanje" te se trenutno suočava s desecima suđenja. U njima se navodi da je Villarejo 27. rujna imao sastanak s istaknutim poslovnim čovjekom Balínom na kojem je on priznao isplate spornog novca.

Villarejo navodi da mu je Balin rekao da mu se obratio Aznar, prijatelj iz vremena dok je radio kao državni financijski inspektor, i rekao da izvrši šest godišnjih uplata od Repsola, energetskog i farmaceutskog diva, što je ukupno iznosilo 1,8 milijuna funti.

"Repsol je novac dao CESID-u, što je stari naziv za španjolsku sigurnosnu službu, a oni su ga onda dali umjetnici", citira El Periodico navode iz dnevnika.

Balin je bio uvjeren da će Telefonica, jedan od najvećih svjetskih telefonskih operatera, i Santander, jedna od najvećih svjetskih banaka, također izvršiti slična plaćanja, stoji u dnevnicima.

Iako nije naveo za što su se konkretno odnosila navedena plaćanja, dnevnik je postao sumnjiv nakon što je šef moderne španjolske tajne službe CNI, Alberto Saiz Cortés, optužio Rey za "ucjenjivanje" kralja Juana Carlosa zbog navodne afere.

image

Španjolski kralj Juan Carlos I i kraljica Sofia

Oscar Del Pozo/AFP

Cortés je prošlog tjedna progovorio o optužbama tijekom gostovanja u španjolskoj TV emisiji Salvados, te je izjavio da su plaćanja mogla doći "od vanjskih donatora, a ne izravno iz javnog novca". Također je otkrio da je Rey dobila povlašteni tretman u ugovorima s TV kućama i drugim publikacijama kako bi se kupila njezina šutnja.

Zanimljivo je i da on nije jedini šef španjolske tajne službe koji tvrdi da se afera dogodila ili da je Rey bila plaćena za šutnju. Emilio Alonso Manglano, koji je bio na čelu te službe od 1981. do 1995., napisao je u svojim memoarima da je Rey dobila velike svote novca u zamjenu za to što nije otkrila svoju aferu s kraljem.

Također je potvrdio da je Rey imala videosnimke para i njihovih seksualnih odnosa, a koje su snimljene pomoću tri skrivene kamere u njezinu domu. "Postoje skrivene kamere u blagovaonici i još dvije u spavaćoj sobi. Sve se može čuti", prisjetio se Manglano.

Barbara Rey danas ima 71 godinu, a bila je manekenka koja je predstavljala Španjolsku na 21. po redu Izboru za Miss svijeta pod svojim pravim imenom Maria Garcia te je završila na 15. mjestu. Njezin veliki proboj dogodio se četiri godine kasnije, kada je dobila ulogu u TV emisiji "Palmarés" i nakon koje je postala seks simbolom. Glumila je u kazalištima, TV emisijama te erotskim filmovima.

Za krotitelja lavova Ángela Crista udala se 1980. godine te su dobili dvoje djece. Razveli su se 1998. godine.

Nije poznato kako je upoznala kralja Juana Carlosa ili kada se točno dogodila njihova navodna afera, iako se sumnja da se dogodila između kasnih 80-ih i sredine 90-ih. Ona pak nikada nije priznala da je Juan Carlos, koji sada ima 83 godine, bio njezin ljubavnik - ali je priznala da je imala aferu s "osobom na visokoj funkciji u državi".

Godine 1997. provaljeno joj je u kuću te je tvrdila da su joj ukradeni dokumenti, negativi i video vrpce koje bi mogle kompromitirati 'važne ljude'.

Juan Carlos I. vladao je kao kralj Španjolske od 1975. do 2014. godine, kada je abdicirao u korist svog sina Filipa VI. Sa suprugom Sofijom, koja ima 75 godina, dobio je troje djece. Za njega je općepoznato da je 'serijski preljubnik' te se tvrdi da je spavao s 5000 žena.

image

Španjolski kralj Juan Carlos I i kraljica Sofia

John Thys/AFP

Bivši policijski povjerenik VIllarejo izjavio je nedavno da je bivši španjolski kralj dobio injekciju ženskih hormona jer je njegov nagli seksualni nagon počeo predstavljati opasnost za državu. Neke od njegovih najpoznatijih ljubavnica su navodno bile dansko-njemačka filantropica Corinna Larsen, španjolska pjevačica Sara Montiel, belgijska guvernanta Liliane Sartiau, talijanska princeza Maria Gabriela de Saboya...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:43